13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Vinod Kumar (Vodafone Business): H τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα αλλάξουν την υγεία

Στον τρόπο με τον οποίο η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική μεταμορφώνουν την υγειονομική περίθαλψη και μπορούν να συμβάλλουν στην επίλυση των προκλήσεων της, αναφέρθηκε στην ομιλία του στο Mobile World Congress 2022, ο διευθύνων σύμβουλος του Vodafone Business, Vinod Kumar.

Όπως τόνισε, η τεχνητή νοημοσύνη θα καταστεί καταλυτική στην άμβλυνση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της Υγείας, όπως η δυνατότητα πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη απ’ όπου και όταν χρειάζεται, αλλά και η προσβασιμότητα και εμβέλεια των υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Ο CEO του Vodafone Business επισήμανε ότι η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική θα μας βοηθήσουν στην επίτευξη όχι μόνο των στόχων αυτών, αλλά στην υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ασθενείς.

Η πανδημία επιταχυντής της ψηφιοποίησης

Σύμφωνα με όσα είπε, η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιοποίηση της Υγείας, φέρνοντας ψηφιακές, ιατρικές επισκέψεις, τεχνολογίες απομακρυσμένης παρακολούθησης ασθενών, αλλά και τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το Cloud Computing και οι αισθητήρες, που μέσω του Internet of Things, χρησιμοποιούνται για τη διασφάλιση των φαρμακευτικών προϊόντων σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού, με παρακολούθηση της κατάστασής τους σε πραγματικό χρόνο.

Όπως εξήγησε ο Vinod Kumar, η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, όπως για παράδειγμα, μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη και την ρομποτική, φέρνοντας επεμβάσεις εξ αποστάσεως μέσω 5G και εξαλείφοντας έτσι τους γεωγραφικούς περιορισμούς.

Επίσης, υπογράμμισε ότι βάσει μίας πρόσφατης έκθεσης της Deloitte, έως το 2025 πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους που απειλούν την υγεία τους και θα ακολουθήσουν μια προληπτική προσέγγιση για την πρόληψη και τη θεραπεία, μέσω εφαρμογών, wearables και άλλων συνδεδεμένων συσκευών και σε συνδυασμό με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τεχνολογία και ψυχική υγεία

Σύμφωνα με τον CEO του Vodafone Business, η τεχνητή νοημοσύνη έχει ρόλο και στην αντιμετώπιση προβλημάτων που συνδέονται με την ψυχική υγεία, η οποία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, επηρεάζει τουλάχιστον το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, με το 20% των παιδιών και των εφήβων να πάσχει από κάποιο είδος ψυχικής διαταραχής.

«Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας εξακολουθεί να εμποδίζει τους ασθενείς να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Αλλά ακόμα και όταν οι ασθενείς ξεπεράσουν αυτό το στίγμα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές περιπτώσεις ασθενειών που παραμένουν αδιάγνωστες», τόνισε. Και πρόσθεσε ότι ήδη η τεχνολογία προσφέρει λύσεις με δυνατότητα εικονικής πραγματικότητας και εικονικού γιατρού, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης.

Τεχνολογικά οικοσυστήματα υγείας

«Έχουμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε οικοσυστήματα που θα προσφέρουν οφέλη στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψής μας και θα αλλάξουν την κοινωνία μας προς το καλύτερο. Ελπίζω ότι θα δούμε πολλές διαφορετικές τεχνολογίες, όπως τεχνητή νοημοσύνη, εικονική πραγματικότητα, ρομποτική, 5G, υπολογιστές αιχμής κινητής και ιδιωτικά δίκτυα κινητής – για να αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές- να συνδυάζονται για να επιτρέψουν σε αμέτρητες περιπτώσεις χρήσης να φέρουν πραγματική επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη, δημιουργώντας συνεκτικά οικοσυστήματα», τόνισε ο Vinod Kumar.

Βασικός παράγοντας σε αυτό θα είναι και η ενσωμάτωση διαφορετικών τεχνολογιών, που αποτέλεσε κι έναν λόγο για τον οποίο η Vodafone συνεργάστηκε με την Deloitte για τη δημιουργία του Κέντρου της Vodafone για την Υγεία, που θα λειτουργήσει ως επιταχυντής ψηφιακών λύσεων για να στηρίξει τον μετασχηματισμό των υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης και να βοηθήσει την κοινωνία, κατέληξε.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...