22.6 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Βιετνάμ, Κουβέιτ, Κολομβία αντί Ελλάδας προτιμούν οι digital nomads

Της Νατάσας Φραγκούλη

Βιετνάμ, Κουβέιτ, Κολομβία ή Ελλάδα; Αν ήσασταν «ψηφιακός νομάς» (digital nomad), δηλαδή επιλέγατε να εργάζεστε εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή σας, ποια από τις παραπάνω χώρες θα προτιμούσατε;

Περιέργως οι τρεις πρώτες χώρες θεωρούνται πιο ελκυστικές από την Ελλάδα ως τόπος εγκατάστασης των digital nomads. Για την ακρίβεια και οι τρεις χώρες, όπως συνολικά άλλα 49 κράτη ανά τον κόσμο, αναδεικνύονται πιο θελκτικοί προορισμοί εγκατάστασης για τους ψηφιακούς νομάδες.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει μόλις την 50η θέση ανάμεσα σε 85 αγορές του κόσμου στον δείκτη “Digital Nomad Index”, όπως τον αποτυπώνει πρόσφατη έρευνα της βρετανικής εταιρείας Circleloop. Η έρευνα αξιολογεί 85 χώρες και της κατατάσσει με βάση την ελκυστικότητά τους ως προς τη φιλοξενία των λεγόμενων ψηφιακών μεταναστών.

Για την κατάταξη της κάθε χώρας, λαμβάνονται υπόψη οκτώ επιμέρους δείκτες:

  • ταχύτητα σύνδεσης στο Ίντερνετ,
  • ταχύτητα του mobile internet,
  • κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο,
  • μηνιαίο ενοίκιο,
  • δείκτης Ευτυχίας,
  • ποσοστό μεταναστών στη χώρα και
  • αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως.

Οι digital nomads υιοθετούν ένα νέο εργασιακό μοντέλο, το οποίο είναι ανεξάρτητο από την τοποθεσία και στηρίζεται κυρίως στην τεχνολογία. Αυτός ο τρόπος εργασιακής ζωής, που τους επιτρέπει να ταξιδεύουν και να εργάζονται από οπουδήποτε στον κόσμο, βρίσκεται σε μεγάλη άνοδο, ειδικά μετά από την πανδημία του COVID-19, όπως έχει επισημάνει το Moved.gr.

Πρωτιά για τον Καναδά

Την πρώτη θέση του ’Digital Nomad Index’ καταλαμβάνει ο Καναδάς, δεύτερο κατατάσσεται το Ηνωμένο Βασίλειο και τρίτη η Ρουμανία. Ακολουθούν στις επόμενες θέσεις η Σουηδία, η Δανία και η Γαλλία) ως οι πιο ελκυστικοί προορισμοί εγκατάστασης των digital nomads.

Μια θέση στην πρώτη δεκάδα κατακτούν επίσης η Ολλανδία, η Αυστραλία, η Ελβετία και η Γερμανία. Η Ελλάδα, στην 50η θέση, υπολείπεται έναντι κρατών όπως η Κολομβία (49η), το Κουβέιτ (48ο), το Βιετνάμ (47ο), η Τουρκία (46η), η Ουρουγουάη (45η).

Οι επιδόσεις της χώρας μας στους επιμέρους δείκτες, που εξετάζονται, διαμορφώνεται ως εξής: μέση ταχύτητα σύνδεσης στο ίντερνετ 31,89 Mbps και μέση ταχύτητα mobile internet 41,16 Mbps. Το μέσο μηνιαίο κόστος σύνδεσης στο Διαδίκτυο είναι 37,7 ευρώ, ενώ το μέσο ενοίκιο (διαμέρισμα 1 υπνοδωματίου), 374 ευρώ. Όσον αφορά τον Δείκτη Ευτυχίας η Ελλάδα συγκεντρώνει βαθμολογία 5,52 στα 10, το ποσοστό των μεταναστών στη χώρα είναι 11,6%, ενώ ο ετήσιος αριθμός αναζητήσεων θέσεων εργασίας εξ’ αποστάσεως 4.340.

Σε άνοδο οι ψηφιακοί «νομάδες»

Η νέα εποχή στον χώρο εργασίας που φέρνει η πανδημία του COVID-19 επιταχύνει εξελίξεις, οι οποίες, ωστόσο, είχαν δρομολογηθεί ήδη πριν από την υγειονομική κρίση. Σε αυτή την κατεύθυνση το 2020 θα είναι μια καθοριστική χρονιά όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον.

Για παράδειγμα σύμφωνα με έρευνα της Forrester, η διεθνής αγορά εργασίας θα γίνει ακόμη πιο δυναμική και πιο ευέλικτη. Μεταξύ των αλλαγών που αναμένονται είναι η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων ψηφιακών «νομάδων» (Digital Nomads), δηλαδή των ανθρώπων που επιλέγουν να απασχολούνται εξ αποστάσεως, από τον υπολογιστή τους, αλλάζοντας συχνά τόπο κατοικίας.

Η Forrester εκτιμά ότι στα τέλη του 2020 υπήρχαν, παγκοσμίως, περίπου 5 εκατομμύρια ψηφιακοί νομάδες. Στην αγορά εργασίας μετά τον COVID-19, οι Millennials -και όχι μόνο- αναμένεται να υιοθετήσουν ακόμη πιο έντονα αυτά τον τρόπο εργασίας, καλλιεργώντας νέες πτυχές της ψηφιακής νομαδικής εργασιακής κουλτούρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Forrester, οι εργαζόμενοι στο πολύ κοντινό μέλλον θα εξαρτώνται όλο λιγότερο από ένα εταιρικό εργασιακό περιβάλλον.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...