19.2 C
Athens
Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2022

Βαριά ψηφιακή ατζέντα έχει η Ευρώπη το φετινό φθινόπωρο

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Μια βαριά ψηφιακή ατζέντα έχει να χειριστεί η Ευρώπη μετά από τις θερινές διακοπές. Εκτός από το μείζον θέμα της ενέργειας -που ήδη βρίσκεται στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων και θα παραμείνει- τα αρμόδια όργανα της ΕΕ θα απασχολήσει ένα γεμάτο πρόγραμμα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας.

Ο κοινός φορτιστής, η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία της πλατφόρμας και κρυπτονομίσματα βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ατζέντα.

Η φιλόδοξη πρωτοβουλία για ένα κοινό φορτιστή σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα από τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος. Σήμερα, εκκρεμεί η έγκριση της νέας νομοθεσίας για την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή για συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος της Ένωσης είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή. Το νέο πλαίσιο δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά και ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

 

Μείωση e-αποβλήτων

 

Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος. Πρακτικά, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν νέα συσκευή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.

 

Τάξη στην αγορά κρυπτονομισμάτων

 

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιακή οικονομία θα βρεθεί και η ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Απαιτούν επίσης από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Νομοθεσία για τεχνητή νοημοσύνη

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης νέους κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η λεγόμενη Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατότητων που προσφέρει η ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, θέτοντας σαφή πρότυπα που να αντανακλούν τις αξίες της ΕΕ και διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Οικονομία της πλατφόρμας

 

Έτερο θέμα στην ψηφιακή ατζέντα της Ένωσης είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει Οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber ή η Deliveroo.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται

Υπολογίζεται ότι εννέα στις 10 πλατφόρμες στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών ως αυτοαπασχολούμενους. Από τα 28 εκατ. άτομα που εκτιμάται ότι εργάζονται μέσω πλατφορμών στην ΕΕ, τα 5,5 εκατ. άτομα ενδέχεται να είναι επί του παρόντος κατηγοριοποιημένα λάθος.

Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στερούνται κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος που θα συνεπαγόταν ένα καθεστώς απασχόλησης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

27ο Θερινό Σχολείο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Στο πλαίσιο των Εκπαιδευτικών Δράσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών διοργανώθηκε διαδικτυακά στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου 2022 θερινό Σχολείο, με θέμα «Το Σύμπαν, και οι...

Ψηφιακά εργαλεία για μικρομεσαίες επιχειρήσεις από την COSMOTE με επιδότηση 90%

  -Η COSMOTE συμμετέχει στο πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» - Έως 31/10, οι αιτήσεις για...

AEGEAN: διακρίθηκε ως η «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη» στα Skytrax World Airline Awards

Για 11η συνεχή χρονιά και 12η συνολικά, ανακηρύσσεται πρώτη, στις προτιμήσεις των επιβατών Μια ακόμη σημαντική διάκριση έλαβε η AEGEAN στα φετινά 2022 Skytrax...

Εμβάθυνση της συνεργασίας ΣΕΒ & Junior Achievement Greece 

Για περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης κρίσιμων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων για μαθητές και σπουδαστές Με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας εμβαθύνεται η σχέση μεταξύ του ΣΕΒ και...

ΣΕΠΕ: Πρόγραμμα Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Πρόγραμμα συμβουλευτικής υποστήριξης, κατάρτισης και πιστοποίησης και προώθησης στην απασχόληση Ανέργων Νέων 25-29 ετών στον κλάδο Τεχνολογιών, Πληροφορικής & Επικοινωνιών  σε όλη την Ελλάδα...