23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Βαριά ψηφιακή ατζέντα έχει η Ευρώπη το φετινό φθινόπωρο

 

της Νατάσας Φραγκούλη

 

Μια βαριά ψηφιακή ατζέντα έχει να χειριστεί η Ευρώπη μετά από τις θερινές διακοπές. Εκτός από το μείζον θέμα της ενέργειας -που ήδη βρίσκεται στην κορωνίδα των προτεραιοτήτων και θα παραμείνει- τα αρμόδια όργανα της ΕΕ θα απασχολήσει ένα γεμάτο πρόγραμμα στο πεδίο της ψηφιακής οικονομίας.

Ο κοινός φορτιστής, η τεχνητή νοημοσύνη, η οικονομία της πλατφόρμας και κρυπτονομίσματα βρίσκονται ψηλά στην ευρωπαϊκή ψηφιακή ατζέντα.

Η φιλόδοξη πρωτοβουλία για ένα κοινό φορτιστή σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές είναι ένα από τα βασικά σημεία αυτού του προγράμματος. Σήμερα, εκκρεμεί η έγκριση της νέας νομοθεσίας για την καθιέρωση ενός κοινού φορτιστή για συσκευές, όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στόχος της Ένωσης είναι μέχρι το φθινόπωρο του 2024, η USB type-C θα αποτελεί την κοινή θύρα φόρτισης στην ΕΕ, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή. Το νέο πλαίσιο δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για εκατομμύρια χρήστες, αλλά και για τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ακουστικά, ψηφιακές κάμερες, ακουστικά και ακουστικά, κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός και φορητά ηχεία που επαναφορτίζονται μέσω ενσύρματου καλωδίου θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με θύρα USB Type-C, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή τους.

 

Μείωση e-αποβλήτων

 

Οι φορητοί υπολογιστές θα πρέπει επίσης να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις έως 40 μήνες μετά την έναρξη ισχύος. Πρακτικά, οι καταναλωτές δεν θα χρειάζονται διαφορετικό φορτιστή και καλώδιο κάθε φορά που αγοράζουν νέα συσκευή. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν έναν μόνο φορτιστή για όλες τις μικρού και μεσαίου μεγέθους φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.

Ο νόμος αυτός αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της ΕΕ να μειώσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα και να διευκολύνει τη ζωή των καταναλωτών.

 

Τάξη στην αγορά κρυπτονομισμάτων

 

Στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων για την ψηφιακή οικονομία θα βρεθεί και η ψηφοφορία για τη νομοθετική ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Οι νέοι κανόνες αποσκοπούν να αντιμετωπίσουν την χειραγώγηση της αγοράς, το ξέπλυμα χρημάτων, τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και άλλες εγκληματικές ενέργειες.

Απαιτούν επίσης από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα να ενημερώνουν καλύτεροι τους καταναλωτές σχετικά με τους κινδύνους, το κόστος και τις χρεώσεις.

Νομοθεσία για τεχνητή νοημοσύνη

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επίσης νέους κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η λεγόμενη Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στοχεύει στην αξιοποίηση των δυνατότητων που προσφέρει η ΤΝ σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον τομέα αυτό, θέτοντας σαφή πρότυπα που να αντανακλούν τις αξίες της ΕΕ και διασφαλίζουν την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

 

Οικονομία της πλατφόρμας

 

Έτερο θέμα στην ψηφιακή ατζέντα της Ένωσης είναι η ψήφιση της νομοθεσίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει Οδηγία για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες, όπως είναι η Uber ή η Deliveroo.

Οι προτεινόμενοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να απολαμβάνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τις κοινωνικές παροχές που δικαιούνται

Υπολογίζεται ότι εννέα στις 10 πλατφόρμες στην ΕΕ κατηγοριοποιούν τα άτομα που εργάζονται μέσω αυτών ως αυτοαπασχολούμενους. Από τα 28 εκατ. άτομα που εκτιμάται ότι εργάζονται μέσω πλατφορμών στην ΕΕ, τα 5,5 εκατ. άτομα ενδέχεται να είναι επί του παρόντος κατηγοριοποιημένα λάθος.

Ως εκ τούτου, ορισμένα άτομα που εργάζονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας στερούνται κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος που θα συνεπαγόταν ένα καθεστώς απασχόλησης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...