21.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Μαΐου, 2023

United Group: Επενδυτικό πλάνο 1,3 δισ. ευρώ – Τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης Nova – Wind 

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εξαγορά της Wind που ολοκληρώθηκε χθες από την United Group μετατρέπει την Ελλάδα στην πιο σημαντική χώρα για τον Όμιλο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα έσοδα με βάση τις αποκλειστικές συνδέσεις. Για το λόγο αυτό ήδη προγραμματίζει επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει το πλάνο που θα υιοθετήσει και πως  θα «χτίσει» ένα ισχυρό δίκτυο υποδομών, όπως ακριβώς έκανε στην Γιουγκοσλαβία.

Από το 1,3 δισ. ευρώ που θα επενδύσει η United Group στην χώρα μας, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind, το μεγαλύτερο τμήμα θα διοχετευτεί στις οπτικές ίνες, την πιο προηγμένη τεχνολογία σταθερής τηλεφωνίας, θα ακολουθήσει το 5G προετοιμάζοντας το δρόμο για το 6G, η συνδρομητική τηλεόραση, τα έργα τους Ταμείου Ανάκαμψης που θα απαιτήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τέλος κονδύλια θα διατεθούν και για την επερχόμενη συγχώνευση.

Το επόμενο βήμα

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag στη γραπτή δήλωσή της που συνόδευε την ανακοίνωση της απόκτησης του ελέγχου της Wind: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οχτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο βήμα της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Wind είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η συγχώνευση με την Nova και η επιλογή της διοικητικής ομάδας που θα «τρέξει» τη νέα εταιρεία, έναν ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά σε υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ισχυρή διοικητική ομάδα με στελέχη από Wind και Nova, αλλά και από την αγορά.

Το πλάνο για την Ελλάδα

Σε αυτό το διάστημα θα οριστικοποιηθεί και το πλάνο για την Ελλάδα όπου εξετάζεται μεταξύ και το μέλλον της εταιρείας Hellenic Openfiber Μονοπρόσωπη AE που είναι 100% θυγατρική της Wind Hellas. Η δημιουργία της εταιρείας έγινε με τις ευλογίες της United Group, καθώς συστήθηκε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ενώ στόχος της είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στις σταθερές επικοινωνίες, με έμφαση στις οπτικές ίνες. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην χονδρική, πουλώντας τις υπηρεσίες της σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένου της Wind Hellas.

Σε περίπτωση που η UG αποφασίσει την ενίσχυση αυτής της θυγατρικής οι νέες υποδομές οπτικών ινών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα πωλούνται και αυτές από την Hellenic Openfiber.

Υπενθυμίζεται ότι η United Group, που έχει έδρα στην Ολλανδία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή, ενώ στην Γιουγκοσλαβία αναπτύσσει επίσης ένα εκτεταμένο δικό της δίκτυο. Στελέχη της αγοράς τόνιζαν μιλώντας στο Moved.gr ότι είναι στο DNA της United Group να φτιάχνει τις δικές στης υποδομές και να μη χρησιμοποιεί υποδομές τρίτων.

Οι νέες υπηρεσίες

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε τα καταστήματα της Nova να μπορούν να πουλούν προϊόντας κινητής τηλεφωνίας της Wind, αλλά και τα καταστήματα της Wind να μπορούν να πουλούν την συνδρομητική τηλεόραση ΕΟΝ.

Ωστόσο θα απαιτηθεί ένας με ενάμιση χρόνος για να ενοποιηθεί η σταθερή τηλεφωνία. Έτσι οι συνδρομητές των δύο εταιρειών αναμένεται να είναι σε θέση να απολαμβάνουν ενιαία πακέτα σταθερής – κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης μέσα στο  2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το HUAWEI Mate X3 ανοίγει το δρόμο για τη νέα εποχή στα foldable smartphones

Η Huawei λάνσαρε στην Ελλάδα το νέο HUAWEI Mate X3 - το εξαιρετικά ελαφρύ και λεπτό, quad-curve, αναδιπλούμενο smartphone με μεγάλη οθόνη. Το HUAWEI Mate...

Το e-shop.gr συνεργάζεται με τη BOX NOW

Η ταχύτατη εξυπηρέτηση του καταναλωτή είναι προτεραιότητα για το e-shop.gr που αναζητά συνεχώς τρόπους να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις της εποχής! Η συνεργασία του με...

Απλά Ψηφιακά 97: Οι Πλειάδες και η ελληνική καινοτομία στο IoT (Σπ. Μαζαράκης), οι ψηφιακές εκλογές και τα νέα 5G projects

Τα βήματα που έχουν γίνει στον τομέα του IoT, καθώς και την φιλοσοφία πίσω από την δημιουργία του cluster καινοτομίας Πλειάδες του ομίλου Quest...

Public και MediaMarkt μαζί στο «Ανακυκλώνω Αλλάζω Συσκευή 2023»

Public και MediaMarkt, μαζί στέκονται στο πλευρό των καταναλωτών και προσφέρουν χρήσιμες ecoliving συμβουλές για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι. Συμμετέχουν ΜΑΖΙ στον 3ο κύκλο...

Η Startup Pathways ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

Η Startup Pathways και το πρόγραμμα Real Time Graduates του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη συνδιοργανώνουν ημερίδα με θέμα Startups in Shipping το Σάββατο, 27 Μαΐου...