18 C
Athens
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου, 2023

United Group: Επενδυτικό πλάνο 1,3 δισ. ευρώ – Τα σχέδια και το χρονοδιάγραμμα της συγχώνευσης Nova – Wind 

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Η εξαγορά της Wind που ολοκληρώθηκε χθες από την United Group μετατρέπει την Ελλάδα στην πιο σημαντική χώρα για τον Όμιλο τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα έσοδα με βάση τις αποκλειστικές συνδέσεις. Για το λόγο αυτό ήδη προγραμματίζει επενδύσεις 1,3 δισ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα θα αποφασίσει το πλάνο που θα υιοθετήσει και πως  θα «χτίσει» ένα ισχυρό δίκτυο υποδομών, όπως ακριβώς έκανε στην Γιουγκοσλαβία.

Από το 1,3 δισ. ευρώ που θα επενδύσει η United Group στην χώρα μας, όπως ανακοίνωσε μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Wind, το μεγαλύτερο τμήμα θα διοχετευτεί στις οπτικές ίνες, την πιο προηγμένη τεχνολογία σταθερής τηλεφωνίας, θα ακολουθήσει το 5G προετοιμάζοντας το δρόμο για το 6G, η συνδρομητική τηλεόραση, τα έργα τους Ταμείου Ανάκαμψης που θα απαιτήσουν ιδιωτική χρηματοδότηση και τέλος κονδύλια θα διατεθούν και για την επερχόμενη συγχώνευση.

Το επόμενο βήμα

Όπως ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της United Group, Victoriya Boklag στη γραπτή δήλωσή της που συνόδευε την ανακοίνωση της απόκτησης του ελέγχου της Wind: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανάπτυξη των οπτικών ινών είναι σε εξέλιξη στην Ελλάδα. Μέσα από τις επενδύσεις που θα υλοποιήσουμε και την εκτεταμένη εμπειρία μας από οχτώ διεθνείς αγορές, είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε καθοριστικό ρόλο και στους δύο αυτούς τομείς, φέρνοντας εξαιρετικά προϊόντα και κορυφαία εξυπηρέτηση στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ελλάδας».

Στο πλαίσιο αυτό το επόμενο βήμα της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Wind είναι μέσα στο επόμενο εξάμηνο η συγχώνευση με την Nova και η επιλογή της διοικητικής ομάδας που θα «τρέξει» τη νέα εταιρεία, έναν ολιστικό πάροχο, τον δεύτερο μεγαλύτερο στην ελληνική αγορά σε υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί μία ισχυρή διοικητική ομάδα με στελέχη από Wind και Nova, αλλά και από την αγορά.

Το πλάνο για την Ελλάδα

Σε αυτό το διάστημα θα οριστικοποιηθεί και το πλάνο για την Ελλάδα όπου εξετάζεται μεταξύ και το μέλλον της εταιρείας Hellenic Openfiber Μονοπρόσωπη AE που είναι 100% θυγατρική της Wind Hellas. Η δημιουργία της εταιρείας έγινε με τις ευλογίες της United Group, καθώς συστήθηκε μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς, ενώ στόχος της είναι η δημιουργία ενός πιο ευέλικτου σχήματος για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στις σταθερές επικοινωνίες, με έμφαση στις οπτικές ίνες. Η νέα εταιρεία θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά στην χονδρική, πουλώντας τις υπηρεσίες της σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, συμπεριλαμβανομένου της Wind Hellas.

Σε περίπτωση που η UG αποφασίσει την ενίσχυση αυτής της θυγατρικής οι νέες υποδομές οπτικών ινών που θα κατασκευαστούν στην Ελλάδα θα πωλούνται και αυτές από την Hellenic Openfiber.

Υπενθυμίζεται ότι η United Group, που έχει έδρα στην Ολλανδία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο οπτικών ινών στην περιοχή, ενώ στην Γιουγκοσλαβία αναπτύσσει επίσης ένα εκτεταμένο δικό της δίκτυο. Στελέχη της αγοράς τόνιζαν μιλώντας στο Moved.gr ότι είναι στο DNA της United Group να φτιάχνει τις δικές στης υποδομές και να μη χρησιμοποιεί υποδομές τρίτων.

Οι νέες υπηρεσίες

Από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ώστε τα καταστήματα της Nova να μπορούν να πουλούν προϊόντας κινητής τηλεφωνίας της Wind, αλλά και τα καταστήματα της Wind να μπορούν να πουλούν την συνδρομητική τηλεόραση ΕΟΝ.

Ωστόσο θα απαιτηθεί ένας με ενάμιση χρόνος για να ενοποιηθεί η σταθερή τηλεφωνία. Έτσι οι συνδρομητές των δύο εταιρειών αναμένεται να είναι σε θέση να απολαμβάνουν ενιαία πακέτα σταθερής – κινητής τηλεφωνίας και συνδρομητικής τηλεόρασης μέσα στο  2023.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...

Περισσότερα από 74 εκατ.δολ. θα κόστιζε στην Ελλάδα μια μέρα χωρίς Internet

  γράφει η Nατάσα Φραγκούλη   Απόλυτα εξαρτημένη από το παγκόσμιο Διαδίκτυο είναι πλέον όχι μόνο η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η οικονομία κάθε χώρας....

Vodafone Business: Ανάληψη έργου για το Υπουργείο Μετανάστευσης

Αναβαθμίζει το επίπεδο κυβερνοασφάλειας, αλλά και τη διαλειτουργικότητα υπηρεσιών του Υπουργείου προς όφελος των διαχειριστών και των τελικών χρηστών H ένωση εταιρειών Byte-Vodafone Business...

“Digital Transformation Readiness” wizard από τη SoftOne

Οδηγώντας σταθερά τις εξελίξεις που αφορούν τη μετάβαση των επιχειρήσεων στη νέα ψηφιακή εποχή, η SoftOne παρουσιάζει το “Digital Transformation Readiness” wizard, ένα πρωτοποριακό...

Απλά Ψηφιακά 119: Ενισχύοντας τη θέση των γυναικών στην τεχνολογία (Ελένη Ακτύπη), τα data centers, η Nova και οι νέες επενδύσεις

Το θέμα της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον κλάδο των ψηφιακών τεχνολογιών ήταν το βασικό θέμα της συζήτησης σε αυτό το επεισόδιο του...