Της Νατάσας Φραγκούλη
Σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, εξελίσσεται η εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού με τις κατάλληλες ψηφιακές δεξιότητες. Το κενό στην αγορά εργασίας αποτελεί ζήτημα κομβικής σημασίας, καθώς συνδέεται ευθέως με την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας.
Σύμφωνα με έρευνα της Deloitte, για λογαριασμό του ΣΕΠΕ, κάθε χρόνο «παράγουμε» περίπου 8.000-8.500 νέους επιστήμονες στην Πληροφορική, ενώ οι υφιστάμενες ανάγκες είναι για περί των 15.000-16.000.
Ετησίως η αύξηση, που αναμένουν οι ελληνικές επιχειρήσεις όλων των κλάδων της ελληνικής οικονομίας σε εργαζόμενους ΤΠΕ, είναι της τάξης του 7,5-8%. Άρα σωρευτικά, η Ελλάδα θα χρειαστεί -με βάση τα σημερινά δεδομένα- 120.000-140.000 ειδικούς στην Πληροφορική έως το 2030, ενώ μέχρι τότε η προσφορά θα είναι της τάξης των 60.000-68.000 ειδικών στο ΙΤ.
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποίησε ο ΣΕΠΕ σε συνεργασία με την Deloitte, όσον αφορά το ανθρώπινο δυναμικό στην Ελλάδα. Η έρευνα βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με θέμα «H πρόκληση του ανθρώπινου δυναμικού Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) για τον ψηφιακό συντονισμό της χώρας».
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κατά την έκθεση καινοτομίας, επιχειρηματικότητας και τεχνολογίας Beyond που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη μεταξύ 24 και 26 Μαΐου, με διοργανωτές ΔΕΘ – HELEXPO, την Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC).
Καταλύτης το δυναμικό
Όπως σημείωσαν οι συμμετέχοντες σε εκδήλωση, η ταχύτητα με την οποία θα καλύψει η χώρα μας το «κενό» σε ειδικούς Πληροφορικής θα αποτελέσει καταλύτη για την επιτυχία της τεράστιας πρόκλησης των ψηφιακών έργων, που τρέχουν στην Ελλάδα.
Η «ανομβρία» εργαζομένων με εξειδικευμένες γνώσεις ΤΠΕ αφορά το σύνολο της ελληνικής οικονομίας, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων έχουν ακάλυπτες θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού στον κλάδο ΤΠΕ, ενώ αναμένεται σημαντική αύξηση των αναγκών τους στο μέλλον.
Για την ακρίβεια το 69% του συνόλου των εταιρειών στην Ελλάδα σήμερα παραδέχεται ότι έχει σήμερα ακάλυπτες θέσεις ειδικών ΤΠΕ. Το πρόβλημα στις εταιρείες Πληροφορικής είναι ακόμη πιο ζέον. Δεν είναι τυχαίο ότι -σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη- 9 στις 10 εταιρείες Πληροφορικής στην Ελλάδα έχουν σήμερα κενές θέσεις εργασίας.
Όπως σχολίασε η πρόεδρος του ΣΕΠΕ, κυρία Γιώτα Παπαρίδου, «Είμαστε ένας κλάδος με αρνητική ανεργία. Έχουμε τεράστιο πρόβλημα εύρεσης εξειδικευμένων εργαζομένων στον τομέα της Πληροφορικής».
«Κάποια από τα πλάνα της Ελλάδας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό μπορεί και να μην βγουν εντός των απαιτούμενων χρονoδιαγραμμάτων. Υπάρχουν έργα, που δυσκολευόμαστε να τρέξουμε λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού» τόνισε ο Νίκος Χριστοδούλου, Partner, Consulting Leader της Deloitte Ελλάδος.
Οι μισοί δεν αποφοιτούν
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας, κάθε χρόνο εισάγονται περίπου 8.000-9.000 φοιτητές σε τμήματα με στόχευση τις ΤΠΕ καικαι αποφοιτούν μόνο 4.000-5.000.
Από την έρευνα του ΣΕΠΕ και της Deloitte προκύπτει ότι ειδικά σε κάποιους τομείς η έλλειψη προσωπικού με γνώσεις Πληροφορικής είναι τεράστια. Οι top-3 ειδικότητες για τα επόμενα χρόνια είναι ο προγραμματισμός, η κυβερνοασφάλεια και η διαχείριση cloud.
Ως προς τον δημόσιο τομέα οι top-3 ειδικότητες είναι η κυβερνοασφάλεια, η ανάλυση / διαχείριση / αρχιτεκτονική πληροφοριακών συστημάτων και δεδομένων και η διαχείριση / σχεδιασμός δικτύων και τηλεπικοινωνιών.