26.2 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Το τελευταίο μήνυμα του Μ. Τσαμάζ: «Παραδίδω τον ΟΤΕ σε εξαιρετική κατάσταση»

Έναν άλλο ΟΤΕ αφήνει σε περίπου έναν μήνα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, που έβαλε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στον μετασχηματισμό του.

«Η σημερινή τηλεδιάσκεψη σηματοδοτεί την 54η συνεχόμενη τριμηνιαία ενημέρωση στην οποία συμμετέχω ως Διευθύνων Δύμβουλος του ΟΤΕ και αποτελεί και την τελευταία μου», ανέφερε ο κ. Τσαμάζ στους αναλυτές, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Σε έναν μικρό απολογισμό της μακράς θητείας του ως επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ, περιέγραψε τις τρεις φάσεις που διένυσε ο Όμιλος τα τελευταία χρόνια, ώστε πλέον να έχει καταστεί ένας ισχυρός και ανθεκτικός οργανισμός.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, τα πρώτα πέντε χρόνια μπήκαν οι βάσεις,  προχώρησαν οι μεγάλες επενδύσεις σε υποδομές και εξυπηρέτηση πελατών, η ενοποίηση των εμπορικών σημάτων, αλλά και η εκκαθάριση των οικονομικών του Ομίλου. Στη δεύτερη φάση δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό και στην τρίτη, που διανύει τώρα, έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη υποδομών οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι, καθώς και του δικτύου 5G σε όλη την επικράτεια.

«Από το 2016 ο ΟΤE είχε γίνει ένας σύγχρονος πάροχος, με έμφαση στην ανάπτυξη με απλοποίηση διαδικασιών, υιοθετώντας ένα λιτό και κερδοφόρο μοντέλο. Πριν από 3 χρόνια ξεκίνησε η 3η φάση, με έμφαση αυτή τη φορά στην ανάπτυξη οπτικής ίνας στο σπίτι (FTTH) και το 5G, καθώς και στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών (financial, food delivery)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ καταλήγοντας ότι πλέον έχει δημιουργηθεί ένας «νέος ΟΤE».

«Με μειωμένο κατά 50% το κόστος προσωπικού, με κάποια από τα καλύτερα περιθώρια EBITDA στην Ευρώπη, με επιστροφή 3 δισ. ευρώ στους μετόχους και αποτίμηση που έφτασε τα 6 δισ. ευρώ» ανέφερε, τονίζοντας ότι είναι περήφανος για το έργο που έχει γίνει, καθώς «ο δρόμος δεν ήταν πάντα εύκολος». Μάλιστα σημείωσε ότι ο ΟΤΕ παραδίδεται σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που αποτυπώθηκε και στα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η νέα ηγετική ομάδα του ομίλου, υπό τον Κώστα Νεμπή, θα συνεχίσει την πορεία των τελευταίων ετών όσον αφορά την ανάπτυξη του ΟΤE. «Πιστεύω ότι ο Κώστας (Νεμπής) και η υπόλοιπη ομάδα θα συνεχίσουν την εξαιρετική πορεία», επεσήμανε ο κ. Τσαμάζ.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον ανταγωνισμό είπε με νόημα: «Η ίδια ιστορία επαναλαμβάνεται. Προσφέρουν χαμηλότερες τιμές, αλλά δεν προσφέρουν την κατάλληλη εξυπηρέτηση. Αφού κάνουν τέτοιου είδους κινήσεις, βλέπουμε τους καταναλωτές να γίνονται πιο λογικοί. Το έχω δει τα τελευταία 17 χρόνια, από τότε που ήμουν CEO στην κινητή. Αυτό που ξέρουμε καλά είναι ότι ακόμη και αν έχεις καλύτερες τιμές, αυτό που μετρά είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πελάτη. Για το μέλλον, το μάθημα έχει γίνει πάθημα και ελπίζω να γίνουν πιο έξυπνοι».

 

Οι επιδόσεις του τριμήνου

Από την πλευρά του, ο διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων, Μπάμπης Μαζαράκης, αφού χαρακτήρισε το conference call ιστορικό έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην συνδρομητική τηλεόραση, όπου όπως ανέφερε τα έσοδα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, με αύξηση 6%, αλλά και στο FTTH, που έκανε ρεκόρ σε συνδρομητές, διευκρινίζοντας ότι η αύξηση του τελευταίου έτους δεν προήλθε από επιδότηση.

Στην κινητή τηλεφωνία, ο ΟTΕ σημείωσε αύξηση στους συνδρομητές συμβολαίου, με το συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε 3,2 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε ετήσια αύξηση 6,3%. Οι καθαρές προσθήκες στους πελάτες συμβολαίου ήταν θετικές στο τρίμηνο, με το συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται σε 57 χιλιάδες, υποστηριζόμενες τόσο από νέους πελάτες, όσο και από τη μετάβαση πελατών καρτοκινητής σε υπηρεσίες συμβολαίου, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η αύξηση των εσόδων από το ICT ήταν της τάξεως του 56,1% στο α’ τρίμηνο. Η αύξηση κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω της προσωρινής πτώσης που σημειώθηκε στα προηγούμενα τρίμηνα εξαιτίας των βουλευτικών εκλογών της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου ΟTΕ, τα υπόλοιπα τρίμηνα θα υπάρξει άνοδος λόγω των υπόλοιπων έργων που υπάρχουν με το ποσοστό της αύξησης να κινείται σε διψήφια ποσοστά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

MindTheHack: H 1η ελληνική πλατφόρμα κυβερνοασφάλειας που κάνει χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Η MindΤheHack, νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών κυβερνοασφάλειας, επαναπροσδιορίζει το πεδίο του τομέα αυτού με χρήση πρωτοποριακής τεχνολογίας. Σε μια εποχή όπου οι κυβερνοεπιθέσεις αυξάνονται κατά...

HPE: Η επόμενη γενιά διαχείρισης δεδομένων με software-defined storage και automation που στηρίζεται στο ΑΙ

Η Hewlett Packard Enterprise ανακοίνωσε νέες λύσεις, διαθέσιμες στην πλατφόρμα HPE GreenLake cloud, που έχουν ως στόχο να απλοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο...

ΤΑΙΠΕΔ: Εκκίνηση διαγωνισμού για την ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου στον Δήμο Φυλής

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει την έναρξη του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού, με τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου, για την ανάπτυξη του Επιχειρηματικού...

Aναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός»

Στην αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των εργαζομένων σε σύγχρονους τεχνολογικούς τομείς στοχεύει η νέα πρόσκληση του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με...

Πάνω από 1 δισ. ευρώ έσοδα για τη Vodafone Ελλάδας σε ετήσια βάση

Ιδιαίτερα θετικά ήταν τα αποτελέσματα της Vodafone Ελλάδας κατά το οικονομικό έτος 2023-2024 που ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου 2024), με τα έσοδα να σημειώνουν...