Το προαστιακό δίκτυο της Αττικής, τα προβλήματα και οι καταγγελίες!

- Advertisement -

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@asfaleies-zolder.gr

 

Αφιλόξενος, με πολλές μετεπιβιβάσεις που δυσκολεύουν την χρήση του αλλά και με πολύ περιορισμένο αριθμό δρομολογίων που σταματούν πριν τις 10 το βράδυ είναι ο προαστιακός της Αττικής.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματά τους είναι το γεγονός ότι τα δρομολόγια σταματούν στις 10 παρά 10 αφήνοντας μεγάλο πλήθος εργαζομένων από το αεροδρόμιο αλλά και τις γύρω περιοχές χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς κυρίως προς τη Δυτική Αττική.

Αν και σταδιακά έχει κερδίσει πολλούς επιβάτες η συχνότητα των δρομολογίων  παραμένει περιορισμένη με αποτέλεσμα τις ώρες αιχμής η κατάσταση στους συρμούς να είναι  χειρότερη και από αυτή του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου. Οι επιβάτες «στοιβάζονται» ο ένας πάνω στον άλλο ενώ πολλές είναι οι καταγγελίες που φτάνουν στα εκδοτήρια για παραβατικές συμπεριφορές μέσα στους συρμούς ακόμα και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Σε ορισμένους σταθμούς μάλιστα όπως καταγράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα ασανσέρ δεν λειτουργούν αναγκάζοντας επιβάτες με κοροτσάκια μωρών να τα κουβαλούν στα χέρια! Και βέβαια σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται ούτε λόγος για τα άτομα με ειδικές αναγκες που αναζητούν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης.

Την ίδια στιγμή ο προαστιακός που ξεκινά από το αεροδρόμιο για Κόρινθο – Κιάτο και Πάτρα δεν είναι πλέον τόσο φιλικός για τους επιβάτες οι οποίοι ταξιδεύουν με αποσκευές καθώς στη μέση της διαδρομής, και συγκεκριμένα στο σταθμό Κάτω Αχαρναί καλούνται να αλλάξουν τρένο και να μπουν σε άλλο για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών από το αεροδρόμιο για Πάτρα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ο επιβάτης πρέπει να επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο, να κατέβει στις Κάτω Αχαρναί, να επιβιβαστεί σε νέο συρμό και όταν φτάσει στο Κιάτο να επιβιβαστεί σε λεωφορείο για την Πάτρα. Τρεις μετεπιβιβάσεις που κάνουν απαγορευτική τη χρήση του προαστιακού από ηλικιωμένους αλλά και τουρίστες με αποσκευές.

Και αυτό όταν στο Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών, έναν μόνο σταθμό μετά, είχε κατασκευαστεί ως ένα από τα πιο σύγχρονα κτήρια – σταθμούς με αρκετές γραμμές και με αρχικό σχεδιασμό να γίνεται αλλαγή μηχανής και όχι συρμού για τους επιβάτες που θα ερχόταν από αεροδρόμιο, Πειραιά και Θεσσαλονίκη – Χαλκίδα και είχαν προορισμό την Κόρινθο ή το Κιάτο.

Συγκοινωνιακό κέντρο Αχαρνών

Το Συγκοινωνιακό Κέντρο Αχαρνών βρίσκεται στο Μενίδι, βόρεια της Αττικής Οδού, στο σημείο που τέμνονται οι σιδηροδρομικές γραμμές Πειραιά-Θεσσαλονίκης και Αεροδρομίου – Κιάτου. Αποτελείται από τον κεντρικό σταθμό, ο οποίος βρίσκεται στο κατακόρυφο δίκτυο του σιδηροδρομικού άξονα και διαθέτει πολλαπλές αποβάθρες, και τον πλευρικό σταθμό (ΣΚΑ-Αχαρναί), ο οποίος βρίσκεται 300 μέτρα νότια στον οριζόντιο άξονα στη νησίδα της Αττικής Οδού και διαθέτει μία αποβάθρα.

Ο Σταθμός ΣΚΑ-ΑΧΑΡΝΑΙ είναι μέρος του Συγκοινωνιακού Κέντρου Αχαρνών που στην πλήρη λειτουργία του είχε σχεδιαστεί να είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός κόμβος στην Ελλάδα.

Ο ΣΚΑ έχει έτοιμες τις υποδομές αλλά δεν λειτυοργεί σαν ο μεγάλος σταθμός που είχε σχεδιαστεί. Διαθέτει 8 αποβάθρες που στην τελική τους μορφή θα διαθέτουν άνω διαβάσεις για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Όταν σχεδιαζόταν ο σταθμός προέβλεπε να υπάρχει το κλασσικό αστικό δρομολόγιο για τον Προαστιακό Πειραιάς-Αθήνα-ΣΚΑ και από εκεί να διακλαδωνόταν προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η εξυπηρέτηση του Μενιδίου

Το Μενίδι είναι ένας Δήμος με πληθυσμό που ξεπερνά τις 100.000 κατοίκους. Τώρα εξυπηρετείται από το σταθμό Κάτω Αχαρναί όπου γίνονται οι μετεπιβιβάσεις, το ΣΚΑ αλλά και τον σταθμό του Μενιδίου που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης.

Αξιοπερίεργο είναι ότι οι επιβάτες που κατεβαίνουν στους σταθμούς Κάτω Αχαρναί και ΣΚΑ μπορούν να μετακινούνται με την Κάρτα Απεριορίστων Διαδρομών ενώ όσοι θέλουν να κατέβουν στο κέντρο του Μενιδίου πρέπει να έχουν εισιτήριο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ! Και αυτό γιατί ο σταθμός έχει χαρακτηριστεί εκτός ορίων. Μάλιστα σε περίπτωση που ο ελεγκτής εντοπίσει επιβάτη με κάρτα που κατεβαίνει στο Μενίδι θεωρείται ότι επιβιβάστηκε χωρίς εισιτήριο και του κόβεται πρόστιμο.

 

 

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Nova: Πλούσια αθλητική δράση με Stoiximan Super League, Μ. Σίτι – Άρσεναλ, Έβερτον –...

Συναρπαστικό θέαμα έρχεται στις οθόνες των συνδρομητών της Nova...

Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη & Kinsen: Πρώτη φορά πραγματοποίησε Πασχαλινό Bazaar 2026 με την ΕΛΕΠΑΠ...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, εδώ και 104 χρόνια έχει...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Υπηρεσίες υποστήριξης Premium+ για τις Galaxy Z και S26 series συσκευές καθώς και τις τηλεοράσεις άνω των 98″

Η Samsung Electronics Hellas ανακοίνωσε τη διεύρυνση της υπηρεσίας...

Η Hisense φέρνει τη μοναδική ατμόσφαιρα του FIFA World Cup 2026 στο σαλόνι σας

Η Hisense, ηγέτης στον τομέα των οικιακών συσκευών και...

LG StanbyME 2: Η οθόνη που έρχεται μαζί σου

Η LG παρουσιάζει, ξανά, κάτι ξεχωριστό. Εκεί που παλιά...

Αξιοποίηση της τεχνολογίας στη διαχείριση των υδάτων, με νέο Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα

Με στόχο την ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτινων...