9.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Δεν εξαιρείται η Εγνατία Οδός από το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων

Την ένταξη του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας στην υποχρέωση του Ηλεκτρονικού και Αναλογικού Συστήματος, προβλέπει απόφαση με ημερομηνία 22 Μαΐου 2018 που υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών.

Στην απόφαση που υπογράφεται από τους κ.κ  Τσακαλώτο και Σπίρτζη αναφέρεται ότι η τροποποιείται η υπουργική απόφαση του 2014 περί χωροθέτησης σταθμών διοδίων και καθορισμού τελών διοδίων στην Εγνατία Οδό και στους καθέτους άξονες αυτής.

Ειδικότερα στην απόφαση αναφέρεται ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη, η εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου δημοπράτηση του ολοκληρωμένου κεντρικού συστήματος διαλειτουργικότητας και διαχείρισης οδικών μεταφορών, που θα περιλαμβάνει σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών το οποίο θα χρησιμοποιεί τεχνολογίες δορυφορικής παρακολούθησης οχημάτων και οπτικής αναγνώρισης πινακίδων. Το ως άνω σύστημα εκτιμάται ότι θα τεθεί σε  λειτουργία εντός του 2019. Ως προς το σύστημα αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών της Εγνατίας Οδού, οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες της παράλληλης και πλήρως διαλειτουργικής με το ανωτέρω σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου ανάπτυξης και εφαρμογής συστήματος αναλογικής χρέωσης διοδίων τελών δορυφορικής τεχνολογίας και τεχνολογίας οπτικής αναγνώρισης πινακίδων ή εναλλακτικά της ένταξής του στο σύστημα του Ελληνικού Δημοσίου, θα προσδιορισθούν με την οικεία σύμβαση παραχώρησης».

Η ισχύς της απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι:

1.Στη Συμφωνία των κειμένων της 4ης Αξιολόγησης, αναφορικά με την Εγνατία, προβλέπεται ξεκάθαρα η εγκατάσταση ηλεκτρονικού αναλογικού συστήματος και συγκεκριμένα δορυφορικό σύστημα (GNSS) και σύστημα οπτικής αναγνώρισης πινακίδων, όπως ακριβώς προβλέπεται στον διαγωνισμό και τις προδιαγραφές που έβαλε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

2.Η επιλογή να εγκαταστήσει το Υπουργείο το σύστημα ή οι Παραχωρησιούχοι , σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, υπάρχει ως  κατοχυρωμένο δικαίωμα έτσι και αλλιώς. Αποτυπώνεται για την Εγνατία καθώς η ΚΥΑ 6686/2014 αφορά μόνο τον εν λόγω αυτοκινητόδρομο.

3.Δεν εξαιρείται η Εγνατία Οδός από το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα που θα έχει διαλειτουργικότητα και πλήρη τεχνολογική συμβατότητα με τα αντίστοιχα συστήματα των υπολοίπων Παραχωρήσεων και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως και κανένας αυτοκινητόδρομος.

4.Η νέα αρχική απαίτηση του ΤΑΙΠΕΔ ήταν η συνολική εξαίρεση από το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων που δεν υλοποιήθηκε.

5.Η Υπουργική Απόφαση για την εξαίρεση των ΑμεΑ και των Ανέργων, θα συνεχίσει να ισχύει και θα αποτελεί υποχρέωση για τον παραχωρησιούχο της Εγνατίας Οδού.

6.Στην έκδοση της σχετικής Υπουργικής Απόφασης  για την απαλλαγή των μόνιμων κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θράκης και Ηπείρου και στα κείμενα της 3ης Αξιολόγησης υπήρχε καταληκτική ημερομηνία ισχύος, ο Ιούλιος του 2018, όπου κατά τις τότε εκτιμήσεις το ΤΑΙΠΕΔ θα είχε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό της Εγνατίας και αποτελεί επιτυχία η παράταση των εξαιρέσεων των μόνιμων κατοίκων μέχρι την  1/1/2019 και ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ για το αν θα προβλεφθούν στο μοντέλο του διαγωνισμού, όπως ακριβώς είχε δηλώσει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, όταν υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση των απαλλαγών των μόνιμων κατοίκων των Περιφερειακών Ενοτήτων Θράκης και Ηπείρου, των ΑμεΑ και των Ανέργων τον περασμένο Δεκέμβρη.

 

 

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

SKY express: Εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό της πρόγραμμα σε εσωτερικό και εξωτερικού 

Η SKY express εμπλουτίζει δυναμικά το θερινό πτητικό της πρόγραμμα με απευθείας πτήσεις σε 12 χώρες, 29 προορισμούς του εξωτερικού, ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας για...

Το TikTok Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας της Eurovision 2023

το TikTok ανακοινώνει ότι έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ως ο Επίσημος Συνεργάτης Ψυχαγωγίας για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision για δεύτερη...

BOX NOW: 400.000 παραδόσεις, 200.000 πελάτες και συνεργασία με περισσότερα από 600 eshops

Στο επίκεντρο οι ανάγκες του πελάτη, με περισσότερους από 200.000 να την έχουν εμπιστευτεί Με τεχνολογία αιχμής και με τις σύγχρονες ανάγκες του πελάτη στο...

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις από την ΕΕΤΤ για το ραδιοφάσμα

Δύο δημόσιες διαβουλεύσεις έχει βγάλει στον αέρα η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) σχετικά με το ραδιοφάσμα. Η πρώτη αφορά στην αναθεώρηση του Κανονισμού...

Προκηρύχθηκε το πρόγραμμα «Smart Readiness» για τα έξυπνα κτήρια

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Στην προκήρυξη του προγράμματος «Smart Readiness», που προβλέπει την επιδότηση της εγκατάστασης οπτικών ινών σε κτήρια μέσω Vouchers προχώρησε η...