13.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Το Industry 4.0 είναι ακόμη στα… χαρτιά για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και όσα προβλέπει το «Industry 4.0» βρίσκεται ακόμα στην αρχή για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, καθώς ούτε το ένα τέταρτο (23%) των ευρωπαϊκών εταιρειών έχει ξεκινήσει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής του. Επιπλέον, περισσότερες από τις μισές εταιρείες δεν έχουν καν αρχίσει να αναπτύσσουν στρατηγική ή σχέδιο δράσης για το «Industry 4.0».

Αυτό καταδεικνύει έρευνα σε 1.452 υπεύθυνους σε δέκα ευρωπαϊκές χώρες, η οποία διεξήχθη από το ινστιτούτο έρευνας αγοράς YouGov για λογαριασμό του Ερευνητικού Ινστιτούτου Handelsblatt και της TeamViewer.

Η έννοια του «Industry 4.0» περιγράφει μια πολυδιάστατη προσέγγιση για την ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων τους για τους managers. Για τα τρία τέταρτα, περιλαμβάνει τη χρήση τεχνολογίας και δεδομένων για την ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας με επίκεντρο τις μηχανές, αλλά και τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας (AR) και τεχνητής νοημοσύνης (AI) για την υποστήριξη των χειρωνακτικών διαδικασιών των εργαζομένων μέσω ψηφιακής τεχνολογίας. Πάνω από το 70% δήλωσε ότι αυτός ο μετασχηματισμός θα οδηγήσει σε καλύτερες συνθήκες εργασίας, περισσότερη ασφάλεια στο χώρο εργασίας και μια εντελώς διαφορετική εταιρική κουλτούρα.

Στην κορυφή η κυβερνοασφάλεια

Σύμφωνα με την έρευνα, οι σημαντικότερες τεχνολογίες και μεγάλες τάσεις που θα οδηγήσουν την ψηφιοποίηση της παραγωγής των εταιρειών τους στο μέλλον είναι:

Αντίθετα, τα Chatbots (12%) και το Blockchain (12%) αναμένεται να διαδραματίσουν δευτερεύοντα ρόλο.

Τεχνολογίες και αύξηση αποτελεσματικότητας

Οι περισσότεροι από όσους συμμετείχαν στην έρευνα για το Industry 4.0 συσχετίζουν τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών στην παραγωγή με αύξηση της αποτελεσματικότητας (82%). Άλλα αναμενόμενα πλεονεκτήματα είναι η βελτίωση της ποιότητας και του επιπέδου εξυπηρέτησης (81%), η μείωση του κόστους (81%) και η βελτίωση στην ασφάλεια όπως στην υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, την ασφάλεια κτιρίων και πληροφοριών (80%).

 • Αντίθετα, ο χρόνος και το κόστος (32%) είναι σήμερα το μεγαλύτερο ζήτημα για την ψηφιοποίηση της παραγωγής των εταιρειών τους.
 • Επιπλέον, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ανησυχίες για την ασφάλεια των πληροφοριακών συστημάτων (28%)
 • και την ασφάλεια δεδομένων (25%), καθώς και
 • η ασυμβατότητα μεταξύ των υπαρχόντων μηχανημάτων και των νέων τεχνολογιών (26%).

Από την άλλη πλευρά, μόνο λίγες εταιρείες βλέπουν την έλλειψη προσωπικού (16%), την έλλειψη αποδοχής από τους εργαζομένους (16%) ή την έλλειψη προτεραιότητας από τη διοίκηση (15%) ως τα κύρια εμπόδια στον ψηφιακό μετασχηματισμό της παραγωγής.

Τεράστιες δυνατότητες για το IoT, το AR και το AI

Η έρευνα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις δυνατότητες του Internet of Things (IoT), στις λύσεις Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) και της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για την ψηφιοποίηση της παραγωγής. Σύμφωνα με την έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό των εταιρικών υπευθύνων λήψης αποφάσεων που ερωτήθηκαν βλέπουν πιθανές εφαρμογές για IoT (78%), AI (72%) και AR (70%) στην παραγωγή των δικών τους εταιρειών.

Για το Internet of Things (IoT), οι κύριες εφαρμογές στην παραγωγή αναμένεται να είναι:

 1. η αυτοματοποίηση των συναλλαγών παραγγελιών (37%),
 2. η επικοινωνία μηχανής με μηχανή (33%),
 3. η προγνωστική ανάλυση (32%) και
 4. ο έλεγχος μηχανών εξ αποστάσεως (31%).

Για την επαυξημένη πραγματικότητα (AR), οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων βλέπουν τις περισσότερες δυνατότητες:

 • στη διασφάλιση ποιότητας (38%),
 • τη συναρμολόγηση,
 • τη συντήρηση και επισκευή (36%) και
 • τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής (36%).

Στην τεχνητή νοημοσύνη (Al), οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων βλέπουν πιθανές εφαρμογές:

 1. στην παρακολούθηση της ποιότητας παραγωγής και στη διαχείριση απόδοσης (35%),
 2. στην πρόβλεψη σφαλμάτων και στην προγνωστική συντήρηση (31%),
 3. στην παρακολούθηση μέτρων ασφάλειας και συμμόρφωσης (31%) και
 4. στην πρόβλεψη ζήτησης και στον προγραμματισμό παραγωγής ( 31%).

Ο Jan Junker, εκτελεστικός αντιπρόεδρος για Solution Sales & Delivery της TeamViewer ανέφερε ότι «ο δρόμος προς το Industry 4.0 είναι δύσκολος για πολλές εταιρείες, ειδικά για εκείνες που χρησιμοποιούν βαριά και ακριβά υλικά στην παραγωγή τους. Από την άλλη πλευρά, η πλειονότητα έχει τεράστιο ενδιαφέρον να αξιοποιήσει τις τεράστιες δυνατότητες που έχει να προσφέρει η ψηφιοποίηση της παραγωγής τους».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...

COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD: Χριστούγεννα στην COSMOTE TV με πάνω από 120 ταινίες

Το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανεύει και φέτος στην COSMOTE TV, μέσα από το pop-up κανάλι COSMOTE CINEMA CHRISTMAS HD. Από την Παρασκευή 8/12 έως...

Αν δεν προετοιμαστείτε, ετοιμαστείτε να αποτύχετε: 7+1 στρατηγικές για να αποφύγετε τα δίχτυα των χάκερ

Το ερώτημα δεν είναι εάν, αλλά το πότε θα πέσετε θύμα χάκερ, λέει ο Tony Anscombe, Chief Security Evangelist της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας...

AWS: Το πρώτο ευρωπαϊκό Outpost Testing Lab στην Ελλάδα είναι γεγονός

Η Amazon Web Services (AWS) ανακοινώνει την έναρξη λειτουργίας του πρώτου ευρωπαϊκού Outpost Testing Lab (OTL) στην Ελλάδα. Μέσω του εν λόγω προγράμματος, πελάτες, συνεργάτες αλλά...

Όταν η κοινωνική συμπεριφορά ενός εργαζομένου γίνεται απειλή για την επιχείρηση

Στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου τα αθώα GIF και τα κοινόχρηστα έγγραφα μπορούν να αποτελέσουν απειλή, η προστασία της συνεργασίας στο cloud από το...