8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.com

Με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης του Ναυαρίνου, που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 1827, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου γίνεται μέρος του Google Arts & Culture, της ψηφιακής πλατφόρμας της Google για τη διατήρηση και την online παρουσίαση έργων τέχνης και πολιτισμού παγκόσμιας εμβέλειας, με μια ψηφιακή συλλογή σχεδόν 200 έργων τέχνης εμπνευσμένη από το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ‘21.

Γιορτάζοντας τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού  ΜΟΡΙΑΣ ’21, προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο ν’ ανταμώσουν στην Πελοπόννησο, όπου εδραιώθηκε ο Ελληνικός Αγώνας της Ανεξαρτησίας. Η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία μεταφέρει τους ταξιδιώτες στην ιστορία, με τη βοήθεια επιτόπιων δραστηριοτήτων και διαδραστικών εμπειριών σε ολόκληρη την περιοχή.

ΜΟΡΙΑΣ ‘21 – Η ψηφιακή συλλογή

Το ΜΟΡΙΑΣ ‘21 συνεργάζεται τώρα με την πλατφόρμα Google Arts & Culture, ψηφιοποιώντας έως και 200 ​​έργα τέχνης Ελλήνων και ξένων δημιουργών αλλά και εκθέματα ιστορικής σημασίας που σχετίζονται με την Ελληνική Επανάσταση, ενώ αρκετά έργα θα προστεθούν κατά  τους επόμενους μήνες. Στα πιο ενδιαφέροντα έργα που είναι ήδη online συμπεριλαμβάνονται Η Ναυμαχία του Ναυαρίνου του Jean-Charles Langlois, Η Άλωση της Ακροκορίνθου του Peter Von Hess, Γκραβούρα του Ναυπλίου από τον Karl Krazeisen, Ελληνίδα που αναμένει την έκβαση μάχης του H. Decaisne και Οι Έλληνες είναι αθάνατοι από τον G. de Galard καθώς και ιστορικά αντικείμενα όπως το κράνος του στρατηγού Θ. Κολοκοτρώνη.

Διαδικτυακά εκθέματα

Τα εκθέματα που είναι τώρα διαθέσιμα στο Google Arts & Culture θα σας ταξιδέψουν στην ιστορία, εστιάζοντας κυρίως στα ακόλουθα:

  • Θεματικές διαδρομές – Ανακαλύπτοντας την Πελοπόννησο: Έχουν επιλεγεί χαρακτηριστικές θεματικές διαδρομές από τις 21 συνολικά που προσφέρει το πρόγραμμα πολιτιστικού τουρισμού ΜΟΡΙΑΣ ‘21. Οι διαδρομές, που μπορούν να συνδυαστούν σε εξορμήσεις 3, 5 ή 7 ημερών, αφορούν εμβληματικές πόλεις, χωριά, καστροπολιτείες και άλλα σημεία όπου πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις στην Ανατολική και Δυτική Μάνη, στην Καλαμάτα, στην Κόρινθο, στη Μονεμβασιά, στο Ναύπλιο, στην Πύλο και στην Τρίπολη.
  • Ιστορία – Μαρτυρίες από Κειμήλια και Ζωγραφικούς Πίνακες: Πίνακες Ελλήνων και ξένων δημιουργών που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Καλαμάτας, την Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας & Πολιτισμού αλλά και τη Συλλογή Τέχνης της Costa Navarino εκτίθενται ψηφιακά, σε συνδυασμό με αφήγηση των γεγονότων από τους πρωταγωνιστές τους αλλά και με παράλληλη παράθεση ιστορικών μαρτυριών που μας ταξιδεύουν στις πιο σημαντικές περιοχές του Μοριά.
  • Γαστρονομία – Γεύσεις της Ελληνικής Επανάστασης: Βασισμένο σε έρευνα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα βρείτε online ένα ειδικό μενού 12 πιάτων με την υπογραφή του chef Λευτέρη Λαζάρου, βασισμένο σε υλικά και συνταγές της περιόδου. Παράλληλα, ο Master of Wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης επιλέγει ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού από την Πελοπόννησο που συνδυάζονται ιδανικά με κάθε συνταγή.
  • Τέχνη – Τοιχογραφίες της Ελληνικής Επανάστασης: Με έμπνευση από την Ελληνική Επανάσταση και τους ήρωές της, νέοι καλλιτέχνες δημιούργησαν τοιχογραφίες που μεταμόρφωσαν το αστικό περιβάλλον επιλεγμένων πόλεων της Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από το ΙΓ’ Εργαστήριο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, υπό την επίβλεψη του Δρ. Ερατώ Χατζησάββα, που είχε την ευθύνη της ιστορικής τεκμηρίωσης και την εικαστική επιμέλεια της εικονογράφησης.
  • Φύση- Τα δέντρα μιλούν: Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το Olayan Group, το πρόγραμμα ΜΟΡΙΑΣ’ 21 χαρτογράφησε αιωνόβια δέντρα της Πελοποννήσου ως ζωντανές υπενθυμίσεις ιστορικών στιγμών της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...