13.9 C
Athens
Τρίτη, 21 Μαρτίου, 2023

To fintech παραμένει το αγαπημένο παιδί των Venture Capitals

Μπορεί η επιφυλακτικότητα των επενδυτών να αυξάνεται, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και οικονομικής ρευστότητας, ωστόσο κάποιοι τομείς της οικονομίας παραμένουν άκρως ελκυστικοί για τους επενδυτές. Πρόκειται για τους κλάδους του fintech, της κυβερνοασφάλειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίοι παραμένουν βασικοί αποδέκτες της παγκόσμιας χρηματοδότησης των Venture Capitals (VCs).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις VCs μειώθηκαν σημαντικά το β’ τρίμηνο του 2022. “Εξυπακούεται όμως ότι συνεχίζει να υπάρχει σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα για εξαγορές σε περιζήτητους τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως fintech, cleantech, cybersecurity που χαρακτηρίζονται από σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» διαπιστώνει η έκθεση Venture Pulse του β’ τριμήνου 2022 – την τριμηνιαία έκθεση της KPMG Private Enterprise.

Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας, «σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής, εφοδιαστικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (Venture Capital – VC) σημειώνουν πτώση, αρκετοί τομείς ωστόσο, μεταξύ τους οι fintech και cleantech, έγιναν αποδέκτες πιο επιλεκτικών επενδύσεων».

Πτώση επενδύσεων

Oι παγκόσμιες επενδύσεις VCs σημείωσαν σημαντική πτώση το β’ τρίμηνο του έτους, από τα $ 165,3 δισ. δολάρια μέσω 11.468 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2022 στα $ 120,2 δισ. μέσω 8.420 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022.

Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο μειώθηκαν από τα $89,3 δισ. δολάρια μέσω 5.034 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2022 στα $ 66,2 δισ. μέσω 3.778 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022.

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις VCs στην Ασία συρρικνώθηκαν σε χαμηλό οχτώ τριμήνων και διαμορφώθηκαν σε $24,5 δισ. μέσω 2.206 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022. Παρά την πτώση στα $27,2 δισ. το β’ τρίμηνο του 2022, οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές σε σύγκριση με την ιστορική τάση.

«Δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στην αβεβαιότητα αλλά το ενδιαφέρον για νέες τεχνολογίες αυξάνεται. Καθώς μπαίνουμε στο γ’ τρίμηνο του 2022, η παγκόσμια αβεβαιότητα που ταλανίζει τον κόσμο αναμένεται να συνεχιστεί ενώ πιθανόν το παράθυρο των IPO θα παραμείνει κλειστό και οι επενδύσεις VC υποτονικές» προβλέπουν οι αναλυτές για το επόμενο διάστημα.

Και προσθέτουν: «η δραστηριότητα M&A παγκοσμίως ίσως αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αναζητούν συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενώ οι startup από διάφορους κλάδους επιζητούν την ενοποίηση για να βελτιώσουν τις οικονομίες κλίμακας και τη θέση τους στην αγορά».

Παγκόσμια χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, η παγκόσμια δραστηριότητα άντλησης χρηματοδότησης εξελίχθηκε με ρυθμούς ρεκόρ στα μέσα του έτους, αγγίζοντας τα US$ 158.2 δισ. έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2022. Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το μερίδιο τους με $121,5 δισ. στα μέσα του έτους, έναντι του ετήσιου υψηλού των $138,9 δισ. κατά το 2021.

Οι επενδύσεις VC στην κυβερνοασφάλεια, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες διατηρήθηκαν ισχυρές στις ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2022, έχοντας θέσει τις βάσεις για να παραμείνουν εξίσου ελκυστικές και κατά το γ’ τρίμηνο του 2022.

Αντιθέτως, η δραστηριότητα άντλησης χρηματοδότησης στην Ευρώπη άρχισε να επιβραδύνεται, με συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 13,3 δισ. δολαρίων στα μέσα του έτους, ενώ παρέμεινε ιδιαίτερη υποτονική στην Ασία σε σύγκριση με τα προηγούμενα υψηλά, καθώς αντλήθηκαν 16,9 δισ.  δολ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Στρατηγική συμφωνία του Όμιλου ANTENNA και της Fairfax για το 15% του ΑΝΤ1+

Ο Όμιλος ΑΝΤΕΝΝΑ προχώρησε σε μια σημαντική επιχειρηματική κίνηση και με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνει ότι η Fairfax Financial Holdings Limited (Fairfax), ένα από τα...

ΤΑΙΠΕΔ: Υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας με τη Grimaldi

Το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, ανακοινώνει ότι σήμερα, Τρίτη, 21 Μαρτίου 2023, πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της σύμβασης αγοραπωλησίας μετοχών για την απόκτηση πλειοψηφικής...

5G Ventures: Μνημόνιο συνεργασίας με το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο

Υπογράφηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της «ΘΕΚ Α.Ε.» (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της «Συμμετοχές 5G Α.Ε.» για τη διερεύνηση της προοπτικής...

H Εθνική Ελλάδας και όλοι οι αγώνες για τα προκριματικά του UEFA Euro 2024 στο Novasports!

Ο δρόμος της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου και όλων των ευρωπαϊκών χωρών μελών της UEFA για την τελική φάση του Euro 2024 περνάει από...

Νέα σειρά στη NOVA: Το ψυχολογικό θρίλερ «Without Sin» έρχεται να καθηλώσει

Οι Πέμπτες στη NOVA αποκτούν αγωνία, δράση και μυστήριο με τη νέα σειρά «Without Sin»! Από την Πέμπτη 23 Μαρτίου και κάθε Πέμπτη στις...