26.7 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

To fintech παραμένει το αγαπημένο παιδί των Venture Capitals

Μπορεί η επιφυλακτικότητα των επενδυτών να αυξάνεται, εν μέσω γεωπολιτικής αστάθειας και οικονομικής ρευστότητας, ωστόσο κάποιοι τομείς της οικονομίας παραμένουν άκρως ελκυστικοί για τους επενδυτές. Πρόκειται για τους κλάδους του fintech, της κυβερνοασφάλειας, της εφοδιαστικής αλυσίδας, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, οι οποίοι παραμένουν βασικοί αποδέκτες της παγκόσμιας χρηματοδότησης των Venture Capitals (VCs).

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι επενδύσεις VCs μειώθηκαν σημαντικά το β’ τρίμηνο του 2022. “Εξυπακούεται όμως ότι συνεχίζει να υπάρχει σημαντική διαθέσιμη ρευστότητα για εξαγορές σε περιζήτητους τομείς υψηλής τεχνολογίας όπως fintech, cleantech, cybersecurity που χαρακτηρίζονται από σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης» διαπιστώνει η έκθεση Venture Pulse του β’ τριμήνου 2022 – την τριμηνιαία έκθεση της KPMG Private Enterprise.

Όπως προσθέτουν οι συντάκτες της έρευνας, «σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικής, εφοδιαστικής και οικονομικής αβεβαιότητας, οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υψηλού ρίσκου (Venture Capital – VC) σημειώνουν πτώση, αρκετοί τομείς ωστόσο, μεταξύ τους οι fintech και cleantech, έγιναν αποδέκτες πιο επιλεκτικών επενδύσεων».

Πτώση επενδύσεων

Oι παγκόσμιες επενδύσεις VCs σημείωσαν σημαντική πτώση το β’ τρίμηνο του έτους, από τα $ 165,3 δισ. δολάρια μέσω 11.468 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2022 στα $ 120,2 δισ. μέσω 8.420 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022.

Οι επενδύσεις VC στην αμερικανική ήπειρο μειώθηκαν από τα $89,3 δισ. δολάρια μέσω 5.034 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2022 στα $ 66,2 δισ. μέσω 3.778 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022.

Στο μεταξύ, οι επενδύσεις VCs στην Ασία συρρικνώθηκαν σε χαμηλό οχτώ τριμήνων και διαμορφώθηκαν σε $24,5 δισ. μέσω 2.206 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2022. Παρά την πτώση στα $27,2 δισ. το β’ τρίμηνο του 2022, οι επενδύσεις VCs στην Ευρώπη παρέμειναν ισχυρές σε σύγκριση με την ιστορική τάση.

«Δεν διαφαίνεται κάποιο τέλος στην αβεβαιότητα αλλά το ενδιαφέρον για νέες τεχνολογίες αυξάνεται. Καθώς μπαίνουμε στο γ’ τρίμηνο του 2022, η παγκόσμια αβεβαιότητα που ταλανίζει τον κόσμο αναμένεται να συνεχιστεί ενώ πιθανόν το παράθυρο των IPO θα παραμείνει κλειστό και οι επενδύσεις VC υποτονικές» προβλέπουν οι αναλυτές για το επόμενο διάστημα.

Και προσθέτουν: «η δραστηριότητα M&A παγκοσμίως ίσως αυξηθεί καθώς οι επενδυτές αναζητούν συμφωνίες μεταξύ εταιρειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες ενώ οι startup από διάφορους κλάδους επιζητούν την ενοποίηση για να βελτιώσουν τις οικονομίες κλίμακας και τη θέση τους στην αγορά».

Παγκόσμια χρηματοδότηση

Στο μεταξύ, η παγκόσμια δραστηριότητα άντλησης χρηματοδότησης εξελίχθηκε με ρυθμούς ρεκόρ στα μέσα του έτους, αγγίζοντας τα US$ 158.2 δισ. έως το τέλος του β’ τριμήνου του 2022. Οι ΗΠΑ ενίσχυσαν το μερίδιο τους με $121,5 δισ. στα μέσα του έτους, έναντι του ετήσιου υψηλού των $138,9 δισ. κατά το 2021.

Οι επενδύσεις VC στην κυβερνοασφάλεια, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες διατηρήθηκαν ισχυρές στις ΗΠΑ κατά το β’ τρίμηνο του 2022, έχοντας θέσει τις βάσεις για να παραμείνουν εξίσου ελκυστικές και κατά το γ’ τρίμηνο του 2022.

Αντιθέτως, η δραστηριότητα άντλησης χρηματοδότησης στην Ευρώπη άρχισε να επιβραδύνεται, με συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 13,3 δισ. δολαρίων στα μέσα του έτους, ενώ παρέμεινε ιδιαίτερη υποτονική στην Ασία σε σύγκριση με τα προηγούμενα υψηλά, καθώς αντλήθηκαν 16,9 δισ.  δολ. κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...