20 C
Athens
Παρασκευή, 31 Μαρτίου, 2023

Το fintech δημιουργεί 2 νέους «μονόκερους» κάθε 3 ημέρες

  •  της Νατάσας Φραγκούλη 

«Τσουνάμι» επενδύσεων στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (financial technology – fintech) σημειώνεται στη διεθνή αγορά με την Ελλάδα να αναπτύσσει και αυτή σημαντική δραστηριότητα στον κλάδο του fintech. Ενδεικτικό της δυναμικής του τομέα είναι ότι από τις αρχές του έτους δημιουργεί σχεδόν 2 «μονόκερους» -ιδιωτικές startups με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. δολάρια- κάθε 3 ημέρες.

Η Ελλάδα έχει τον δικό της «unicorn» fintech, τη Viva, της οποίας η αξία αποτιμάται αρκετά υψηλότερα του 1 δισ. δολ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, υπάρχουν πλέον 393 «μονόκεροι» fintech, δηλαδή στην πράξη, μόνο το 2021 δημιουργήθηκε το 40% όλων των unicorns fintech, που έχει «γεννηθεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealroom.co, από τις αρχές του 2021 έχουν δημιουργηθεί 158 startups «unicorns» από τον κλάδο του fintech σε σύγκριση με το μόλις 50 για το σύνολο του 2020. Πρακτικά η παραγωγή unicorns με αντικείμενο τη χρηματοοικονομική τεχνολογία έχει αυξηθεί μέσα σε έναν χρόνο κατά 3,2 φορές.

Συνολικά, οι startups του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας λειτουργούν ως μαγνήτης για τους επενδυτές λειτουργούν , με τις νεοφυείς εταιρείες του χώρου να «σηκώνουν» ποσά-ρεκόρ μόνο το τρίτο τρίμηνο του 2021 άντλησαν, παγκοσμίως, περισσότερα από 31 δισ. ευρώ, σπάζοντας όλα τα προηγούμενα ρεκόρ.

Κεφάλαια Χ 3

Τα κεφάλαια που επενδύθηκαν σε startups εταιρείες του fintech ανά τον κόσμο το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν περίπου τρεις φορές υψηλότερα από τα αντίστοιχα που τοποθετήθηκαν στον κλάδο το τρίτο τρίμηνο του 2020. Μόνο οι επενδύσεις κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals -VCs) σε fintech startups αναμένεται να ξεπεράσει φέτος τα 100 δισ.ευρώ.

Την ίδια στιγμή, οι αποτιμήσεις των startups του κλάδου του fintech έχουν εκτοξευθεί και αγγίζουν πλέον συνολικά τα 3,1 τρισ. ευρώ, με την αξία τους να έχει εξαπλασιαστεί από το 2016. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις Venture Capitals προς fintech startups σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2020 και 2021.

Ευρωπαϊκά ρεκόρ 

Τα ευρωπαϊκά fintechs συνεχίζουν να ενισχύουν τη δυναμική τους και να ανταγωνίζονται ευθέως τις αντίστοιχες startups των ΗΠΑ. Νεοφυείς εταιρείες του κλάδου της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας στην Ευρώπη άντλησαν το τρίτο τρίμηνο του έτους το ήμισυ του συνόλου των κεφαλαίων που διοχευτεύθηκαν στις ΗΠΑ και το ένα τρίτο από τα συνολικά κεφάλαια που τοποθετήθηκαν σε fintech startups παγκοσμίως.

Τα exits νεοφυών εταιρειών fintech ήταν ισχυρά το τρίτο τρίμηνο του 2021 με την αξία τους να φτάνει τα 124 δισ. ευρώ, το δεύτερο καλύτερο τρίμηνο όλων των εποχών. Οι έξοδοι εταιρειών fintech το 2021 ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 342 δισ. ευρώ, τριπλάσιες από πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στα IPOs εταιρειών, όπως η Robinhood και η Toast, ενώ σημειώθηκαν και «ηχηρές» εξαγορές όπως αυτή της Afterpay.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

ΤΑΙΠΕΔ: Οκτώ επενδυτικά σχήματα διεκδικούν το λιμάνι του Βόλου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, προχώρησε στην προεπιλογή των επενδυτικών σχημάτων που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Β’ φάση (υποβολή...

Δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA: «Last Seen Alive»!

Ο Απρίλιος έρχεται με δράση και μυστήριο στη Sunday Premiere στη NOVA! Αυτή την Κυριακή 2 Απριλίου (22:00) οι συνδρομητές θα απολαύσουν στο Novacinema1...

5G Ventures: Το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός επενδύει στην EdgeQ

Η 5G Ventures ανακοινώνει τη συνεπένδυση του Ταμείου Φαιστός (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην εταιρεία...

Intrakat: Επισφραγίστηκε η συμφωνία για την εξαγορά της «ΑΚΤΩΡ»

Ολοκληρώθηκε η συμφωνία της εξαγοράς από την Intrakat του 100% των μετοχών της ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ (κατασκευαστικού βραχίονα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Το τίμημα που θα καταβάλει η...

Η «κούπα» του Final Four στο NCAA θα κριθεί αποκλειστικά στο παρκέ του Novasports

To NCAA, το κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ με τον… τρελό ρυθμό, το μοναδικό θέαμα, τα αστέρια του μέλλοντος και το περίφημο «March Madness» μπαίνει στην...