20.4 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

Το BEREC γνωμοδοτεί για την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση της καινοτομίας

Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειάς του, ενέκρινε γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act-DMA), καθώς και σχέδιο Έκθεσης για την εκ των προτέρων ρύθμιση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών που κατέχουν παγιωμένη θέση.

Το Σώμα υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Επιτροπής να δημιουργήσει ανταγωνιστικές και δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτόν, χαιρετίζει την πρότασή της για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ενθαρρύνονται ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, ότι προστατεύονται τα συμφέροντα των τελικών χρηστών και ότι το ψηφιακό περιβάλλον είναι ανοιχτό και ανταγωνιστικό.

Το BEREC και το έργο του

Ως εκ τούτου, το BEREC υιοθετεί βασικές προτάσεις με στόχο την εξασφάλιση ενός διαρκούς και αλληλεπιδραστικού διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη, τη δυνατότητα λήψης περισσοτέρων παρεμβατικών μέτρων ανά περίπτωση – όταν απαιτείται – και τη διαμόρφωση μηχανισμών επίλυσης διαφορών, προκειμένου να περιοριστούν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στην καινοτομία.

Tο ως άνω σχέδιο Έκθεσης τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 16 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2021. Το BEREC ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις του.

Το Σώμα εφαρμόζει ψηφιακές πολιτικές που ανταποκρίνονται σε ειδικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητά του για την προώθηση της πλήρους συνδεσιμότητας σε όλη την Ευρώπη, και την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές ευρυζωνικής συνδεσιμότητας πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του 5G, το BEREC εξέδωσε, κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειάς του, γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή

Η γνωμοδότηση αυτή επικεντρώνεται στα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή, δίνει προτεραιότητα σε εργασίες που βελτιώνουν τις γενικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασφαλών, ανταγωνιστικών και αξιόπιστων δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας, σταθερών και ασύρματων, σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή μετάβαση από τις παλαιότερες υποδομές σε νέες που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και σε εργασίες που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Επίσης, το Σώμα εξέδωσε Οδηγίες για τη διενέργεια γεωγραφικών ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ για κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλής ταχύτητας.

Τέλος, ενέκρινε σχέδιο Έκθεσης, προς δημόσια διαβούλευση, για δείκτες σχετικά με τις υπηρεσίες Over-The-Top (OTT), που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των κανονιστικών υποχρεώσεων των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, καθώς και σχέδιο Έκθεσης για τη διαχείριση χρεώσεων σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων για υπηρεσίες τρίτων, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Ένας πλήρης κατάλογος δημοσίων εγγράφων που εγκρίθηκαν κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειας διατίθεται στον διαδικτυακό τόπο https://berec.europa.eu/. Η 47η Σύνοδος Ολομέλειας του Σώματος θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Ιουνίου 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Hewlett Packard Enterprise στο 9ο Delphi Economic Forum

H Hewlett Packard Enterprise συμμετείχε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, παρουσιάζοντας το όραμα της για την υπεύθυνη, ηθική ανάπτυξη και χρήση του AI μέσα...

Απλά Ψηφιακά 134: Οι επόμενες κινήσεις της Performance (Δ. Χιντζίδης), οι εξελίξεις στις τηλεπικοινωνίες και τα ηλεκτρικά σχέδια της Quest

Για την πορεία της Performance Technologies, τους διευρυμένους τομείς δραστηριοποίησής της, καθώς και τα επόμενα της σχέδια, μίλησε στον Δημήτρη Μαλλά και την Νίκη...

+6% στο ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να προσθέσει η τεχνητή νοημοσύνη σε ορίζοντα 10ετίας

Σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην ελληνική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI), εφόσον η χώρα μας καταφέρει να ξεπεράσει τη σημερινή υστέρηση...

Η AEGEAN επενδύει σε 4 νέα Airbus

Η AEGEAN ανακοινώνει τη στρατηγική της απόφαση να επενδύσει σε, αρχικά, τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης», αναβαθμισμένης, έκδοσης των A321neo, με δυνατότητα πτήσεων μεγαλύτερης...

Τα νέα προγράμματα Nova Family φέρνουν την οικογένεια πιο κοντά

Στη σύγχρονη εποχή όλοι μας θέλουμε να είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και να μοιραζόμαστε έντονες στιγμές και εμπειρίες ψυχαγωγίας. Μια άλλη, ξεκάθαρη ακόμη ανάγκη...