33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Το BEREC γνωμοδοτεί για την προστασία των καταναλωτών και την προώθηση της καινοτομίας

Το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών για τις Ηλεκτρονικές Επικοινωνίες (BEREC), κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειάς του, ενέκρινε γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act-DMA), καθώς και σχέδιο Έκθεσης για την εκ των προτέρων ρύθμιση των μεγάλων διαδικτυακών πλατφορμών που κατέχουν παγιωμένη θέση.

Το Σώμα υποστηρίζει τη φιλοδοξία της Επιτροπής να δημιουργήσει ανταγωνιστικές και δίκαιες αγορές στον ψηφιακό τομέα προς όφελος των ευρωπαίων καταναλωτών και των επιχειρήσεων.

Για τον λόγο αυτόν, χαιρετίζει την πρότασή της για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι ενθαρρύνονται ο ανταγωνισμός και η καινοτομία, ότι προστατεύονται τα συμφέροντα των τελικών χρηστών και ότι το ψηφιακό περιβάλλον είναι ανοιχτό και ανταγωνιστικό.

Το BEREC και το έργο του

Ως εκ τούτου, το BEREC υιοθετεί βασικές προτάσεις με στόχο την εξασφάλιση ενός διαρκούς και αλληλεπιδραστικού διαλόγου με τα εμπλεκόμενα μέρη, τη δυνατότητα λήψης περισσοτέρων παρεμβατικών μέτρων ανά περίπτωση – όταν απαιτείται – και τη διαμόρφωση μηχανισμών επίλυσης διαφορών, προκειμένου να περιοριστούν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό και στην καινοτομία.

Tο ως άνω σχέδιο Έκθεσης τίθεται σε δημόσια διαβούλευση από τις 16 Μαρτίου έως τις 4 Μαΐου 2021. Το BEREC ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προτάσεις του.

Το Σώμα εφαρμόζει ψηφιακές πολιτικές που ανταποκρίνονται σε ειδικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Σύμφωνα με τη στρατηγική προτεραιότητά του για την προώθηση της πλήρους συνδεσιμότητας σε όλη την Ευρώπη, και την ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές ευρυζωνικής συνδεσιμότητας πολύ υψηλής χωρητικότητας, συμπεριλαμβανομένου του 5G, το BEREC εξέδωσε, κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειάς του, γνωμοδότηση σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση του κόστους των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Τα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή

Η γνωμοδότηση αυτή επικεντρώνεται στα θέματα που εξετάζει η Επιτροπή, δίνει προτεραιότητα σε εργασίες που βελτιώνουν τις γενικές συνθήκες για την ανάπτυξη ασφαλών, ανταγωνιστικών και αξιόπιστων δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας, σταθερών και ασύρματων, σε όλη την Ευρώπη, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή μετάβαση από τις παλαιότερες υποδομές σε νέες που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και σε εργασίες που προστατεύουν τους καταναλωτές.

Επίσης, το Σώμα εξέδωσε Οδηγίες για τη διενέργεια γεωγραφικών ερευνών σχετικά με την ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN), στο πλαίσιο της ψηφιακής στρατηγικής της ΕΕ για κάλυψη όλων των κατοικημένων περιοχών με ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλής ταχύτητας.

Τέλος, ενέκρινε σχέδιο Έκθεσης, προς δημόσια διαβούλευση, για δείκτες σχετικά με τις υπηρεσίες Over-The-Top (OTT), που θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των κανονιστικών υποχρεώσεων των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών (ΕΡΑ), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, καθώς και σχέδιο Έκθεσης για τη διαχείριση χρεώσεων σε λογαριασμούς κινητών τηλεφώνων για υπηρεσίες τρίτων, με σκοπό την προστασία των καταναλωτών.

Ένας πλήρης κατάλογος δημοσίων εγγράφων που εγκρίθηκαν κατά την 46η Σύνοδο Ολομέλειας διατίθεται στον διαδικτυακό τόπο https://berec.europa.eu/. Η 47η Σύνοδος Ολομέλειας του Σώματος θα πραγματοποιηθεί στις 9-11 Ιουνίου 2021.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...