23.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2023

Το 5G φέρνει φορτηγά χωρίς οδηγό στην Ελλάδα

Μέσα στο α’ τρίμηνο του 2021 θα ξεκινήσει τη λειτουργία το επενδυτικό fund Φαιστός που δημιουργεί η ελληνική κυβέρνηση για την χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων που αξιοποιούν τις δυνατότητες των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G).

Η αξιοποίηση του 5G δείχνει να είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, η οποία ετοιμάζεται να υλοποιήσει έργα που θα φθάνουν μέχρι το σημείο να αξιοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία προκειμένου να κυκλοφορούν στους ελληνικούς αυτοκινητόδρομους αυτόνομα οδηγούμενα φορτηγά!

Μιλώντας χθες στο συνέδριο Infocom World 2020 που διοργάνωσε η Smart Press, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης ανέφερε ότι μέσα στο α’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς το Φαιστός αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τη στελέχωση του, να έχει συγκεντρώσει τα κεφάλαια και να έχει ξεκινήσει τις επενδύσεις.

Χρηματοδότηση

Υπενθυμίζεται ότι το Φαιστός θα χρηματοδοτηθεί με το 25% των εσόδων από την εκχώρηση φάσματος συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G. Επίσης, θα επιδιώξει να συγκεντρώσει και ιδιωτικά κεφάλαια με την υπάρχουσα εκτίμηση να είναι πως μπορεί να φθάσει να έχει στη διάθεση του περί τα 120 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει τα σημαντικά κεφάλαια που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, σημαντικό μέρος των οποίων αφορούν την αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, για καινοτόμα έργα που αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς.

5G Corridors

Ένα τέτοιο παράδειγμα, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Αντώνης Τζωρτζακάκης είναι η δημιουργία των αποκαλούμενων «5G Διαδρόμων» (5G Corridors).

Το συγκεκριμένο έργο, το εκτιμώμενο κόστος του οποίου αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται μεταξύ 160 και 180 εκατ. ευρώ, αφορά στην εγκατάσταση υποδομών 5G στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους (ΠΑΘΕ, Ιονία Οδός, Εγνατία) που θα αξιοποιηθεί προκειμένου να μπορούν φορτηγά χωρίς οδηγούς να κινούνται μεταφέροντας φορτία. Κάτι τέτοιο θα άλλαζε τα δεδομένα στο χώρο των logistics όπως είναι προφανές.

Το 5G ήταν ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης του πάνελ στο οποίο, εκτός των κ.κ. Πιερρακάκη και Τζωρτζακάκη, συμμετείχαν οι επικεφαλής των τριών παρόχων κινητής τηλεφωνίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ ανέφερε πως το πλάνο της Cosmote είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει φθάσει να προσφέρει κάλυψη με 5G στο 50% του πληθυσμού της χώρας. Αν και στο 5G, όπως επεσήμανε ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, μία από τις σημαντικές προκλήσεις είναι από που θα προέλθουν τα έσοδα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη για τη δημιουργία νέων οικοσυστημάτων.

Οπτικές ίνες

Το 5G αλλά και οι οπτικές ίνες είναι στα βασικά επενδυτικά πλάνα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, όπως τόνισε ο Νάσος Ζαρκαλής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Wind Ελλάς, ο οποίος έκανε λόγο για επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην πενταετία 2021-2025. Ο κ. Ζαρκαλής τόνισε ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Κάτι που επεσήμανε και ο κ. Τσαμάζ, ο οποίος ανέφερε ότι ο όμιλος ΟΤΕ πρόκειται να επενδύσει 2 δισ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια με ένα σημαντικό κομμάτι να αφορά τα δίκτυα οπτικών ινών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ομίλου ΟΤΕ, οι συνδέσεις οπτικών ινών μέχρι το σπίτι που έχει υλοποιήσει η Cosmote έχουν φθάσει στις 250 χιλιάδες, θα είναι μέχρι το τέλος του 2020 στις 300 χιλιάδες και στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα έχουν φθάσει στις 500 χιλιάδες.

 Κίνητρα

Ώθηση στη μεγαλύτερη υιοθέτηση των συνδέσεων οπτικών ινών αναμένεται να δώσουν πάντως και ορισμένες κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως είναι η θεσμοθέτηση πλαισίου και κινήτρων προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια που αφορούν την εγκατάσταση του απαραίτητου για τέτοιου είδους συνδέσεις σε πολυκατοικίες και κτίρια.

Ένα άλλο θέμα για το οποίο υπήρξε εκτενή αναφορά ήταν αυτή της αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης όσον αφορά στις ψηφιακές τεχνολογίες. Ο κ. Μπρουμίδης υποστήριξε ότι υπάρχει μία μοναδική ευκαιρία για να πάμε πιο γρήγορα με τον κ. Ζαρκαλή να σημειώνει ότι τα αποτελέσματα της προσπάθειας θα πρέπει να είναι άμεσα και γενικότερα ότι θα πρέπει να υπάρξουν τα σχήματα που θα απορροφήσουν γρήγορα τα κεφάλαια.

Ταμείο Ανάκαμψης

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης επεσήμανε ότι τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δώσουν τη δυνατότητα να υλοποιηθούν ορισμένα μεγάλα και καινοτόμα έργα και το σύνολο των ιδεών που υπάρχουν στην κυβέρνηση.

Το πλάνο πρόκειται να ανακοινωθεί αργότερα μέσα στη χρονιά και τα έργα θα αποτελούν μέρος της Ψηφιακής Βίβλου που ετοιμάζεται.

Όσον αφορά το θέμα της ταχύτερης απορρόφησης των κονδυλίων, ο κ. Πιερρακάκης επεσήμανε ότι στο πλάνο είναι η δημιουργία των προδιαγραφών εκείνων που θα επιτρέψουν την δημοπράτηση ενός μεγάλου αριθμού έργων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Παράλληλα θα προβλέπεται μείωση και του χρόνου που απαιτείται για τη συμβασιοποίηση αυτών των έργων και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης εργαλείων όπως οι συμβάσεις – πλαίσιο και τα ΣΔΙΤ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Μην “ψαρώνετε”: 10 βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε αφού κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού ψαρέματος

Μπορεί να αισθανθείτε ντροπή ή ακόμα και ανησυχία αν τσιμπήσετε το δόλωμα και κάνετε κλικ σε έναν σύνδεσμο ηλεκτρονικού "ψαρέματος", αλλά αυτού του είδους...

Από τον καναπέ τους κάνουν αγορές 8 στους 10 Έλληνες

Ψήφο εμπιστοσύνης στις online αγορές δίνουν οι Έλληνες καταναλωτές, με την πανδημία και την ψηφιοποίηση που έφερε μαζί της να λειτουργούν ως θρυαλλίδα για...

Οριστικός ανάδοχος για την επόμενη γενιά του Δικτύου Δημόσιου Τομέα

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Την .. επόμενη γενιά (Next Gen) του Δικτύου Δημοσίου Τομέα θα σχεδιάζει η κοινοπραξία ERNST & YOUNG AE ΠΑΡΟΧΗΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ...

Public: Πακέτο ενίσχυσης οικογένειας στο πρόγραμμα “Θεσσαλία, στηρίζουμε από καρδιάς”

Τα Public, σε συνέχεια της καταστροφικής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή της Θεσσαλίας και θέτοντας τις ανάγκες των κατοίκων των περιοχών ως προτεραιότητα, προσφέρουν...

EY.ai: Η νέα πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της EY

Ο παγκόσμιος οργανισμός της EY εγκαινιάζει τη λειτουργία του “EY.ai”, μίας ενοποιημένης πλατφόρμας, που συνδυάζει τις ανθρώπινες δυνατότητες με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης,...