33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Υπογεννητικότητα στις startups: Θα “γεννήσουν” μόλις τις μισές θέσεις εργασίας το 2023

Μπορεί, παραδοσιακά, οι startups να έχουν ρόλο «ατμομηχανής» στην παραγωγή νέων -και συνήθως καλά αμειβόμενων- θέσεων εργασίας, ωστόσο, αυτή η παραγωγικότητα δείχνει να βρίσκεται σε ύφεση. Για το 2023, οι ευρωπαϊκές startups αναμένεται να δημιουργήσουν μόλις 100.000 νέες θέσεις εργασίας, πρακτικά τις μισές σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του «Startup Heatmap Europe 2023», που περιλαμβάνονται σε σχετικό report, φέτος το ευρωπαϊκό οικοσύστημα θα παράξει ελαφρώς περισσότερες από 100.000 νέες θέσεις εργασίας, όταν η αντίστοιχη επίδοση το 2022 ήταν 190.000 νέες θέσεις εργασίας.

Αν και το οικοσύστημα συνεχίζει να έχει έντονα θετικό πρόσημο στην απασχόληση, οι ρυθμοί δημιουργίας θέσεων εργασίας το 2023 κάθε άλλο παρά παραπέμπουν στις χρυσές εποχές που προηγήθηκαν: το 2021 οι ευρωπαϊκές startups δημιούργησαν περισσότερες από 219.000 νέες θέσεις εργασίας.

Τη δε χρονιά ρεκόρ, το 2020, εν μέσω πανδημικής κρίσης, οι νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη κινητοποίησαν περισσότερες από 246.000 νέες θέσεις εργασίας.

Φέτος, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, με το πρόβλημα, πάντως, να μην είναι ευρωπαϊκό. Από τις αρχές του 2023 μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι περισσότερες από 240.000 θέσεις εργασίας στο παγκόσμιο νεοφυές οικοσύστημα έγιναν …καπνός.

Στην Ευρώπη, η μείωση του ρυθμού παραγωγής νέων θέσεων εργασίας συνδέεται -προφανώς- με τη σοβαρή μείωση των χρηματοδοτήσεων προς το οικοσύστημα. Μόνο το δεύτερο τρίμηνο του 2023 οι χρηματοδοτήσεις VCs προς ευρωπαϊκές startups μειώθηκαν κατά 50% και διαμορφώθηκαν σε 12,4 δισ. δολάρια έναντι 24,7 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Η εικόνα στην Ελλάδα

Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, αν και το οικοσύστημα κάθε άλλο παρά αλώβητο παραμένει, δεδομένων των αβέβαιων μακροοικονομικών δεδομένων, η κινητικότητα στην αναζήτηση εξειδικευμένων εργαζομένων από νεοφυείς εταιρείες παραμένει σημαντική. Περισσότερες από 90 νεοφυείς εταιρείες έχουν σήμερα πάνω από 600 θέσεις εργασίας ανοιχτές, αναζητώντας τα κατάλληλα ταλέντα για να τις στελεχώσουν.

Η απασχόληση στο οικοσύστημα είχε έντονα θετικό πρόσημο και το 2022. Για παράδειγμα, η απασχόληση στις 700 νεοφυείς εταιρείες-μέλη του Elevate Greece υπερδιπλασιάστηκε το περασμένο έτος, με τον ρυθμό προσλήψεων να «τρέχει» με 120%. Μάλιστα, οι startup εταιρείες φαίνεται ότι παράγουν νέες θέσεις εργασίας ταχύτερα από τις «ωριμότερες» ηλικιακά επιχειρήσεις, αφού ο ρυθμός προσλήψεων στις τελευταίες βρίσκεται φέτος στο 105%.

Οι ελληνικές startups όχι μόνο παράγουν ταχύτερα θέσεις απασχόλησης, αλλά αυτές είναι και καλά αμειβόμενες, με τις εγχώριες νεοφυείς επιχειρήσεις να δίνουν μεγάλη έμφαση στο μισθολογικό κομμάτι, έχοντας το βλέμμα στον ανταγωνισμό αλλά και στο εξωτερικό.

Ενώ οι ηλικιακά… ώριμες επιχειρήσεις συγκρίνουν τους μισθούς τους κυρίως με τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, οι startups-μέλη του Elevate Greece λαμβάνουν έντονα υπόψη τους στο μισθολογικό τομέα τόσο τις ανταγωνίστριες startups αλλά και τους μισθούς στο εξωτερικό.

Τα στοιχεία περί ταχείας αύξησης της απασχόλησης στις εγχώριες startups επιβεβαιώνει και έτερη μελέτη της Endeavor Greece, η οποία διαπιστώνει αύξηση 82% στον αριθμό εργαζομένων πλήρους απασχόλησης στις ελληνικές startups και scale-ups.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...