13.3 C
Athens
Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου, 2022

Τηλεπικοινωνίες: Ο αυξημένος ανταγωνισμός μείωσε τον αριθμό των παρόχων– Στην «κορυφή» ο ΟΤΕ

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Την άνοδο των μεριδίων του ΟΤΕ κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες αλλά και την συρρίκνωση του αριθμού των παρόχων καταγράφει η ΕΕΤΤ στο κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης που θα συζητηθεί μέχρι 21 Σεπτεμβρίου και αφορά στην ανάλυση των χονδρικών αγορών τοπικής και κεντρικής πρόσβασης σε σταθερή θέση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΤΤ, το μερίδιο του ΟΤΕ από 54% περίπου το 2016 αυξήθηκε σε 56% περίπου το τέλος του 2021, ενώ αντιστοίχως, το μερίδιο των εναλλακτικών μειώθηκε κατά δύο περίπου ποσοστιαίες μονάδες κατά το ίδιο διάστημα (από 46% σε 44% περίπου).

Όπως τονίζεται στην έκθεση στη λιανική αγορά παροχής ευρυζωνικών συνδέσεων από σταθερή θέση παρατηρείται μια διαχρονική ισχυρή παρουσία του ΟΤΕ, με υψηλά μερίδια αγοράς. Ωστόσο, έχει μειωθεί ο αριθμός των παρόχων που δραστηριοποιούνται στην αγορά, καθώς από 5 εταιρείες που ήταν το 2016, πλέον υπάρχουν 3 πάροχοι, έπειτα από τις εξαγορές της Cyta από τη Vodafone και την ενοποίηση της Nova- Wind μετά την εξαγορά τους από τον Όμιλο United Group.

Ο ΟΤΕ

Παράλληλα το πανελλαδικό δίκτυο που διαθέτει ο ΟΤΕ, ενισχύει την παρουσία του ομίλου ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές όπου τα μερίδια αγοράς που κατέχει είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που έχει στις μεγάλες πόλεις. Τα μερίδια του ΟΤΕ ανά νομό κυμαίνονται από 46% έως 89%. Μόνο σε δύο νομούς της χώρας (στους οποίους δεν συμπεριλαμβάνεται η Αττική) ο ΟΤΕ έχει μερίδιο κάτω του 50%.

Το μερίδιο του ΟΤΕ φτάνει το 57% στις ευρυζωνικές υπηρεσίες πρόσβασης πολύ υψηλών ταχυτήτων (FTTH, VDSL), ενώ ακολουθούν οι υπόλοιποι πάροχοι με ποσοστά 21%, 16%, 6% και περίπου 0,5%. Στις συνδέσεις FTTH, το μεγαλύτερο ποσοστό το έχει ο ΟΤΕ με 62%, ακολουθούμενος από τρεις παρόχους με μερίδια 18%, 11% και 9%. Οι πάροχοι Wind και Vodafone δραστηριοποιούνται και στην αγορά χονδρικής, ενώ η εταιρεία INALAN μόνο σε επίπεδο λιανικής. Υπενθυμίζουμε πάντως πως το μερίδιο αγοράς των συνδέσεων FTTH είναι μόλις στο 2% των ενεργών ευρυζωνικών συνδέσεων.

Δύσκολο να εισέλθει νέος παίκτης στη χονδρική

Η ΕΕΤΤ σημειώνει πως για να ανταγωνιστεί κάποιος πάροχος τον ΟΤΕ «θα πρέπει να αναπτύξει ιδιόκτητες υποδομές πρόσβασης (κυρίως υποδομές οπτικών ινών) από τα σημεία παρουσίας του έως τις εγκαταστάσεις του κάθε τελικού χρήστη, για την περιοχή που θέλει να προσφέρει σχετικές υπηρεσίες.

Αυτό συνεπάγεται την αναγκαιότητα πραγματοποίησης πολύ υψηλών επενδύσεων, κυρίως υπό την μορφή μη ανακτήσιμου κόστους, οι οποίες αυξάνονται σημαντικά όσο διευρύνεται η περιοχή κάλυψης. Αυτά τα σημαντικά μη ανακτήσιμα κόστη, όταν συνδυάζονται με οικονομίες κλίμακος και σκοπού, αυξάνουν σημαντικά τους φραγμούς εισόδου για μια επιχείρηση που εξετάζει τη δυνατότητα κατασκευής νέου εθνικού δικτύου τοπικής πρόσβασης».

 

Αναφέρει επίσης πως υπάρχουν ορισμένες περιοχές στη χώρα όπου οι ανταγωνιστές του ΟΤΕ αναπτύσσουν ιδιόκτητα δίκτυα βασιζόμενοι κυρίως σε δίκτυα οπτικών ινών, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει η ρυθμιστική Αρχή, οι εν λόγω υποδομές είναι πολύ μικρής κλίμακας και δεν μπορούν να συγκριθούν με το εθνικής εμβέλειας δίκτυο πρόσβασης του ΟΤΕ, ενώ στις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές που αναπτύσσονται τα εν λόγω δίκτυα δεν φαίνεται να ασκούν σημαντικές ανταγωνιστικές πιέσεις στον ΟΤΕ.

Η ΕΕΤΤ θεωρεί ότι η πιθανότητα κάποιος ανταγωνιστής του ΟΤΕ να κατασκευάσει ένα νέο δίκτυο πρόσβασης το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει το εθνικής εμβέλειας δίκτυο του ΟΤΕ είναι πολύ μικρή έως μηδαμινή, τουλάχιστον για την επόμενη πενταετία. Σε αυτούς τους υπολογισμούς, πάντως, δεν περιλαμβάνεται η ΔΕΗ, που έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει δίκτυο υψηλών ταχυτήτων μέσα από το ενεργειακό δίκτυο με πολύ χαμηλό επενδυτικό κόστος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Θέσεις στάθμευσης μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων και ποδηλάτων: Όροι και προϋποθέσεις για τη δημιουργία τους

Οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας σταθμών μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, αλλά και ποδηλάτων, ως ανεξάρτητες εγκαταστάσεις ή ως συμπληρωματικές εντός άλλων εγκαταστάσεων, καθορίζονται...

Ψηφιακά η έκδοση άδειας πολιτικού γάμου

Μέσω του gov.gr εκδίδεται πλέον η άδεια πολιτικού γάμου από τους δήμους της χώρας. Σύμφωνα με την Κοινή Απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής...

Ο Όμιλος SOFTONE υπέγραψε τη Χάρτα Διαφορετικότητας για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Θέτοντας σταθερά τις βάσεις για τη διαμόρφωση και διαρκή τήρηση ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος που εκτιμά και διαχειρίζεται την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού του, ο...

Και μέσω Προξενικών Αρχών η εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας

Ελληνες του Τη δυνατότητα να δηλώνουν μέσω των έμμισθων Προξενικών Αρχών τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) έχουν εφεξής...

Ίδρυμα Vodafone: To πρόγραμμα Generation Next δίπλα στους εκπαιδευτικούς της Νάξου  

Digital Storytelling και App Invertor οι θεματικές των  εργαστηρίων για τους εκπαιδευτικούς  Το Ίδρυμα Vodafone, μέσω του προγράμματος Generation Next, συμμετέχει στην πρωτοβουλία της...