- της Νατάσας Φραγκούλη
Θετικές προοπτικές για τον χώρο των τηλεπικοινωνιών το 2023 προβλέπουν τα 2/3 των εταιρειών του κλάδου. Μάλιστα, το 1/3 εξ αυτών θεωρεί ότι οι προοπτικές δεν είναι απλά θετικές, αλλά πολύ θετικές.
Πιο αναλυτικά, πάνω από τα 2/3 (69%) των επαγγελματιών του κλάδου των telecoms βλέπουν τις προοπτικές των επιχειρήσεών τους ως θετικές (69%), συμπεριλαμβανομένου ενός 31%, που πιστεύει ότι οι προοπτικές είναι πολύ θετικές, ενώ λιγότερο από δύο στους πέντε τις βλέπουν ως κάπως θετικές (38%).
Εν τω μεταξύ, ένα στα πέντε στελέχη του κλάδου (19%) θεωρεί ότι οι προοπτικές για το 2023 είναι ουδέτερες, το 11% τις εκτιμά ως κάπως αρνητικές και μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 2% θεωρεί τις προοπτικές του κλάδου ως πολύ αρνητικές.
Εξετάζοντας το πώς βλέπουν οι επαγγελματίες του κλάδου τον κόσμο μετά από την πανδημία, οι ερωτηθέντες είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι. Σχεδόν οι μισοί (48%) πιστεύουν ότι ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών είτε θα ανακάμψει ισχυρότερος από την Covid-19, (19%) είτε ότι το μεταπανδημικό τοπίο θα είναι business as usual.
Επενδυτικές προτεραιότητες
Την παραπάνω εικόνα περιγράφει το Annual Industry Survey του Telecom Intelligence, το οποίο είδε το φως της δημοσιότητας αυτές τις ημέρες. Το σχετικό report, μεταξύ άλλων, αποτυπώνει τις επενδυτικές προτεραιότητες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για το 2023.
Μεταξύ των πέντε κορυφαίων επενδυτικών τομέων, στους οποίους δίνουν μεγαλύτερη έμφαση οι εταιρείες του κλάδου, περιλαμβάνονται: η ασφάλεια (41%), ο ψηφιακός μετασχηματισμός (40%), το Internet of Things, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού IoT (33%), η ευρυζωνικότητα -συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης οπτικών ινών –(30%), ο εκσυγχρονισμός BSS/OSS (28%) και η ανάπτυξη του 5G (27%).
Ειδικά όσον αφορά την ασφάλεια, ο κλάδος έχει δει μια επιταχυνόμενη αύξηση στον αριθμό των κυβερνοεπιθέσεων και των απειλών τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για περιπτώσεις επιθέσεων που έχουν οδηγήσει σε παραβιάσεις δεδομένων, κλοπή και λύτρα, ρυθμιστική ευθύνη και άλλα.
«Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών και η στροφή στο online περιβάλλον, η ανάπτυξη των συνδεδεμένων συσκευών, η αύξηση της απομακρυσμένης εργασίας, οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου σε σχέση με τα telecoms» αναφέρει στο σχετικό report.
Αναδυόμενες τεχνολογίες
Τα δύο τρίτα (66%) των στελεχών του κλάδου θεωρούν ότι το Metaverse είναι η πιο σημαντική αναδυόμενη υπηρεσία ή τεχνολογία σήμερα. Στη δεύτερη θέση, αν και σε μεγάλη απόσταση, τοποθετούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (συμπεριλαμβανομένης της Μηχανικής Μάθησης) με 38%.
Οι αναπτύξεις ανοικτών δικτύων ασύρματης πρόσβασης (Open RAN) με 27% και το edge computing με 23% βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη θέση -αντίστοιχα- της ίδιας λίστας, ενώ την πεντάδα με τις πιο σημαντικές αναδυόμενες τεχνολογίες συμπληρώνει το ΙοΤ με 19%.