24.7 C
Athens
Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

«Θησαυρούς» βρίσκουν  στο ελληνικό οικοσύστημα startups διεθνείς κολοσσοί

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με το βλέμμα στραμμένο στο ελληνικό οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων βρίσκεται η διεθνής αγορά τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά περιμένοντας την ευκαιρία για να «χτυπήσει» μία ελληνική startup. Η ραγδαία ανάπτυξη και η προσέλκυση εκατομμυρίων από  σημαντικούς επενδυτές κάνουν ελκυστικές τις ελληνικές καινοτόμες εταιρείες που εξαγοράζονται η μία μετά την άλλη από παγκόσμιους «κολοσσούς».

Το ελληνικό … δαιμόνιο προσελκύει τα βλέμματα διεθνών κολοσσών

«Μπαράζ» εξαγορών ελληνικών εταιρειών παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια με την ελληνική startup σκηνή να προσελκύει επενδυτές της παγκόσμιας αγοράς.  Η Softomotive που εξαγοράσθηκε από την Microsost, η Accusonus που ανήκει πλέον στη Meta (Facebook), η Innoetics που αποκτήθηκε από τη Samsung και η Think Silicon που ανήκει πλέον στον όμιλο της Applied Materials αποτελούν την «μαγιά» για νέες κινήσεις.

MarineTraffic και OilX είναι οι δύο ελληνικές νεοφυείς που εξαγοράστηκαν το 2023 από τις Kpler και Energy Aspects κάνοντας της … μόδας τις ελληνικές startups.

Τελευταία «επιτυχία» η Augmenta η ελληνική startup από τον Βόλο που εξαγοράστηκε πλήρως από την CNH Industrial, παγκόσμιος ηγέτης στην κατασκευή τρακτέρ και δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής γεωργικού εξοπλισμού στον κόσμο.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι ρυθμοί αυτοί θα διατηρηθούν καθώς η χώρα μας και οι ελληνικές εταιρείες έχουν προσελκύσει τα βλέμματα όλου του κόσμου και κυρίως της Αμερικής, επιβεβαιώνοντας τη μετάβαση της χώρας από την επενδυτική στασιμότητα που παρατηρήθηκε πριν από μια δεκαετία σε φάση επενδυτικού πυρετού.

Augmenta Technologies

Η CNH Industrial εξαγόρασε το 100% της Augmenta Technologies έναντι τιμήματος 110 εκατ. δολ. σε μετρητά. Υπενθυμίζεται ότι το 2021, η CNH Industrial απέκτησε ποσοστό 10,5% στην εταιρεία και εντάχθηκε στο ΔΣ της Augmenta.

Μετά την εξαγορά, CNH Industrial, που ελέγχει εμβληματικά brands όπως τα Case IH, New Holland και Steyr,θα ενσωματώσει την τεχνολογία της Augmenta στα τρακτέρ της, προχωρώντας, παράλληλα, στη δημιουργία innovation hub στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Βαρβαρέλης και ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος, φοιτητές Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και αγρότες στην Περίβλεπτο Μαγνησίας το 2017 ίδρυσαν την Augmenta Agriculture Technologies, μια εταιρεία  υψηλής τεχνολογίας στον τομέα της γεωργίας ακριβείας, η οποία έφερε στον αγρό «state of the art» τεχνολογίες, όπως μηχανική όραση (machine vision) και τεχνητή νοημοσύνη.

Οι καινοτόμες εφαρμογές της ελληνικής νεοφυούς επιχείρησης προσφέρουν πλήρη αυτοματοποίηση της κατανομής των εισροών και βρίσκεται πλέον στα χέρια αγροτών σε περισσότερες από 20 χώρες ανά τον κόσμο, από την Αυστραλία και τη Βραζιλία μέχρι την Τουρκία και την Ουκρανία.

Η Marathon υπήρξε ο αρχικός και μεγαλύτερος επενδυτής στην Augmenta, παρέχοντας αρχικά 600.000 δολάρια σε pre-seed γύρο χρηματοδότησης, για να αναπτύξει την πρώτη έκδοση της λύσης της το 2018. Συνολικά, το VC στήριξε την ελληνική startup με κεφάλαια 3 εκατ. δολ., συμμετέχοντας σε δύο γύρους χρηματοδότησης προς την εταιρεία.

19 εξαγορές ελληνικών startups το 2022

Συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων εντός του 2022 και ειδικότερα στις αρχές της χρονιάς.

Ανάμεσα στις πιο εμβληματικές συναλλαγές του 2022 είναι η εξαγορά της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Accusonus από τη μητρική της Facebook, Meta, με το enterprise value να κυμαίνεται στην περιοχή των 70-100 εκατ. ευρώ.

Μερικές ημέρες πριν από την εκπνοή του 2022 μεσολάβησε η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την απόκτηση του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan έναντι τιμήματος που εκτιμάται άνω των 800 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση Startups in Greece 2022/2023, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα του Found.ation σε συνεργασία με το EIT Digital, μέσα στο έτος πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 εξαγορές ελληνικών startups από άλλες ελληνικές επιχειρήσεις ή και από ξένες πολυεθνικές.

Επίσης  σημειώθηκαν μικρότερες εξαγορές ελληνικών startups από ελληνικές εταιρείες, με χαρακτηριστική την εξαγορά της εταιρείας παροχής υπηρεσιών στον τομέα της ηλεκτροκίνησης Carge από τη ΔΕΗ και την απόκτηση της εταιρείας online delivery (quick commerce) Ferto από τη νεοσύστατη Pop market.

Metrika: Η startup που κέρδισε τη Microsoft

Το Μ12, , στα έξι χρόνια της λειτουργίας του έχει επενδύσει σε περισσότερες από 100 κορυφαίες startups ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων 15 «μονόκερων». Πλέον, στη δεξαμενή των νεοφυών εταιρειών, τις οποίες υποστηρίζει ο επενδυτικός βραχίονας του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, περιλαμβάνεται μια startup με ελληνικό DNA, η.

Η Metrika, με ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο τον Νίκο Ανδρικογιαννόπουλο, προσέλκυσε νέα χρηματοδότηση (series A) ύψους 4 εκατ. δολ., με την Μ12 να ηγείται του νέου γύρου, στον οποίο συμμετείχαν το Venture Fund της Microsoft καθώς και οι υφιστάμενοι επενδυτές, το Nyca Partners. Η νέα χρηματοδότηση ανεβάζει τα συνολικά κεφάλαια που έχει αντλήσει η ταχέως αναπτυσσόμενη εταιρεία τεχνολογίας στα 22 εκατ. δολ.

Η Metrika, ιδρύθηκε στο Cambridge το 2019 από επιχειρηματίες με δεσμούς με την κοινότητα του Massachusetts Institute of Technology (MIT), και έχει βαθιά τεχνογνωσία σε έναν άκρως ανερχόμενο κλάδο, τη δικτύωση, την παρακολούθηση και την ανάλυση δεδομένων στο blockchain.Η εταιρεία έχει δημιουργήσει την κορυφαία πλατφόρμα λειτουργικής ευφυΐας, διαχείρισης κινδύνου και συμμόρφωσης blockchain, η οποία επιτρέπει σε ομάδες πρωτοκόλλου, ιδρύματα, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ρυθμιστικές αρχές να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά, για να επιταχύνουν την υιοθέτηση ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....

Εξοικονόμηση κόστους 250 δισ. δολάρια φέρνουν οι smart cities στον πλανήτη  

  της Νατάσας Φραγκούλη   Τον τίτλο της πιο «έξυπνης» πόλης στον πλανήτη για το 2023 κατακτά η Σαγκάη, η οποία και το 2022 είχε βρεθεί στην...

Η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε τα προϊόντα ήχου και εικόνας για το 2023

Με αφορμή το λανσάρισμα της νέας σειράς audiovisual για το 2023, η Samsung Electronics Hellas παρουσίασε σήμερα τις νέες εμπειρίες προβολής, που αντιπροσωπεύουν το...

Sunday Premiere: Η συγκλονιστική αληθινή ιστορία «The Woman King» στη Nova

Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, η Viola Davis πρωταγωνιστεί σε μια γεμάτη δράση ιστορία που αφορά μία επίλεκτη γυναικεία μονάδα πολεμιστών! Οι συνδρομητές της Nova...

Η προσβασιμότητα συναντά τον τουρισμό: Η Evenly στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ

H Evenly, ως υποστηρικτής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, προσέφερε υπηρεσίες διερμηνείας στην ελληνική νοηματική γλώσσα και αυτόματου υποτιτλισμού, σε όλη τη διάρκεια της...