28.2 C
Athens
Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023

Σπανε ταμεία οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια: 219 δισ. δολάρια το 2023

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Ανοδική πορεία αναμένεται να διαγράψουν και φέτος οι επενδύσεις στην ψηφιακή ασφάλεια, με τις σχετικές δαπάνες να αυξάνονται το 2023 κατά 12,1%. Σύμφωνα με νέο report της International Data Corporation (IDC), οι παγκόσμιες δαπάνες για λύσεις και υπηρεσίες κυβερνοασφάλειας προβλέπεται να ανέλθουν σε 219 δισ. δολάρια το τρέχον έτος.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από το Worldwide Security Spending Guide, η πορεία των επενδύσεων στην ψηφιακή ασφάλεια θα παραμείνει ανοδική. Ειδικότερα, οι δαπάνες για hardware, λογισμικό και υπηρεσίες, που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια, αναμένεται να φτάσουν σχεδόν τα 300 δισ.δολ. το 2026.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, τις δαπάνες για ψηφιακή ασφάλεια κράτα υψηλά η συνεχιζόμενη απειλή των κυβερνοεπιθέσεων, οι απαιτήσεις για την παροχή ενός ασφαλούς υβριδικού περιβάλλοντος εργασίας και η ανάγκη κάλυψης των απαιτήσεων για το απόρρητο των δεδομένων.

«Οι δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλειας θα συνεχίσουν να υπερβαίνουν την ανάπτυξη των συνολικών δαπανών πληροφορικής» εξηγεί η IDC. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σχεδόν όλες οι βιομηχανίες και όλα τα τμήματα της αγοράς κυβερνοασφάλειας θα δουν χαμηλή διψήφια ανάπτυξη έως το 2026, λόγω της επέκτασης των εγκαταστάσεων cloud, της ανάγκης ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης στους πόρους και των απαιτήσεων συμμόρφωσης της νομοθεσίας περί απορρήτου και προστασίας δεδομένων.

Οι μεγαλύτεροι επενδυτές

Οι ώριμες βιομηχανίες -όπως εκτιμά η εταιρεία- θα επενδύσουν στην ψηφιακή ασφάλεια ταχύτερα από τον μέσο όρο. Και αυτό καθώς θα συνεχίσουν να επενδύουν σε λύσεις ασφάλειας αιχμής για την πρόληψη και την αποτροπή επιθέσεων ransomware στο εργατικό δυναμικό τους και για την προστασία κρίσιμης σημασίας υποδομής, η οποία συνδέεται όλο και περισσότερο με το δίκτυο ΙΤ.

Οι κλάδοι, που θα υλοποιήσουν τις μεγαλύτερες επενδύσεις σε προϊόντα και υπηρεσίες ασφάλειας το 2023, είναι οι Τράπεζες, η Μεταποίηση, οι Επαγγελματικές Υπηρεσίες και το Δημόσιο. Από κοινού, αυτοί οι τέσσερις κλάδοι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο του συνόλου των δαπανών για ασφάλεια το 2023.

Στο μεταξύ, οι κλάδοι που αναμένεται να έχουν την ταχύτερη αύξηση δαπανών για την ψηφιακή ασφάλεια, κατά την περίοδο μέχρι το 2026, είναι ο τομέας των Κινητών Αξιών και των Επενδυτικών Υπηρεσιών, οι τηλεπικοινωνίες και οι τράπεζες.

Τόσο οι Τράπεζες όσο και ο τομέας της Μεταποίησης θα επενδύσουν περίπου ισομερώς σε λογισμικό και υπηρεσίες με τις μεγαλύτερες δαπάνες να προορίζονται για διαχειριζόμενες υπηρεσίες ασφαλείας για προστασία από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Συγκριτικά, οι Επαγγελματικές Υπηρεσίες θα δουν σημαντικά μεγαλύτερες επενδύσεις σε λογισμικό, ενώ οι δαπάνες για υπηρεσίες θα είναι ο τομέας εστίασης για τον Δημόσιο τομέα.

Software is the king

Το λογισμικό θα είναι ο μεγαλύτερος κλάδος για την αγορά της κυβερνοασφάλειας το 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ του συνόλου των δαπανών για την ψηφιακή ασφάλεια φέτος. Το Endpoint Security θα είναι η κορυφαία κατηγορία λογισμικού, ακολουθούμενο από το λογισμικό Identity and Digital Trust και το λογισμικό Cybersecurity Analytics, Intelligence, Response και Orchestration.

Οι Υπηρεσίες θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος τομέας για τον κλάδο, με επικεφαλής την κατηγορία Managed Security Services με δαπάνες 42 δισ. δολ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, το λογισμικό θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος από τους τρεις τεχνολογικούς τομείς με πενταετή σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 13,7%, με τις Υπηρεσίες να ακολουθούν με 11,0%.

Κορυφαία αγορά οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι η μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή για δαπάνες ασφάλειας το 2023, με τη Δυτική Ευρώπη να ακολουθεί και την περιοχή της Ασίας/Ειρηνικού (εκτός Ιαπωνίας και Κίνας) να έπεται, ενώ ακολουθεί η Κίνα, που προβλέπεται να δει την ταχύτερη αύξηση δαπανών κατά την προβλεπόμενη περίοδο 2021-2026 με πενταετή CAGR 18,8%.

Στο μεταξύ, οι συνολικές δαπάνες για την ασφάλεια πληροφορικής στην Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνονται κατά περισσότερο από 10% κατά την περίοδο πρόβλεψης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Υπογραφή στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Lancom και NetiX

Την αποκλειστική διανομή των υπηρεσιών του NetIX στην Ελλάδα από τη Lancom υπέγραψαν κατά τη διάρκεια του International Telecoms Week 2023 στην Ουάσιγκτον οι...

Stelios Awards For Young Entrepreneurs In Greece για 14η χρονιά

Ο κορυφαίος θεσμός των Stelios Awards for Young Entrepreneurs in Greece, που διοργανώνει για 14η χρονιά ο Sir Στέλιου Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης των...

Kaspersky: Έτσι θα αποτρέψετε κυβερνοεπιθέσεις DDoS σε εκπαιδευτικά ιδρύματα

«Οι ψηφιακές επιθέσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα είναι αρκετά συχνές και τείνουν να εντείνονται κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων χρονικών διαστημάτων, όπως η περίοδος των σχολικών...

Ποιοι είναι και σε ποιες ελληνικές startups θέλουν να επενδύσουν οι business angels

 Της Νατάσας Φραγκούλη Τουλάχιστον 450 επιχειρηματικοί άγγελοι από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους γκουρού των επενδύσεων σε startups, βάζουν στα ραντάρ τους το ελληνικό...

Nέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες από την ΕΥ Ελλάδος και τη Microsoft

Η ΕΥ Ελλάδος αγκαλιάζει πρώτη το CyberSecurity Women’s Academy, μία νέα ακαδημία κυβερνοασφάλειας για γυναίκες που ξεκίνησε πιλοτικά η Microsoft και αναπτύσσει μέσω συνεργατών....