19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Θα ξεπεράσει τα 3 δισ. δολάρια η αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου το 2022

Της Νατάσας Φραγκούλη 

Συστηματική στροφή στο ψηφιακό κανάλι αγορών κάνουν όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανά τον κόσμο, τάση που εκτοξεύει στα ύψη τον παγκόσμιο τζίρο του ηλεκτρονικού εμπορίου. Το 2022, η αξία της αγοράς του e-commerce θα υπερβεί τα 3 δισ. δολάρια από περίπου 2,6 δισ. δολάρια το 2021, που συνιστά σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,8%.

Η αγορά αναμένεται να συνεχίσει τον έντονα ανοδικό ρυθμό της και να φτάσει στα επίπεδα των 5,5 δισ. δολ. το 2026, καταγράφοντας μέσο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 15,2%. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους αναλυτές, η Βόρεια Αμερική, που ήταν το 2021 η μεγαλύτερη γεωγραφική περιοχή για την παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου, θα παραμείνει και το 2022 κομβικός παίκτης για τον κλάδο του e-commerce διεθνώς.

Σύμφωνα με ειδικό report του Research and Markets, η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού ήταν το 2021 η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως το περασμένο έτος. Τα ίδια στοιχεία κατονομάζουν ως πιο ισχυρούς παίκτες της αγοράς του ηλεκτρονικού εμπορίου παγκοσμίως τις εταιρείες:

  • Amazon.com Inc,
  • JD.com Inc,
  • Suning Commerce Group Co. Ltd,
  • Apple Inc,
  • Walmart Inc,
  • Dell Technologies Inc,
  • Vipshop Holdings Ltd,
  • Gome Electrical Appliances Holding Ltd,
  • Macy’s Inc και
  • Όμιλος Όττο

Ο ρόλος των smartphones 

Η αυξανόμενη διείσδυση του Διαδικτύου και η αυξανόμενη χρήση των smartphones προβλέπεται να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρονικού εμπορίου. Η αυξανόμενη χρήση του Διαδικτύου και των smartphones μετατοπίζει τις προτιμήσεις των καταναλωτών προς τις ηλεκτρονικές αγορές.

Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του We Are Social, οι συνολικοί χρήστες του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο το 2022 αυξήθηκαν σε 4,95 δισεκατομμύρια με αύξηση 192 εκατομμύρια ή 4% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021. Επιπλέον, ο αριθμός των χρηστών κινητών ήταν 5,31 δισεκατομμύρια το 2022, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 95 εκατομμύρια ή 1,8% το 2021.

Ως εκ τούτου, η αυξανόμενη διείσδυση του Διαδικτύου σε συνδυασμό με τον αυξανόμενο αριθμό ατόμων που χρησιμοποιούν smartphone προβλέπεται να τονώσει τη ζήτηση για την αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου κατά την προβλεπόμενη περίοδο.

Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αυστηροί κανονισμοί και οι κάθετοι περιορισμοί που επιβάλλονται στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου θα περιορίσουν κάπως τη δυναμική του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου στο εγγύς μέλλον.

Οι κάθετοι περιορισμοί, όπως οι συμφωνίες ισοτιμίας μεταξύ πλατφορμών (APPA), ο γεωγραφικός αποκλεισμός, το πιο ευνοούμενο κράτος (MFN), το γεωφιλτράρισμα και οι περιορισμοί διαφήμισης θα λειτουργήσουν ως σημαντική πρόκληση για τους παίκτες του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...