9 C
Athens
Τρίτη, 18 Ιανουαρίου, 2022

ΤΑΙΠΕΔ: Με το δεξί για Αττική Οδό, λιμάνια και ΛΑΡΚΟ το 2022

Νέα φιλοσοφία και στρατηγική διέπει το ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ανεβάζοντας ταχύτητες σε διαγωνισμούς που είναι σε εξέλιξη και εκκινώντας νέους, με στόχο το 2022 να φέρει έσοδα της τάξης των 2,2 δισ. ευρώ όπως προβλέπει ο Προϋπολογισμός. Ποδαρικό με Αττική Οδό, λιμάνια και ΛΑΡΚΟ.

Στους στόχους του νέου έτους, στο πως διαμορφώνονται οι συνθήκες για το πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ και στην πρόκληση της νέας δραστηριότητας ωρίμασης έργων στρατηγικής σημασίας, αναφέρθηκαν ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ταμείου, κ. Δημήτρης Πολίτης και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης, σε ενημερωτική συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

«Αλλάζουμε φιλοσοφία στον τρόπο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Θέλουμε να δημιουργείται αξία για όλους. Το τίμημα είναι πολύ σημαντικό και θέλουμε μεγάλες επενδύσεις για τα έργα μας, την ίδια στιγμή είναι εξίσου σημαντικό να προχωρά η αξιοποίηση και να ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Έτσι απελευθερώνονται δυνάμεις, απελευθερώνονται κεφάλαια και υλοποιούνται οι επενδύσεις που αναβαθμίζουν και αναπτύσσουν τα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε ο κ. Πολίτης χαρακτηριστικά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Δημήτρης Πολίτης

Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε επίσης, ότι το Ταμείο δίνει την ίδια προσοχή και έμφαση τόσο στα μεγάλα έργα όσο και σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν τοπικό ενδιαφέρον και μπορούν να δημιουργήσουν ισχυρό αποτύπωμα στις περιοχές όπου βρίσκονται, ανοίγοντας τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τους άλλους εμπλεκόμενους (stakeholders). Παράλληλα, αναπτύσσεται και η νέα δραστηριότητα του ΤΑΙΠΕΔ για την ωρίμαση συμβάσεων στρατηγικής σημασίας, με το Ταμείο να λειτουργεί ως επιταχυντής των έργων, με τη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) που του έχουν ανατεθεί και χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Εντατικοί ρυθμοί

Το ΤΑΙΠΕΔ τους τελευταίους πέντε μήνες έχει επιταχύνει και εντατικοποιήσει του πρόγραμμα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων και έχει καταγράψει σημαντικές επιτυχίες, με την ολοκλήρωση έργων όπως το Ελληνικό, η Εγνατία Οδός, το ακίνητο στις Γούρνες, ενώ έχει εκκινήσει διαγωνισμούς για τη μαρίνα Πύλου και το ακίνητο του πρώην ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο.

Την Πέμπτη θα γίνει το οικονομικό κλείσιμο του ακινήτου στο Βόρειο Αφάντου Ρόδου με την καταβολή εφάπαξ του τιμήματος των 26,9 εκατ. ευρώ πλέον τόκων και την Παρασκευή το πρωί θα υπογραφεί η συμφωνία αγοραπωλησίας μετοχών για τη ΔΕΠΑ Υποδομών με τα ΕΛΠΕ και την Italgas. Για τις 21 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction) για την αξιοποίηση του παραθαλάσσιου ακινήτου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας για το οποίο υπάρχουν 9 ενδιαφερόμενοι.

Τα έργα του 2022

Το πρόγραμμα αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ εστιάζει στο πρώτο τρίμηνο του 2022 στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας, την έναρξη του διαγωνισμού για τη νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού – ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο, και την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους θα προτεραιοποιηθεί η αξιοποίηση ακινήτων και ιαματικών πηγών ανά την Ελλάδα και η ανάδειξη του δικτύου μαρινών του Ταμείου – έχει 20 υπό τη διαχείρισή του- αρχής γενομένης με τη δημιουργία μαρίνας mega-yacht στην Κέρκυρα.

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Τα έργα του PPF

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF), που έχει αναπτυχθεί στο Ταμείο για να επιταχύνει έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, ΣΔΙΤ κτλ., επισημαίνοντας ότι μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μη χάνει ευκαιρίες χρηματοδότησης.

Στα 19 έργα που ήδη έχουν ανατεθεί στη Μονάδα από την Κυβερνητική Επιτροπή Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας περιλαμβάνονται νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, δρυμοί, «που έχουν να κάνουν με ποιότητα ζωής των πολιτών».

Είναι χαρακτηριστικό ότι θα προχωρήσει ο καθαρισμός 35 μεγάλων εθνικών δρυμών, η συντήρηση ΟΑΚΑ, την οποία ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε μεγάλη πρόκληση, καθώς δεν είχε συντηρηθεί το Ολυμπιακό Στάδιο. Ένα ακόμη έργο είναι η μεγάλη ωρίμαση τον ποδηλατόδρομο-πεζόδρομο της Αθηναϊκής Ριβιέρα και η κατασκευή του νέου Πρωτοδικείου Αθηνών και της Εισαγγελίας.

Σε ο,τι αφορά στην υγεία, το PPF θα επιταχύνει τα έργα αναβάθμισης και ανακαίνισης οκτώ νοσοκομείων και έπονται και έργα σε 72 Κέντρα Υγείας. Το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Υγεία προβλέπει την αναβάθμιση συνολικά 150 Κέντρων Υγείας.

«Το ΤΑΙΠΕΔ επιταχύνει το χρόνο ωρίμασης ενός έργου. Έχει σημασία και η αγορά να ανταποκριθεί», ανέφερε ο κ. Σταμπουλίδης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Σε λειτουργία η νέα Αρχή Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου

Απλούστερη η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα ξεκινά η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου...

Sony Group Corporation: Δοκιμές οδήγησης με 5G και ένα πρωτότυπο όχημα

Στην CES 2020, η Sony Group Corporation ("Sony") ανακοίνωσε το "VISION-S", μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο να συμβάλλει στην εξέλιξη των μεταφορών, και εξέθεσε...

Οι προτεραιότητες της LG για το 2022

Στόχος της εταιρείας να εισάγει κορυφαίες καινοτομίες στον τρόπο ζωής και να παρέχει λύσεις εν μέσω αβέβαιων καιρών Ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της LG...

Οι προβλέψεις της TeamViewer για το 2022

Τα trends του 2021 συνεχίζονται στο 2022 → Η φύση της δουλειάς: ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ Η δουλειά από το σπίτι ήρθε για να μείνει. Αυτό θα...

Το νέο ελαστικό ADVAN Sport V107 της YOKOHAMA εγκρίθηκε για τα BRABUS 700, 800 και 900 Off Roader  

Η Yokohama Rubber Co., Ltd. ανακοίνωσε ότι το ADVAN Sport V107, το παγκόσμιο εμβληματικό ελαστικό της εταιρείας,  έχει εγκριθεί από την BRABUS GmbH της...