Τα αεροδρόμια γράφουν την ιστορία του τουρισμού στην Ελλάδα

- Advertisement -
  • Της Έλενας Ερμείδου

Σημαντική αύξηση των διεθνών αφίξεων καταγράφει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ενώ αύξηση καταγράφεται και στα περιφερειακά αεροδρόμια. Η αύξηση των οδικών αφίξεων συνεχίστηκε και τον Οκτώβριο του 2019. Αξιοσημείωτο ότι οι εισπράξεις του εννεαμήνου είναι περίπου ίσες με τις εισπράξεις του συνόλου του 2018. Η Αθήνα αναρριχάται, ενώ η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανταγωνιστικών στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,2%.

Τον Οκτώβριο του 2019, οι αεροπορικές αφίξεις ήταν αυξημένες κατά +5,7%/+91 χιλ. σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 1,7 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η μεγαλύτερη αύξηση +9,6%/+49 χιλ. παρουσιάστηκε στον ΔΑΑ. Την περίοδο Ιανουαρίου Οκτωβρίου του 2019, καταγράφηκαν 20,διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση +3,5%/+687 χιλ. επιβάτες.
Στην Αθήνα, την εξεταζόμενη περίοδο, καταγράφονται 5,2 εκατ. αφίξεις (+11,6%/+593 χιλ.). Στη Θεσσαλονίκη 2,0 εκατ. (+7,5%/+145 χιλ.) και Στο σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων 14,8 εκατ. (+0,6%/+94 χιλ.).

Τα περιφερειακά αεροδρόμια, τον Οκτώβριο του 2019, παρουσίασαν αύξηση +3,8%/+41 χιλ. επιβάτες, καταγράφοντας 1,1 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή οφείλετε στην πλειονότητα των γεωγραφικών ενοτήτων: Δωδεκάνησα +2,3%/+7 χιλ., Κρήτη +0,7%/+3 χιλ., Κυκλάδες +17,7%/+9 χιλ. και Πελοπόννησος κατά +15,6%/+2 χιλ. επιβάτες. Μείωση καταγράφηκε μόνο στα Ιόνια Νησιά κατά -2,9%/- 4 χιλ. επιβάτες σημειώνεται μείωση -6 χιλ./-7,0%.

Η αύξηση των οδικών αφίξεων και τον Οκτώβριο του 2019 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που οδήγησε σε μείωση των απωλειών από την αρχή του έτους. Καταγράφηκαν επιπλέον +31 χιλ. οδικές αφίξεις (+3,6%), καθώς η πλειονότητα των μεθοριακών σταθμών παρουσίασε αύξηση, και το σύνολο ανήλθε στις 886 χιλ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2019, καταγράφηκαν 11,1 εκατ. οδικές αφίξεις παρουσιάζοντας μείωση -1,2%/-138 χιλ. σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το Σεπτέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε στις 5.111 χιλ. ταξιδιώτες καταγράφοντας αύξηση +242 χιλ./+5,0% έναντι 4.869 χιλ. ταξιδιωτών τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά +3,8 %/ + 996 χιλ. και διαμορφώθηκε στις 26.953 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 25.957 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Τον Σεπτέμβριο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν σε 2.847 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά +16,0%/+393 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2019, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά +14,0%/+1.976 εκατ. σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώθηκαν στα 16.088 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισπράξεις του εννεαμήνου φέτος είναι περίπου ίσες με τις εισπράξεις του συνόλου του 2018 (16.113 εκατ.).

Οι 5 μεγάλες αγορές

Τον Οκτώβριο του 2019, η κύρια αγορά κρατήσεων για την Ελλάδα ήταν η βρετανική. Η γερμανική αγορά ανέβηκε στη δεύτερη θέση σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ στην τρίτη θέση εμφανίστηκε η αγορά της Γαλλίας. Στην τέταρτη θέση, βρέθηκε η αγορά του Ισραήλ για πρώτη φορά το 2019, ενώ στην πέμπτη θέση υποχώρησε η αγορά της Ιταλίας. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2018, το Ην. Βασίλειο, κέρδισε την πρώτη θέση στο top-5 των χωρών, ενώ βελτίωση της θέσης του κατέγραψε το Ισραήλ.

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν οι τιμές τόσο των ελληνικών ξενοδοχείων όσο και των ανταγωνιστών τον Οκτώβριο, με εξαίρεση την Τουρκία όπου καταγράφει γενικευμένη αύξηση.

Οι 10 μεγάλοι προορισμοί της ελληνικής αγοράς

Στην πρώτη θέση των προορισμών του top-10 της ελληνικής αγοράς βρέθηκε η Αθήνα, στη δεύτερη θέση η Θεσσαλονίκη και στη τρίτη θέση ανέβηκε το Ναύπλιο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Στην τέταρτη θέση επανεμφανίζονται τα Ιωάννινα, στην πέμπτη θέση ο Βόλος και στην έκτη θέση το Λουτράκι. Στην έβδομη θέση εισέρχεται για πρώτη φορά η Καστοριά το 2019. Τη δεκάδα συμπληρώνουν τα Χανιά, η Καλαμπάκα και η Πορταριά.

Τον Οκτώβριο του 2019, η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανταγωνιστικών στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,2%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 86,0% ενώ ακολουθούν η Κύπρος με 85,2%, η Ισπανία με 84,7% και η Ιταλία με 83,5%. Η Τουρκία κατέγραψε γενικό δείκτη ικανοποίησης 81,4% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 77,9%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο ασφαλής είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) σήμερα; Και τι πρέπει να γνωρίζετε το 2026

Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης, όπως το ChatGPT και το...

Φρένο στην πτωτική πορεία των πωλήσεων smartphones στην Ευρώπη

Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η ευρωπαϊκή αγορά smartphones την τελευταία...

AI, cloud υπηρεσίες και γνωστά brands στο επίκεντρο των επιθέσεων phishing

Οι επιθέσεις phishing που στοχεύουν επιχειρήσεις γίνονται ολοένα πιο...

Πτώση 4,9% στις παγκόσμιες αποστολές PCs το Β’ τρίμηνο

Η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών επέστρεψε σε πτωτική τροχιά...

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...