28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Σύγχρονο τρένο για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2019

  • Της Μαρίας Μόσχου

Ανταγωνιστικότερο του ΙΧ και σίγουρο φθηνότερο θα είναι από τις αρχές του 2019 το τρένο καθώς η διαδρομή θα διαρκεί λιγότερο από 3 ώρες και 30 λεπτά.

Μάλιστα το ταξίδι με τρένο θα μπορεί να ανταγωνιστεί ακόμα και αυτό με αεροπλάνο όχι μόνο σε κόστος αλλά και σε χρόνο καθώς η μεταφορά από και προς τα αεροδρόμια κοστίζει σημαντικά σε χρόνο αλλά και χρήμα.

Αν και πάνω από μία 15ετία ο εκσυγχρονισμός και η ηλεκτροκίνηση της γραμμής Πειραιάς – Θεσσαλονίκη αποτελούσε εξαγγελία πλέον έφτασε η ώρα οι επιβάτες του τρένου να απολαμβάνουν ένα ταξίδι γρήγορο και άνετο.

Μάλιστα αν υλοποιηθεί και η δέσμευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την δρομολόγηση υπερσύγχρονων τρένων τότε η Ελλάδα δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν αναπτυγμένο σιδηροδρομικό δίκτυο εδώ και δεκαετίες.

Σήμερα πραγματοποιούνται δρομολόγια με ηλεκτροκίνητους συρμούς από τον Πειραιά μέχρι το Λιανοκλάδι και από το Δομοκό ως τη Θεσσαλονίκη, επίκειται το τμήμα από το Λιανοκλάδι ως το Δομοκό, οπότε, μέσα στο Φθινόπωρο θα είναι ηλεκτροκινούμενος όλος ο άξονας.

Όπως προανήγγειλε  ο υπουργός Υποδομών Χ. Σπίρτζης η γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα είναι έτοιμη το φθινόπωρο και οι όποιες καθυστερήσεις οφείλονται σε εργασίες που απαιτήθηκαν σε σιδηροδρομική γέφυρα που βρίσκεται κοντά σε ρήγμα.

Από την πλευρά του ο διευθύνων  σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππος Τσαλίδης, έχει δηλώσει ότι με την παράδοση του έργου, το πρώτο νέου τύπου τρένο θα έλθει στην Ελλάδα για δοκιμαστική λειτουργία, εκτέλεση ελέγχων και λήψη των απαιτούμενων πιστοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι με τη λειτουργία της ηλεκτροκίνησης στη διπλή γραμμή εκτός από το γεγονός ότι ο χρόνος του ταξιδιού θα μειωθεί στις 3,5 ώρες, από 6 ώρες σήμερα θα διπλασιαστεί και η χωρητικότητα στο Αθήνα – Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα εντός του 2019, εκτιμάται ότι στη γραμμή θα λειτουργήσουν και τα συστήματα τηλεδιοίκησης και σύγχρονης σηματοδότησης, οπότε η χωρητικότητα θα πενταπλασιαστεί.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα τόσο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ όσο και στις άλλες ανταγωνίστριες εταιρείες να πραγματοποιούν περισσότερα εμπορευματικά δρομολόγια τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνή σιδηροδρομικό δίκτυο.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Αύξηση 16% παρουσίασαν  στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι εμπορευματικές μεταφορές της ΤΡΑΝΟΣΕ σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος (στο ίδιο διάστημα) της μεταφοράς με container, η οποία τετραπλασιάστηκε από πέρυσι, καλύπτοντας 40 mln τονοχιλιόμετρα, από περίπου 10 mln το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, άνοδος που οφείλεται κυρίως στα φορτία της Cosco.

Υπενθυμίζεται ότι και τα 2017, το παραγόμενο έργο από εμπορευματικές μεταφορές παρουσιάζει αύξηση κατά 9,8%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας  τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται να καταγράψουν σημαντική αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών σε ετήσια βάση.

Από τα νέο έτος αναμένεται να μπει σε τελική τροχιά  και το  επενδυτικό πρόγραμμα 500 εκ. ευρώ, το οποίο θα αφορά τροχαίο υλικό, καθώς επίσης και προσλήψεις νέου προσωπικού, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, εφαρμογή νέων τεχνολογιών κλπ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...