23.8 C
Athens
Κυριακή, 26 Μαρτίου, 2023

Στριμωγμένη σε συμπληγάδες η αγορά smartphones: -9,1% οι πωλήσεις το 2022

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Στις συμπληγάδες της γεωπολιτικής αστάθειας και των πληθωριστικών πιέσεων βρίσκεται η παγκόσμια αγορά smartphones. Η ανάκαμψη των πωλήσεων δεν είναι ορατή εντός του 2022 και μάλιστα η αποκατάσταση των αποστολών smartphones τοποθετείται ακόμη πιο πίσω χρονικά από τους αναλυτές. Για το 2022, οι πωλήσεις αναμένεται να υποχωρήσουν κατά 9,1% έναντι του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με το «Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker» της IDC, οι παγκόσμιες αποστολές smartphones συνεχίζουν να επηρεάζονται από την επιβράδυνση της ζήτησης και τις καθυστερήσεις στην αγορά της Κίνας. Αυτή η εικόνα αναγκάζει την εταιρεία να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις του τρέχοντος έτους επί τα χείρω, αφού η εκτίμηση για μείωση κατά 9,1% είναι διευρυμένη κατά 2,6 ποσοστιαίες μονάδες από την προηγούμενη.

Συνολικά, η IDC αναμένει ότι ο όγκος των πωλήσεων smartphones στην παγκόσμια αγορά το 2022 θα βρεθεί στα επίπεδα του 1,24 δισ. μονάδων. Στο μεταξύ, ενώ αναμένεται ανάκαμψη κατά 2,8% το 2023, η IDC μείωσε την πρόβλεψή της για τον όγκο των smartphones, που θα πωληθούν διεθνώς το 2023, κατά περίπου 70 εκατ. συσκευές, δεδομένου του συνεχιζόμενου αρνητικού μακροοικονομικού περιβάλλοντος και του αντίκτυπού του στη ζήτηση για συσκευές.

«Πιστεύουμε ότι η παγκόσμια αγορά smartphones θα παραμείνει σε μεγάλη αβεβαιότητα μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023. Ευελπιστούμε ότι η ανάκαμψη θα έρθει περίπου από τα μέσα του επόμενου έτους στις περισσότερες περιοχές», αναφέρει η IDC.

Ελπίδα ανάκαμψης το 5G

Η αγορά των smartphones αναμένει στήριξη από την τεχνολογία 5G, το οποίο συνεχίζει να αναπτύσσεται παγκοσμίως. Τα 5G «έξυπνα» κινητά θα αντιπροσωπεύει κάτι λίγο περισσότερο από τα μισά smartphones που θα πωληθούν παγκοσμίως το 2022. Για το 2026 η πρόβλεψη είναι ότι οι πωλήσεις 5G smartphones θα αποτελούν το 80% των συνολικών πωλήσεων.

Μια άλλη πηγή αισιοδοξίας για τους κατασκευαστές smartphones προέρχεται από τη συνεχιζόμενη δυναμική της προϊοντικής κατηγορίας των πτυσσόμενων (foldable) κινητών. Αν και αυτή η κατηγορία αντιπροσωπεύει μόλις το 1%-2% της παγκόσμιας αγοράς το 2022, εξακολουθεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη για τους κατασκευαστές.

Περί τιμής

Παρά την επιβράδυνση της αγοράς, η μέση τιμή πώλησης (ASP) των smartphones συνεχίζει να αυξάνεται. Και αυτό καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν premium συσκευές, οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κύκλο ζωής, τρία έως τέσσερα χρόνια, με τους ρυθμούς ανανέωσης των συσκευών να επιμηκύνονται τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναδυόμενες αγορές.

Οι ASPs των smartphones αναμένεται να αυξηθούν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με τη μέση τιμή πώλησης να φτάνει τα $413, αυξημένη κατά 6,4% από τα $388 το 2021.

Η τελευταία φορά που η αγορά είδε ASP να ξεπερνά τα $400 ήταν το 2011 ($425), όταν η αγορά παρουσίασε πάνω από 60% αύξηση των πωλήσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

UNISON: Ολοκληρωμένες λύσεις για τη μείωση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων

Μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των εγκαταστάσεων  Η UNISON που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών Facility Management, απαντά στις αυξανόμενες ανάγκες των επιχειρήσεων για μείωση του...

Το HUAWEI P60 Pro, το Watch Ultimate και η επόμενη γενιά προϊόντων αιχμής θα κυκλοφορήσουν στην Ευρώπη σύντομα

Η Huawei δεν σταματάει να καινοτομεί! Ο τεχνολογικός «γίγαντας» παρουσίασε στις 23 Μαρτίου στην Κίνα τη νέα σειρά προϊόντων υψηλών προδιαγραφών, από smartphones και...

ΕΒΕΑ: Έρχεται νέα πρόσκληση για αμιγώς γυναικεία startups σε επενδυτικά κεφάλαια

Στο τέλος του μήνα πρόκειται να δημοσιευθεί μία νέα πανελλαδική πρόσκληση για πρόσβαση αμιγώς γυναικείων startup εταιρειών σε επενδυτικά κεφάλαια στο πλαίσιο της θερμοκοιτίδας...

Xiaomi 13: Τα Public υποδέχονται τη νέα κορυφαία σειρά smartphones

Τα Public, #1 προορισμός τεχνολογίας, φέρνουν την ολοκαίνουργια σειρά smartphones Xiaomi 13 και το γιορτάζουν μαζί με το brand, που προσφέρει ξεχωριστά δώρα, συμπληρώνοντας...

Το Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην καινοτόμα τεχνολογική εταιρεία SafeSize

Η 5G Ventures ανακοινώνει ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός» συμμετείχε μαζί με διεθνείς επενδυτές, κυρίως  από την Ευρώπη, στον νέο γύρο χρηματοδότησης (Series A+)...