15 C
Athens
Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Kaspersky: «Θωρακίζεται» η Ελλάδα με σύστημα antidrones – Ψηφιακά αναλφάβητα τα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει υποδεχθεί η ελληνική αγορά το σύστημα antidrones της Kaspersky που θωρακίζει τον εναέριο χώρο εταιρειών, δημόσιων κτιρίων, καθώς και ιδιωτών από υποκλοπή στοιχείων αλλά και τρομοκρατικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή μελέτη της ρωσικής εταιρείας καταγράφει έλλειμμα γνώσεων στα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων που δείχνουν να μην γνωρίζουν καθημερινές κυβερνοεπιθέσεις που μπορούν να οδηγήσουν τις επιχειρήσεις τους σε σημαντικές απώλειες ή ακόμα και «λουκέτο».

Η νέα λύση antidrones έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της ελληνικής αγοράς, σύμφωνα με τον Βασίλη Βλάχο, Channel Manager της Kaspersky για Ελλάδα και Κύπρο, καθώς ουσιαστικά αποκλείει το drones στην εναέρια περιοχή που το έχει εγκαταστήσει και το drones δεν μπορεί να λάβει πληροφορίες ουσιαστικά αποκλείοντας οποιαδήποτε παρέμβαση από αέρος.

Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή πετούν περισσότερα από 12 εκατομμύρια drones παγκοσμίως. Η σχετική αγορά αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί κα να εκτοξευτεί στα 43 δις δολάρια μέχρι το τέλος του 2025.

Οι… ανασφάλειες των Ελλήνων στελεχών

Δεν είναι τυχαίο ότι πάνω από 4 στα 10 υψηλόβαθμα στελέχη μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων θεωρούν τις ψηφιακές απειλές στον κυβερνοχώρο μεγαλύτερο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους από ό,τι το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον

Η διεθνής έρευνα της Kaspersky σχετικά με τον τρόπο που ανταποκρίνονται υψηλόβαθμα στελέχη απέναντι στη διαρκώς εξελισσόμενη φύση των απειλών κατά της κυβερνοασφάλειας των επιχειρήσεων, καθώς και τα εμπόδια που έχουν αντιμετωπίσει καταγράφει ότι τα στελέχη αυτά θεωρούν τις κυβερνοεπιθέσεις πιο μεγάλο κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους από ό,τι το επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον.

Από τα συνολικά διακόσια στελέχη που συμμετείχαν στην έρευνα από την Ελλάδα:

  • το 43% δηλώνει πως οι κυβερνοεπιθέσεις αντιπροσωπεύουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις τους,
  • με τις κινητοποιήσεις εργαζομένων (34%),
  • τα ζητήματα συμμόρφωσης και κανονισμών (34%),
  • ανταγωνισμού (31%) και οικονομίας (28%)

να ακολουθούν.

Όλοι στο στόχαστρο ψηφιακών απειλών

Όλοι (100%) οι συμμετέχοντες στο δείγμα αναγνωρίζουν πως οι επιχειρήσεις τους βρίσκονται στο στόχαστρο από παράγοντες ψηφιακών απειλών. Παρόλα αυτά, μόλις για το ένα τρίτο (33%) των Ελλήνων ερωτηθέντων η κυβερνοασφάλεια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης τους, ενώ για περισσότερους από τους μισούς (55%) η κυβερνοασφάλεια τίθεται ως θέμα μόλις σε κάποιες συνεδριάσεις.

Παράλληλα, ένα στα δέκα (10%) C-Suite στελέχη δηλώνει πως η κυβερνοασφάλεια σπάνια αποτελεί θέμα ημερήσιας διάταξης για τις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου, με το 3% των ερωτηθέντων να απαντά πως η κυβερνοασφάλεια ανακύπτει μόνο σε καταστάσεις κρίσης.

Αντιστρόφως ανάλογη φαίνεται να είναι η σχέση μεταξύ του μεγέθους της επιχείρησης και του βαθμού ευαισθητοποίησης σχετικά με τα θέματα κυβερνοασφάλειας, με το 33% των συμμετεχόντων που προέρχονται από επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο μεταξύ 50 εκατ. ευρώ και €99 εκατ. να δηλώνουν πως η κυβερνοασφάλεια εντάσσεται πάντα στην ημερήσια διάταξη, ποσοστό που πέφτει στο 31% όσον αφορά τα στελέχη από οργανισμούς με κύκλο εργασιών μεταξύ €100 εκατ. και 499 εκατ. ευρώ.

Δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία

Σχεδόν οι μισοί (47%) συμμετέχοντες από το ελληνικό δείγμα υποστηρίζουν ότι δεν διαθέτουν τα κατάλληλα εργαλεία, αρκετό χρόνο (46%) και επαρκείς πόρους (45,5%) προκειμένου να κατανοήσουν με πλήρη τρόπο τα ζητήματα που άπτονται της κυβερνοασφάλειας, ενώ σημαντικό εμπόδιο φαίνεται να αποτελεί και η σχετική με τις ψηφιακές απειλές γλώσσα.

Μεγάλο είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνει δυσκολία να κατανοήσει ευρέως χρησιμοποιούμενους όρους κυβερνοασφάλειας, όπως ο όρος «επιθέσεις phising», με πάνω από το ένα τρίτο (34%) να δηλώνει πως ο συγκεκριμένος όρος του προκαλεί σύγχυση, ενώ εξίσου δυσνόητο αποδεικνύονται οι όροι «επιθέσεις ransomware» και «malware» για το 30% και το 27% του δείγματος αντίστοιχα.

«Κυβερνοκαταγίδα» με 400 χιλ. νέες κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως κάθε μέρα

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα της έρευνας σχετικά και με την έκταση που έχουν πάρει οι κυβερνοεπιθέσεις παγκοσμίως ουσιαστικά αποδεικνύοντάς  ότι δημόσιοι οργανισμοί, επιχειρήσεις αλλά και  υπουργεία είναι πιθανοί στόχοι των κυβερνοεγκληματιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας το 1994 είχαμε έναν νέο ιό – κυβερνοεπίθεση ανά ώρα, το 2006 είχαμε έναν ιό κάθε λεπτό, το 2011 έναν κάθε δευτερόλεπτο ενώ σήμερα είναι 400 χιλ. ιοί κάθε μέρα! Από αυτές το 80% είναι το απλό ψηφιακό έγκλημα σε ιδιώτες, το 19,9% σε επιχειρήσεις και το 0,01 % είναι σημαντικές επιθέσεις με τεράστιο κόστος.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τον Robo-Advisor στην Ελλάδα

Η Revolut, η εφαρμογή χρηματοοικονομικών με περισσότερους από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, εγκαινιάζει τη δική της υπηρεσία Robo-Advisor στην Ελλάδα. Το νέο προϊόν επιτρέπει...

Ο Radu Opris νέος Group General Manager International του Ομίλου Softone

Ο Όμιλος SOFTONE, ένα από τα κορυφαία σχήματα εταιρειών τεχνολογίας στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, ανακοινώνει το διορισμό του κ. Radu Opris ως...

Σε νέα γραφεία η Ένωση Λιμένων Ελλάδος – Βράβευση του Αθ. Λιάγκου

Στον Πειραιά, τελέστηκαν τα εγκαίνια των νέων γραφείων της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (Ε.ΛΙΜ.Ε.), και πραγματοποιήθηκε το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο για το έτος 2024, υπό...

Έρχεται νέο fund για startups με κεφάλαια 10 εκατ. ευρώ

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Νέα κεφάλαια για τις ελληνικές startups εισρέουν το επόμενο διάστημα στην αγορά, καθώς ήδη ένα νέο επενδυτικό fund είναι έτοιμο...

ΔΕΗ: «Δεν συζητάμε για την εξαγορά της Nova»

Η ΔΕΗ, σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα περί συμφωνίας για την εξαγορά της εταιρείας τηλεπικοινωνιών «Nova», ενημερώνει την επενδυτική κοινότητα...