19.1 C
Athens
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Στον παγκόσμιο χάρτη του FinTech μπαίνει η Ελλάδα

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Στον παγκόσμιο χάρτη με τις δέκα μεγαλύτερες συμφωνίες στον χώρο της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας –FinTech– για το 2022 καταφέρνει να μπει η Ελλάδα, αφού ένα από τα δέκα κορυφαία deals, που έγιναν στον κλάδο πέρσι, έχει χρώμα ελληνικό: αυτό της Viva Wallet και της εξαγοράς της από την JP Morgan.

Το συγκεκριμένο deal αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη συμφωνία που έγινε το 2022, παγκοσμίως στον χώρο του FinTech, και είναι αυτή που βάζει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών, παγκοσμίως, οι οποίες φιλοξένησαν «κολοσσιαίους» γύρους χρηματοδότησης στον τομέα του FinTech την περασμένη χρονιά.

Οι δέκα κορυφαίες συμφωνίες συγκέντρωσαν συνολικά 8 δισ. δολάρια με την Ευρώπη να ηγείται αυτής της κούρσας, καθώς επτά στα δέκα μεγαλύτερα deals έγιναν επί ευρωπαϊκού εδάφους, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα στα κράτη αυτή. Οι υπόλοιποι mega-γύροι χρηματοδότησης πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είχε τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις δέκα κορυφαίες συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων deals της χρονιάς: τις χρηματοδοτήσεις στη FNZ και στο Checkout.com. Η άλλη συμφωνία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο αφορά τη Sumup.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά του το Fintech Globasl, η Γαλλία είχε δύο από τις δέκα εταιρείες με τις μεγαλύτερες συμφωνίες χρηματοδότησης στον κλάδο του FinTech το 2022, τις Qonto και EcoVadis, ενώ η Ελλάδα και η Σουηδία είχαν από μία, τη Viva Wallet και την Klarna, αντίστοιχα.

Mega deals

Την πρώτη θέση της λίστας με τα δέκα κορυφαία deals στον χώρο του FinTech για το 2022 καταλαμβάνει η βρετανική FNZ, η οποία στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς προσέλκυσε κεφάλαια της τάξης των 1,4 δισ. δολαρίων. Η παγκόσμια πλατφόρμα διαχείρισης πλούτου FNZ εξασφάλισε το εν λόγω ποσό σε έναν γύρο χρηματοδότησης που υποστηρίζεται από το Canada Pension Plan Investment Board (CPP) και την Motive Partners, με τη νέα επένδυση να αυξάνει την αποτίμηση της FNZ στα 20 δισ. δολάρια.

Η δεύτερη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο αφορούσε την επίσης βρετανική Checkout.com, η οποία συγκέντρωσε κεφάλαια 1 δισ. δολ., αυξάνοντας την αποτίμησή της στα 40 δισ. δολ. Στον χρηματοδοτικό γύρο (Series D) συμμετείχαν οι Altimeter, Dragoneer, Franklin Templeton, GIC, Insight Partners, Qatar Investment Authority, Tiger Global και το Oxford Endowment Fund.

Τρίτη μεγαλύτερη συμφωνία στον κλάδο του FinTech για το 2022 ήταν αυτή της αμερικανικής FinTech Securonix, η οποία συγκέντρωσε 1 δισ. δολάρια, με επικεφαλής της επένδυσης τη Vista Equity Partners και την υποστήριξη των Volition Capital και Eight Roads Ventures.

Αλλάζοντας το τοπίο στις πληρωμές

Θυμίζουμε ότι ο αμερικανικός κολοσσός χρηματοοικονομικών υπηρεσιών J.P. Morgan απέκτησε μερίδιο 48,5% στην ελληνική εταιρεία PayTech, Viva Wallet σε μια συμφωνία που εκτιμάται ότι είχε αξία περίπου 800 εκατ. δολαρίων.

Παράλληλα με την αγορά μετοχών, η J.P. Morgan μετέτρεψε το Μετατρέψιμο Δάνειο της Viva Wallet, επιτρέποντας στον Όμιλο Viva Wallet να διαγράψει το χρέος του. Μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, οι ιδρυτές της Viva Wallet Χάρης Καρώνης και Μάκης Αντύπας παραμένουν πλειοψηφικοί κάτοχοι, με 51,5% των μετοχών.

Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο επικεφαλής της J.P Morgan Payments, Τάκης Γεωργακόπουλος, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κάνουμε μια στρατηγική επένδυση στη Viva Wallet, ώστε να υποστηρίξουμε το όραμά τους να ενδυναμώσουν τη νέα ανάπτυξη και την καινοτομία στις πληρωμές με στόχο τις ευρωπαϊκές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ίδιος προσθέτει, περιγράφοντας το νόημα της συμφωνίας: «το ευρωπαϊκό τοπίο πληρωμών είναι κατακερματισμένο, αλλά γόνιμο ως προς τις ευκαιρίες, με περισσότερους από 17 εκατ. εμπόρους να είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν επεκτάσιμες λύσεις πληρωμών. Αυτός είναι ένας μεγάλος τομέας εστίασης για πρόσθετη ανάπτυξη για την J.P. Morgan Payments στο μέλλον».

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Αναβαθμίζεται ψηφιακά το Πυροσβεστικό Σώμα για την καλύτερη διαχείριση κρίσεων

Τα τελευταία χρόνια κρίνεται αναγκαία η χρήση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για μια σύγχρονη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων των φυσικών καταστροφών τόσο...

Κατά 7% θα μειωθεί το Capex των τηλεπικοινωνιακών παρόχων έως το 2025

 Τάση επιβράδυνσης καταγράφουν οι επενδύσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων διεθνώς, με την Ελλάδα να κινείται, πάντως, σε αντίθετη τροχιά από τη διεθνή αγορά. Σύμφωνα με...

Αλέξανδρος Εξάρχου: Οι προκλήσεις της αγοράς ενέργειας για την πράσινη μετάβαση

Για τις προκλήσεις στην αγορά ενέργειας και την πράσινη μετάβαση μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, σε...

Hello Athens: Η Nova φέρνει υπερυψηλές ταχύτητες Internet σε ακόμα περισσότερες γειτονιές της Αθήνας

Αναβαθμισμένη εμπειρία, γρήγορο και αξιόπιστο Ιnternet σε ακόμα περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις με το Nova Fiber Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου...

Visa: Συμβουλές για ασφαλείς συναλλαγές εν όψει των εορταστικών αγορών

Αυξημένη δραστηριότητα σχετικά με απάτες κατά τη διάρκεια των εορτών, τόσο στις συναλλαγές με κάρτα με φυσική παρουσία (card present), όσο και μέσω ηλεκτρονικού...