23.8 C
Athens
Σάββατο, 23 Οκτωβρίου, 2021

Στο “top 100” των αναδυόμενων οικοσυστημάτων για startups η Ελλάδα

  • της Νατάσας Φραγκούλη

Την 78η θέση ανάμεσα στα 100 ταχύτερα ανερχόμενα οικοσυστήματα, παγκοσμίως, καταλαμβάνει για το 2021 η Ελλάδα. Η χώρα μας καταφέρνει να μπει στο «top 100» των αναδυόμενων οικοσυστημάτων για startups, κατακτώντας την 78η θέση.

Τα αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκονται σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης, αλλά έχουν τη δυναμική να εξελιχθούν σε κορυφαίους παγκόσμιους “παίκτες” τα επόμενα χρόνια», τονίζει το «Global Startup Ecosystem Report (GSER) 2021», αναφερόμενο σε χώρες όπως η Ελλάδα. Η σχετική έκθεση, την οποία υπογράφει το Startup Genome και το Global Entrepreneurship Network (GEN), αποδίδει στην Αθήνα την 78η θέση ανάμεσα στα 100 πιο δυναμικά οικοσυστήματα για startups του κόσμου (Top 100 Emerging Ecosystems).

Αν και το εγχώριο οικοσύστημα των startups συνεχίζει να κατατάσσεται χαμηλότερα σε σύγκριση με εκείνο άλλων χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ιταλία, σκοράρει καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Μάλτα, η Δανία και το Λουξεμβούργο, που βρίσκονται χαμηλότερα από την Ελλάδα στο “top 100” των αναδυόμενων οικοσυστημάτων του πλανήτη.

Παγκόσμια οικοσυστήματα 

Σύμφωνα με την έρευνα, τα 100 κορυφαία αναδυόμενα οικοσυστήματα για startups έχουν συνολική αξία 540 δισ. δολαρίων, αυξημένη κατά 55% έναντι του 2020. Έχουν δημιουργήσει δε μεταξύ 2011 και 2020 124 unicorns (ιδιωτικές startups με αξία άνω του 1 δισ. δολ). Από τους 124 «μονόκερους» ποσοστό 36% «γεννήθηκε» στην Ασία, το 30% στη Βόρεια Αμερική και το 27% στην Ευρώπη.

Η συνολική χρηματοδότηση προς early-stage startups στα 100 οικοσυστήματα αυξήθηκε σε 28 δισ.από μόλις 17 δισ.δολ. έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ από το σύνολο των 124 unicorns τα 91 δημιουργήθηκαν μέσα σε έναν μόλις χρόνο το 2020. Τα παραπάνω νούμερα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, είναι ενδεικτικά της δυναμικής που παρουσιάζουν τα 100 αναδυόμενα οικοσυστήματα.

Σκοράρει ψηλά η Ευρώπη

Συνολικά η Ευρώπη καταφέρνει για το 2021 να έχει μια σημαντική εκπροσώπηση στην αξιολόγηση GSER 2021, με μια στις δύο χώρες που έχουν μια θέση στο «top 10» να προέρχονται από τη Γηραιά Ήπειρο: η Κοπεγχάγη στη 2η θέση, η Βαρκελώνη στην 5η, η Εσθονία στην 6η θέση, Μαδρίτη στην 8η και η Ζυρίχη στη 10η θέση.

Στην κορυφή της λίστας με τα ανερχόμενα οικοσυστήματα για startups βρίσκεται το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ινδίας, το Μουμπάι (Βομβάη). Οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις του “top 10” καταλαμβάνονται από ασιατικές πόλεις και μία εξ αυτών από πόλη των ΗΠΑ.

Από το σύνολο των 100 πιο γρήγορα ανερχόμενων οικοσυστημάτων για startups, η Ευρώπη φιλοξενεί το 37%, η Βόρεια Αμερική το 30%, η Ασία το 19% και ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά η Λατινική Αμερική με 5% και η περιοχή της Μέσης Ανατολής με 4%.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και η Google Arts & Culture ψηφιοποιούν το πρόγραμμα «ΜΟΡΙΑΣ ‘21»

200 έργα τέχνης και 5 εκθέματα για τον εορτασμό της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο είναι τώρα διαθέσιμα στο artsandculture.google.comΜε την ευκαιρία...

Οι τράπεζες συμβουλεύουν: 6 βήματα για προστατευτείτε από διαδικτυακές απάτες

Όλοι - οι σχεδόν όλοι - με τον έναν ή τον άλλο τρόπο χρησιμοποιούμε τα ψηφιακά κανάλια. Για τον λόγο αυτόν προτεραιότητά μας πρέπει...

Η Honda αποκαλύπτει το νέο Σύστημα Ασφάλειας και Υποστήριξης Οδηγού Honda SENSING 360

Η Honda Motor Co., Ltd. αποκάλυψε το νέο σύστημα ασφάλειας και υποστήριξης οδηγού Honda SENSING 360 που καταργεί τα τυφλά σημεία γύρω από το...

Γ. Κωνσταντινίδης: «Με την τεχνολογία η χώρα μπορεί να αλλάξει πίστα»

 - Τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση των έργων και των στόχων προς την ψηφιακή μετάβαση από όλους τους φορείς της αγοράς, υπογράμμισε ο...

Σε λειτουργία το daktylios.gov.gr για τα φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα

Ψηφιακά μέσω του daktylios.gov.gr μπορούν οι πολίτες να εκδίδουν το ειδικό σήμα για την ελεύθερη κυκλοφορία στον δακτύλιο της Αθήνας για τα φιλικά προς το περιβάλλον...