- Της Μαρίας Μόσχου
Στην πρόσφατη 6η έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στην πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», η οποία θα έπρεπε να μετατεθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. «Η προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών έπρεπε να προσαρμοστεί και η διαδικασία θα συνεχιστεί μόλις βελτιωθεί η κατάσταση», ανέφεραν τα κλιμάκια των θεσμών, αναγνωρίζοντας το πασιφανές: ένα περιουσιακό στοιχείο που μέχρι χθες ήταν το πλέον εμβληματικό και προβεβλημένο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων δεν μπορεί πλέον, να αξιοποιηθεί υπό αυτές τις συνθήκες.
Χθες, ήρθε μια ακόμη απόφαση από πλευράς ΤΑΙΠΕΔ που παραπέμπει τις εξελίξεις για την πώληση του ποσοστού στις… ελληνικές καλένδες. Το Ταμείο ακυρώνει τη διαδικασία πρόσληψης δύο συμβούλων που θα έθεταν τις οικονομικές βάσεις της συναλλαγής, δηλαδή του ανεξάρτητου αποτιμητή (independent valuer) και συμβούλου που θα δήλωνε το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής (fairness opinion) με ανάρτηση των σχετικών ανακοινώσεων προς τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα του. Το μήνυμα που στέλνει για ακόμη μία φορά η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ προς πάσα κατεύθυνση είναι κάτι παραπάνω από σαφές: δεν θα προχωρήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του «Ελ. Βενιζέλος» εάν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν σε ικανό βαθμό ώστε και το τίμημα της συναλλαγής να αποτυπώνει την πραγματική αξία και τις προοπτικές ανάπτυξης του ΔΑΑ.
Η κίνηση του αεροδρομίου στο πρώτο πεντάμηνο του 2020 μειώθηκε κατά 58,5% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας
Αυτό που αναγνωρίζεται καθολικά είναι ότι η διαδικασία έχει ήδη καθυστερήσει, κάτι που κρίνεται απόλυτα φυσιολογικό δεδομένων των συνθηκών. Σε κάθε περίπτωση στο ΤΑΙΠΕΔ δεν θα βιαστούν να προχωρήσουν με αποφάσεις ή κινήσεις μέχρι να έχουν καλύτερη ορατότητα για τις αγορές, την πορεία τους, αλλά και την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης λόγω του κορωνοϊού COVID-19. Ο λόγος; Η ανατροπή κάθε οικονομικού μεγέθους του αεροδρομίου, κάθε πλάνου ανάπτυξης λόγω της πανδημίας, που επέφερε μηδενική κίνηση επί μήνες λόγω του lockdown και συνεχίζει να επηρεάζει τον τουρισμό, άρα και τις αφίξεις τουριστών δια αέρα και θαλάσσης. Ως εύλογο συνεπακόλουθο, και η αποτίμηση της εταιρείας ΔΑΑ ΑΕ βρίσκεται στο ναδίρ.

Για τους παροικούντες την οδό Κολοκοτρώνη και την οδό Νίκης είναι σχεδόν νομοτελειακό ότι θα απαιτηθεί χρόνος για να υπάρξει αυτή η ορατότητα, πιθανότατα και μέχρι το τέλος του έτους. Επουδενί δεν εξετάζεται κανένα άλλο σενάριο, με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ να έχει διαμηνύσει κατ΄ επανάληψη ότι θα προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και δεν υπάρχει καμία πίεση, αλλά ούτε και διάθεση να πουλήσει ένα εμβληματικό περιουσιακό στοιχείο – το πετράδι του στέμματος – φθηνά. Σε αυτό το πλαίσιο θα επανεκτιμηθεί αναλόγως στο μέλλον και το ενδιαφέρον από την πλευρά των υποψηφίων επενδυτών.
Επιβατική κίνηση
Συνολικά, κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους, η κίνηση του αεροδρομίου διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 3,58 εκατ. επιβατών, σημειώνοντας πτώση κατά 58,5% σε σχέση με το 2019, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας που επέφεραν το lockdown κατά την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου. Η διεθνής κίνηση μειώθηκε κατά 58,9%, ενώ οι επιβάτες εσωτερικού παρουσίασαν πτώση της τάξης του 57,7%.

Τον Μάιο οι επιβάτες που μετακινήθηκαν μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας ήταν ελάχιστοι, καταγράφοντας πτώση 96,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι. Ανάλογη ήταν η εικόνα και τον Απρίλιο.
Η σταδιακή επαναλειτουργία των διεθνών πτήσεων από τις 15 Ιουνίου εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει νέο σκηνικό, εντούτοις η αύξηση της κίνησης είναι περιορισμένη. Και σίγουρα δεν θυμίζει σε τίποτα τα προηγούμενα καλοκαίρι με την κοσμοσυρροή τουριστών από το εξωτερικό.





