Στερεύει η ελληνική αγορά από εργαζόμενους στην Πληροφορική

- Advertisement -

«Ανομβρία» ταλέντων στον κλάδο της Πληροφορικής πλήττει την ελληνική αγορά εργασίας, έλλειψη που δυναμιτίζει τις προοπτικές των εγχώριων επιχειρήσεων, εδραιωμένων και startups. Σήμερα, 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα απαντούν ότι δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό, για να καλύψουν τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Οι 4 ρόλοι με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: Πληροφορική/Δεδομένα (31%), Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%).

Το 80% των εργοδοτών, που δεν καλύπτουν τις ανάγκες προσλήψεων, αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από το 2008. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή-Αφρική) στη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.

Σύμφωνα με την έρευνα Έλλειψης Ταλέντων της ManpowerGroup, που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021, οι 4 προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτή την δυσκολία καθώς και τις προσεχείς τάσεις του 2021, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύοντας τον ψηφιακό τους επιχειρηματικό μετασχηματισμό», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.

Υβριδικό μοντέλο εργασίας

Η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο ήταν  30%.

Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα 2/3 των εργοδοτών, το 68%, απαντούν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.

Έρχονται προσλήψεις

Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πως πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Οι προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο είναι αισιόδοξες για την αγορά εργασίας, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν η σταθεροποίηση της πανδημικής κρίσης και η εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών. Μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.

Οι ισχυρότερες προσλήψεις προβλέπονται στους κύριους τομείς των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παρόλο αυτά, το παγκόσμιο φαινόμενο της Έλλειψης Ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οργανισμούς.

Τι γίνεται στον κόσμο

Σε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2021, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε οκτώ, και αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε τέσσερις. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους – όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων – οι εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες αναφέρουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων, με την κατάσταση να διατηρείται αμετάβλητη σε μία.

Κατά το προσεχές τρίμηνο, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σιγκαπούρη, ενώ τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναφέρουν οι εργοδότες σε Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, Παναμά και Νότιο Αφρική.

Οι εργοδότες και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα, προσδοκούν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο. Η πιο έντονη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Κροατία, ενώ οι εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ισπανία καταγράφουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Τι θεωρείται καλή εικόνα τηλεόρασης;

Όταν μιλάμε για «καλή εικόνα» σε μια τηλεόραση, οι...

Nova: Πλούσια αθλητική δράση με Stoiximan Super League, Μ. Σίτι – Άρσεναλ, Έβερτον –...

Συναρπαστικό θέαμα έρχεται στις οθόνες των συνδρομητών της Nova...

100.000 «καρδιές» για την ΕΛΕΠΑΠ: Το Giant Heart της Novibet αναβαθμίζει τεχνολογικά το Κέντρο...

Σε αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού του Κέντρου Ανάλυσης Βάδισης...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η μπασκετική πανδαισία της EuroLeague με τα Play – In Showdown και ο 1ος τελικός του EuroCup στο παρκέ του Novasports

Η EuroLeague, η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση στο χώρο...

Η SUPERBET ζωντανεύει έναν αιώνα ΠΑΟΚ, μέσα από τον πρώτο ύμνο της ομάδας

Η Superbet παρουσιάζει τη νέα της καμπάνια για τη...

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη και η Ανώτερη Σχολή ΑΚΜΗ εγκαινιάζουν την πρώτη MOTORCYCLE ENGINEERING ACADEMY powered by Honda and Saracakis

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, αξιοποιώντας την κορυφαία  τεχνογνωσία αιχμής...

Η ΔΕΗ επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση με επίκεντρο την καθαρή ενέργεια

Παραμένοντας πιστή στις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις για μείωση του...

O CEO της Nova, Γιώργος Λάμπρου στο 11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Ο Γιώργος Λάμπρου, CEO της Nova, θα συμμετάσχει στο...