33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Startups: Φρέναραν, παγκοσμίως, οι χρηματοδοτήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023

  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Επενδυτική αμηχανία, η οποία μεταφράστηκε στην πράξη σε σημαντική μείωση των χρηματοδοτήσεων προς τις startups, παγκοσμίως, επικρατεί στο νεοφυές οικοσύστημα. Οι χρηματοδοτήσεις από Venture Capital funds μειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2023 κατά το ηχηρό ποσοστό του 53% και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 76 δισ. δολαρίων, ποσό που πόρρω απέχει από τα 162 δισ. δολάρια, τα οποία είχαν «σηκώσει» οι startups, διεθνώς, τους τρεις πρώτους μήνες του 2022.

Μάλιστα, η ισχνή -για τα δεδομένα του χώρου- επίδοση του πρώτου τριμήνου του φετινού έτους θα ήταν ακόμη πιο υποτονική χωρίς το mega-deal για την εξαγορά της OpenAI από τη Microsoft έναντι 10 δισ. δολ. και χωρίς τον γύρο χρηματοδότησης των 6,5 δισ .δολ. που συγκέντρωσε η fintech Stripe. Χωρίς αυτές τις δύο συμφωνίες, το οικοσύστημα θα είχε αντλήσει τους τρεις πρώτους μήνες του 2023 κεφάλαια χαμηλότερα από 60 δισ. δολάρια.

«Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις 10 Μαρτίου ήταν ένα πρόσθετο σοκ για το ήδη εξασθενημένο περιβάλλον χρηματοδότησης. Ο αντίκτυπος δεν περιορίστηκε στις νεοφυείς επιχειρήσεις των ΗΠΑ, αφού η SVB ήταν η τράπεζα επιλογής για startups από όλο τον κόσμο», αναφέρει σε σχετική ανάλυσή της η Crunchbase.

Μειώσεις παντού

Ενδεικτικό της επενδυτικής δυσθυμίας, που επικράτησε το πρώτο τρίμηνο του 2023, είναι το γεγονός ότι οι χρηματοδοτήσεις ήταν μειωμένες προς τις startups, ανεξαρτήτως σταδίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Crunchbase. Πρακτικά, οι νεοφυείς εταιρείες σε κάθε στάδιο είδαν κατά μέσο όρο μειωμένες χρηματοδοτήσεις σε ποσοστά μεταξύ 44% και 54%.

Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η χρηματοδότηση εκκίνησης κατήλθε στα 6,9 δισ. δολ., σημειώνοντας πτώση 44% σε ετήσια βάση -ένα μήνυμα ότι ακόμη και στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης οι επενδυτές αποθαρρύνονται. Η υποχώρηση αυτή είναι πολύ κρίσιμη, αν ληφθεί υπόψη ότι η χρηματοδότηση εκκίνησης ήταν μακράν το στάδιο που επηρεάστηκε το λιγότερο μέχρι και το 2022.

Η χρηματοδότηση πρώιμου σταδίου διαμορφώθηκε το εξεταζόμενο διάστημα στα 25,6 δισ.δολάρια, σημειώνοντας πτώση κατά 54% σε ετήσια βάση. Στο μεταξύ, τα κεφάλαια που σήκωσαν οι startups τελικού σταδίου έφτασαν τα 43 δισ. δολ., μια δραματική πτώση από τα 93 δισ. δολ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Αντέχει η τεχνητή νοημοσύνη

Οι τομείς, που παρουσίασαν πτώση το πρώτο τρίμηνο του έτους, περιλαμβάνουν το ηλεκτρονικό εμπόριο, το blockchain και τα κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη παρέμεινε ένα φωτεινό σημείο για το νεοφυές οικοσύστημα, με μεγάλες χρηματοδοτήσεις και τους τρεις πρώτους μήνες του 2023.

Δεν είναι τυχαίο ότι μία στις πέντε startups, που σήκωσαν χρηματοδότηση από τις αρχές του έτους, είχαν αντικείμενο σχετικό με την τεχνητή νοημοσύνη.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...