17.5 C
Athens
Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, 2022

Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας οι χρηματοδοτήσεις VCs σε startups

 

γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

 

Τη σκιά της -και- στο οικοσύστημα των startups ρίχνει η γεωπολιτική αστάθεια και η οικονομική αβεβαιότητα με τους επενδυτές να γίνονται πιο επιφυλακτικοί όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις. Τηρώντας στάση αναμονής, εν μέσω των ταραγμένων γεωπολιτικών συνθηκών και διάχυτης οικονομικής αβεβαιότητας, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (Venture Capitals -VCs) δείχνουν να κάνουν ένα -επενδυτικό- βήμα πίσω.

Οι χρηματοδοτήσεις των VCs προς νεοφυείς εταιρείες μειώθηκαν τον Αύγουστο στα 25,2 δισ.δολ., το χαμηλότερο επίπεδο που καταγράφηκε εδώ και δύο χρόνια (τον Αύγουστο του 2020). Αυτή η επίδοση σε επίπεδο χρηματοδότησης εκ μέρους των κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών υπολείπεται κατά 52% σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα και κατά 10% έναντι του Ιουλίου.

Σύμφωνα με ανάλυση του Crunchbase, το νεοφυές οικοσύστημα σε όλο τον κόσμο αντιμετωπίζει πλέον αρκετές προκλήσεις: λιγότερες startups συγκεντρώνουν χρηματοδότηση σε κάθε στάδιο, ενώ αρκετές κατεβάζουν ρολά. Την ίδια στιγμή εμφανής είναι η επιβράδυνση σε επίπεδο προσλήψεων, ενώ στον αντίποδα πολλές εταιρείες του οικοσυστήματος καινοτομίας, παγκοσμίως, προχωρούν σε απολύσεις.

“Η υποχώρηση, που όλοι περιμέναμε, συμβαίνει. Εκτιμούμε ότι η παγκόσμια χρηματοδότηση VCs, αυτό το φθινόπωρο, θα διολισθήσει στα χαμηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου του 2020, στα επίπεδα των 18 δισ.δολ., τον χαμηλότερο μήνα χρηματοδότησης που έχει καταγραφεί από τις αρχές του 2019. Δεν μπορούμε παρά να περιμένουμε” σχολιάζουν οι αναλυτές.

 

Στάση αναμονής 

 

Η μείωση των χρηματοδοτήσεων, που σημειώθηκε τον Αύγουστο, αφορά νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια. Τη μεγαλύτερη πτώση, της τάξης του 65%, σημείωσαν οι χρηματοδοτήσεις προς startups στο «τελευταίο στάδιο». Οι δε χρηματοδοτήσεις πρώιμου σταδίου μειώθηκαν κατά περίπου 35%.

Πιο αναλυτικά, οι γύροι «Series A» επηρεάστηκαν λιγότερο από τη χρηματοδοτική αδράνεια, καθώς η χρηματοδότηση παρέμεινε σταθερή τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021. Οι γύροι «Series Β», από την άλλη πλευρά, μειώθηκαν κατά 55% στο ίδιο χρονικό πλαίσιο και η χρηματοδότηση της «Series C» μειώθηκε ακόμη περισσότερο κατά 77%.

Το 2022 ξεκίνησε αρκετά καλά για τους γύρους «Series B» και «Series C», τις χρηματοδοτήσεις να κυμαίνονται σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα του 2021. Ωστόσο, από τον Μάρτιο και μετά, οι χρηματοδοτήσεις της Series C εμφάνισαν πτωτική τάση, ενώ και αυτές της Series Β ακολούθησαν το παράδειγμά τους και μειώθηκαν πιο δραματικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2022.

 

Απολύσεις και λουκέτα

 

Στη διάρκεια του Αυγούστου, σημειώθηκε νέο κύμα απολύσεων σε νεοφυείς εταιρείες ανά τον κόσμο. Μεταξύ αυτών η Snap, μητρική εταιρεία της εφαρμογής ανταλλαγής φωτογραφικών μηνυμάτων Snapchat, η οποία απολύει το 20% του προσωπικού της, δηλαδή πάνω από 1.000 υπαλλήλους.

Αλλά και η γνωστή εταιρεία fintech Robinhood, η οποία προχωρά σε δεύτερο κύμα απολύσεων, το οποίο πλέον αφορά το 23% του εργατικού της δυναμικού με περίπου 800 μέλη της ομάδας να χάνουν τις δουλειές τους.

Τον Αύγουστο είχαμε και «κρούσματα» λουκέτων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα η εταιρεία διαχείρισης πωλήσεων κατοικιών Reali.

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Γιορτή του Ποδοσφαιριστή και της Ποδοσφαιρίστριας αποκλειστικά στο Novasports!

Η γιορτή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι και φέτος στο Novasports! Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου στις 19:00, οι φίλοι του ποδοσφαίρου, θα έχουν την ευκαιρία...

Σε διαβούλευση μέχρι 19 Δεκεμβρίου το 5ο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη συμμετοχή της Ελλάδας στην Open Government Partnership (OGP)

Η Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην παγκόσμια πρωτοβουλία για την Ανοικτή Διακυβέρνηση – «Open...

Vimodji: Υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για την καινοτόμο ελληνική startup

Με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς ενισχύει τη βάση των χρηστών του το Vimodji, το καινοτόμο ελληνικό startup, το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα αποστολής video μηνυμάτων...

Regate Effective – SFA επιλέγει η PROVIL S.A. πραγματοποιώντας έως και 35% ανάπτυξη το 2022

H Regate, μέλος του Ομίλου SOFTONE, ολοκλήρωσε την εγκατάσταση του Regate Effective – SFA στην Provil. Η Provil , η ελληνική εταιρεία που για περισσότερα...

Απλά Ψηφιακά: Η AWS, οι εξελίξεις στη Lamda Hellix, η Nova και το… YouTube

Τα σχέδια της Amazon Web Services για την χώρα μας, τις εξελίξεις στον κλάδο των Data Center αλλά και τα ευρύτερα νέα της εγχώριας...