15.7 C
Athens
Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν και το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι κρατικές δαπάνες για ΙΤ αυξάνονται και το τρέχον έτος, καθώς οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια σίγουρη θωράκιση έναντι της διεθνούς ύφεσης.

«Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις ψηφιακές επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αναταραχή» αναφέρει η εταιρεία ερευνών Gartner σε σχετικό της report. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι παγκόσμιες κρατικές δαπάνες Πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε 590 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι κρατικοί φορείς στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι το γεγονός ότι, μέχρι το 2026, πάνω από το 75% των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο θα μετρά τις επιδόσεις του σε θέματα ψηφιοποίησης, έχοντας εισάγει σχετικά εργαλεία αξιολόγησης των ρυθμών ψηφιοποίησης.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, και οι κατά τόπους επιπτώσεις τους δοκιμάζουν τις ικανότητες των κυβερνητικών Chief Information Officers (CIOs) να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απαιτήσεις με τους κατάλληλους μηχανισμούς. Παρά τη διαπίστωση αυτή, το 2023, οι κυβερνητικοί οργανισμοί θα παραμείνουν συνεπείς στη δέσμευσή τους να επενδύουν σε ψηφιακά προγράμματα» αναφέρει η Gartner.

Που επενδύουν οι κυβερνήσεις 

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δαπανούν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια από τους προϋπολογισμούς τους για το ΙΤ, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου εφαρμογές. Σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, το 2023 το 57% των κυβερνητικών CIOs σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό εφαρμογών από 42% το 2022.

Ως αποτέλεσμα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιμένουν ότι το Λογισμικό θα παραμείνει το τμήμα με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των δαπανών το 2023. Ειδικότερα, οι ψηφιακές επενδύσεις κρατικών φορέων στο Λογισμικό αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 13,5% έναντι του 2022.

Αυτό μεταφράζεται σε συνολικές κρατικές δαπάνες της τάξης των 184 δισ. ευρώ στο Software το 2023. Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού εφαρμογών θα αυξηθούν κυρίως υποστηριζόμενες από περισσότερες προσφορές λύσεων που βασίζονται στο «Λογισμικό ως Υπηρεσία» (Software as a Service -SaaS).

Επιπλέον, οι κρατικές δαπάνες για Υπηρεσίες Πληροφορικής θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το 2023. Οι περιορισμένοι πόροι για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων πληροφορικής γίνονται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα καθώς πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ταλέντων στο ΙΤ.

Για να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία κρίσιμων υποδομών και εφαρμογών πληροφορικής, ορισμένοι κυβερνητικοί οργανισμοί θα υιοθετήσουν μια στρατηγική εργατικού δυναμικού ‘πολλαπλών πηγών’, βελτιστοποιώντας τη χρήση εσωτερικών ταλέντων, με τις Υπηρεσίες Πληροφορικής να ευνοούνται από αυτή την τάση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ο πάροχος που κάνει «άλμα» και αλλάζει τα δεδομένα της κινητής τηλεφωνίας

Ποια είναι μία από τις σημαντικότερες ανάγκες των Ελλήνων καταναλωτών, όσον αφορά τη χρήση του smartphone; Τι είναι αυτό για το οποίο διαρκώς αγωνιούν...

Intrakat: Σύμβαση €9,75 εκατ. με την Κοινωνία της Πληροφορίας για την ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης

Σε συνέχεια διεθνούς διαγωνισμού, η Intrakat υπέγραψε εκτελεστική σύμβαση συμφωνίας – πλαισίου, διάρκειας 3 ετών, με την δημόσια εταιρεία «Κοινωνία της Πληροφορίας», προϋπολογισμού ύψους...

Mastercard Fintech Forum: Μεγάλος νικητής η καινοτομία – Coriunder και Moveo.ai είναι οι δύο fintech που ξεχώρισαν

Η Mastercard στέκεται αρωγός στην ανάδειξη των νεοφυών επιχειρήσεων στον χρηματοοικονομικό κλάδο, υλοποιώντας για ακόμα μία φορά την επιτυχημένη εκδήλωση για το οικοσύστημα του...

Η Salesforce λανσάρει τεχνητή νοημοσύνη νέας γενιάς για το Slack

Η Salesforce ανακοίνωσε την κυκλοφορία του Slack AI, μιας εύκολης και αξιόπιστης δημιουργικής ΤΝ (AI) που διατίθεται εγγενώς στο Slack, ως «απάντηση» στις ανάγκες...

Η Nova επιστρέφει στην πόλη, επενδύοντας σε βιώσιμα κτίρια

Η νέα Nova, συμπληρώνοντας ένα χρόνο επιτυχημένης λειτουργίας, μετεγκαθίσταται στη Λεωφόρο Αθηνών, η οποία είναι πλέον η νέα έδρα της εταιρείας, και σε τρεις...