33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν και το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι κρατικές δαπάνες για ΙΤ αυξάνονται και το τρέχον έτος, καθώς οι κυβερνήσεις, παγκοσμίως, αντιλαμβάνονται τον ψηφιακό μετασχηματισμό ως μια σίγουρη θωράκιση έναντι της διεθνούς ύφεσης.

«Οι κυβερνήσεις αυξάνουν τις ψηφιακές επενδύσεις για να αντιμετωπίσουν την παγκόσμια αναταραχή» αναφέρει η εταιρεία ερευνών Gartner σε σχετικό της report. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, οι παγκόσμιες κρατικές δαπάνες Πληροφορικής αναμένεται να ανέλθουν φέτος σε 590 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση κατά 7,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδουν οι κρατικοί φορείς στον ψηφιακό μετασχηματισμό είναι το γεγονός ότι, μέχρι το 2026, πάνω από το 75% των κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο θα μετρά τις επιδόσεις του σε θέματα ψηφιοποίησης, έχοντας εισάγει σχετικά εργαλεία αξιολόγησης των ρυθμών ψηφιοποίησης.

«Οι παγκόσμιες προκλήσεις, όπως ο πληθωρισμός και η έλλειψη εργατικού δυναμικού, και οι κατά τόπους επιπτώσεις τους δοκιμάζουν τις ικανότητες των κυβερνητικών Chief Information Officers (CIOs) να ανταποκριθούν στις ψηφιακές απαιτήσεις με τους κατάλληλους μηχανισμούς. Παρά τη διαπίστωση αυτή, το 2023, οι κυβερνητικοί οργανισμοί θα παραμείνουν συνεπείς στη δέσμευσή τους να επενδύουν σε ψηφιακά προγράμματα» αναφέρει η Gartner.

Που επενδύουν οι κυβερνήσεις 

Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο δαπανούν ολοένα και περισσότερα κεφάλαια από τους προϋπολογισμούς τους για το ΙΤ, προκειμένου να αντικαταστήσουν τις παλαιού τύπου εφαρμογές. Σύμφωνα με την έρευνα της Gartner, το 2023 το 57% των κυβερνητικών CIOs σχεδιάζει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό εφαρμογών από 42% το 2022.

Ως αποτέλεσμα, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις επιμένουν ότι το Λογισμικό θα παραμείνει το τμήμα με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης των δαπανών το 2023. Ειδικότερα, οι ψηφιακές επενδύσεις κρατικών φορέων στο Λογισμικό αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά 13,5% έναντι του 2022.

Αυτό μεταφράζεται σε συνολικές κρατικές δαπάνες της τάξης των 184 δισ. ευρώ στο Software το 2023. Οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού εφαρμογών θα αυξηθούν κυρίως υποστηριζόμενες από περισσότερες προσφορές λύσεων που βασίζονται στο «Λογισμικό ως Υπηρεσία» (Software as a Service -SaaS).

Επιπλέον, οι κρατικές δαπάνες για Υπηρεσίες Πληροφορικής θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και το 2023. Οι περιορισμένοι πόροι για την προσέλκυση και τη διατήρηση ταλέντων πληροφορικής γίνονται ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα καθώς πολλές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη ταλέντων στο ΙΤ.

Για να συνεχίσουν τον εκσυγχρονισμό και την καινοτομία κρίσιμων υποδομών και εφαρμογών πληροφορικής, ορισμένοι κυβερνητικοί οργανισμοί θα υιοθετήσουν μια στρατηγική εργατικού δυναμικού ‘πολλαπλών πηγών’, βελτιστοποιώντας τη χρήση εσωτερικών ταλέντων, με τις Υπηρεσίες Πληροφορικής να ευνοούνται από αυτή την τάση.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...