33.4 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης με την σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων.

Η «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», προϋπολογισμού 97,153 εκατ. ευρώ μπαίνει στην τελική ευθεία, καθώς η Κοινωνία της Πληροφορίας ανέθεσε τη συμφωνία Πλαίσιο για την ολοκλήρωση του έργου σε 8 εταιρείες – κοινοπραξίες.

Αντικείμενο του έργου

Αντικείμενο του έργου αποτελεί η ψηφιοποίηση των αρχείων 368 Δικαστηρίων – Εισαγγελιών, εκ των οποίων 288 βρίσκονται στην Ηπειρωτική Χώρα και 80 σε νησιά. Πρόκειται για τα αρχεία του Αρείου Πάγου, της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου, των Ειρηνοδικείων, των Εισαγγελιών Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών, των Εφετείων, των Πρωτοδικείων και των Πταισματοδικείων. Η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το σύνολο των σελίδων που θα ψηφιοποιηθούν εκτιμώνται σε 300.244.990.

Οι ανάδοχοι

Ειδικότερα η ΚτΠ αποφάσισε ην κατακύρωση,  για το έργο: «Ψηφιοποίηση Αρχείων Δεδομένων του Υπουργείου Δικαιοσύνης», συnολικής αξίας μη περιλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης  78.349.772,81 € μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (Αξία με ΦΠΑ: 97.153.718,28 €, ΦΠΑ 24% 18.803.945,47 €) στους ακόλουθους οικονομικούς φορείς:

 • στην Εταιρεία «INTRAKAT ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΕΡΓΩΝ»
 • στην Ένωση Εταιρειών «Uni Systems – ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ»
 • στην Ένωση Εταιρειών «PROFILE-NOVA»
 • στην Εταιρεία «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ»
 • στην Ένωση Εταιρειών: «VODAFONE – INFORM – COSMOS COMPUTERS»
 • στην Ένωση Εταιρειών: «GLOBITEL Α.Ε. – MASTER Α.Ε.»
 • στην Ένωση Εταιρειών: «NETCOMPANY – INTRASOFT S.A. & QUALCO S.A.»
 • στην Εταιρεία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ».

Δικαίωμα προαίρεσης

Κατά τη διάρκεια της συμφωνίας-πλαίσιο η Αναθέτουσα Αρχή δύναται να αποφασίσει την άσκηση δικαιώματος προαίρεσης με αύξηση του φυσικού αντικειμένου,  έως του ποσού των 38.848.886,41 € μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (ποσό με ΦΠΑ: 48.172.619,15 €, ΦΠΑ 24% 9.323.732,74 €), με αντίστοιχη αύξηση του συμβατικού τιμήματος, με βάση τις τιμές μονάδας της Οικονομικής Προσφοράς του Υποψήφιου Οικονομικού Φορέα.

Το έργο θα ολοκληρωθεί από τους Αναδόχους εντός τριάντα έξι (36) μηνών από την υπογραφή της Σύμβασης και σύμφωνα με το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους που αναφέρεται στις Προσφορές τους.

Οι ενέργειες

Οι ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου είναι οι ακόλουθες:

 1. Σάρωση των αρχείων 368 Δικαστηρίων που συμμετέχουν στο έργο και οπτική αναγνώριση χαρακτήρων (OCR), ώστε να είναι δυνατή η αναζήτηση τους με λέξεις – κλειδιά.
 2. Υποστήριξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης με εξειδικευμένες εφαρμογές.
 3. Ανάπτυξη και θέση σε παραγωγική λειτουργία συστήματος διαχείρισης διαδικασιών, εγγράφων και αρχείων/ συστήματος ψηφιακής αρχειοθέτησης (Ψηφιακό Αποθετήριο) εντός του οποίου θα τηρείται το αρχείο στο διηνεκές.

Στο σύστημα αυτό θα εισαχθεί το σύνολο του ψηφιοποιημένου υλικού από το σύνολο των εκτελεστικών συμβάσεων του έργου, προκειμένου να αξιοποιείται από τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Το έργο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης στα τέλη του 2025, εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, με στόχο όλα τα δικαστήρια της χώρας να “ενωθούν” μεταξύ τους, παρέχοντας τη δυνατότητα κατάθεσης και ηλεκτρονικών δικογράφων.

Στόχοι του έργου

Οι στόχοι του έργου περιλαμβάνουν:

 • Δικαστική διαφάνεια μέσω ψηφιακών υπηρεσιών.
 • Ομογενοποίηση, επιτάχυνση και απλούστευση των διαδικασιών λαμβάνοντας υπόψη τα θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
 • Ψηφιακή ολοκλήρωση των συστημάτων των δικαστηρίων και του Υπουργείου Δικαιοσύνης με στόχο, όχι μόνο την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης αλλά και τη διαφάνεια και την ποιότητα.
 • Αναβάθμιση μηχανισμών διαχείρισης ελέγχων, ανάπτυξη εφαρμογών για την διαχείριση του μαύρου χρήματος, την κατοχύρωση της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας.
 • Ευθυγράμμιση με την ευρωπαϊκή ψηφιακή στρατηγική για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη και την εθνική ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
 • Έξυπνες Υποδομές με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, τη μείωση εξόδων αλλά και την βελτίωση των συνθηκών εργασίας για το σύνολο των εμπλεκομένων στο σύστημα της Δικαιοσύνης.

Στους ειδικότερους στόχους περιλαμβάνονται η ενίσχυση ικανοτήτων έρευνας και καινοτομίας με αξιοποίηση προηγμένων τεχνολογιών, όπως ενδεικτικά η δημιουργία JUSTICE–CLOUD, μέχρι να ενσωματωθεί στο Κυβερνητικό νέφος Δημόσιου Τομέα, η ομογενοποίηση διαδικασιών και η δημιουργία της «Artificial Intelligence for Justice”.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Πώς να απολαύσετε το Threads διατηρώντας υψηλά επίπεδα απορρήτου και ασφάλειας

Το Threads κυκλοφόρησε πρόσφατα τη νέα Web εκδοχή του που επιτρέπει στους χρήστες να αναζητούν περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν άλλες λειτουργίες από οποιαδήποτε desktop συσκευή...

Η Trend Micro συνεργάζεται με την INTERPOL για την εξάρθρωση επιχείρησης phishing

Η Trend Micro, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει ότι η στενή συνεργασία της με την Διεθνή Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, γνωστή ως INTERPOL,...

Η Nexi Ελλάδος διακρίνεται στα ΔΕΗ BITE Awards 2023 με το Nexi SoftPOS

Η Nexi Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου Nexi, του ευρωπαϊκού ηγέτη PayTech, διακρίθηκε στα ΔΕΗ ΒΙΤΕ Awards και στην κατηγορία «Νέα Καινοτόμος Ψηφιακή Υπηρεσία» με...

Απλά Ψηφιακά: Η πορεία και τα επόμενα πλάνα της Klarna (Ηλ. Πίτσαβος), η Nova και η Vodafone

Tην πορεία της Klarna στην Ελλάδα, το πρώτο έτος δραστηριοποίησής της στην εγχώρια αγορά, αλλά και τα σχέδιά της για την συνέχεια, ανέλυσε στον...

Προς Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία κοιτούν οι κορυφαίοι παίκτες της αγοράς υπολογιστών

    γράφει η Νατάσα Φραγκούλη   Στις πωλήσεις υπολογιστών προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις προσβλέπει η αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Δυτικής Ευρώπης στον δρόμο προς την...