Στα 315 δισ. δολάρια τα έσοδα των παρόχων από υπηρεσίες 5G το 2023

- Advertisement -
  •  της Νατάσας Φραγκούλη

Κρίσιμη μάζα αποκτούν σταδιακά τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τις υπηρεσίες 5G. Με τη σταδιακή αύξηση της διείσδυσης της νέας τεχνολογίας κινητών επικοινωνιών, τα έσοδα από το 5G διευρύνονται και αναμένεται να γίνουν ιδιαίτερα υπολογίσιμα κυρίως από το 2023 και μετά.

Μια νέα μελέτη από την Juniper Research εκτιμά ότι τα έσοδα των παρόχων από τις υπηρεσίες 5G θα φτάσουν τα 315 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023. Πρόκειται για μια αλματώδη αύξηση, της τάξης του 60%, σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα που αναμένονται φέτος και θα είναι της τάξης των 195 δισ. δολ. Μάλιστα, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, το 2023 τα έσοδα από τις υπηρεσίες 5G θα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 1/3 (35%) των συνολικών εσόδων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Οι προβλέψεις είναι ακόμη πιο ισχυρές για τα επόμενα χρόνια, καθώς αναμένεται ότι με ορίζοντα το 2027 το 80% των εσόδων των παρόχων θα προέρχεται από τις υπηρεσίες 5G. Η έρευνα προβλέπει ότι αυτή η αύξηση των εσόδων θα οφείλεται στην επιταχυνόμενη μετάβαση των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας από τα δίκτυα 4G στη νέα γενιά δικτύων 5G.

Παρά την αναμενόμενη οικονομική ύφεση για το 2023 και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η έρευνα της Juniper Research εκτιμά ότι η παγκόσμια συνδρομητική βάση του 5G θα διευρυνθεί κατά 600 εκατομμύρια νέες συνδρομές σε παγκόσμιο επίπεδο (5G Monetisation: Business Models, Strategic Recommendations & Market Forecasts 2022-2027).

Ανθεκτικός ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών

Ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών απέδειξε την ευρωστία του έναντι των επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19 και η έκθεση προβλέπει ότι η ανάπτυξη του 5G θα είναι επίσης ανθεκτική έναντι αυτής της οικονομικής ύφεσης, λόγω της ζωτικής σημασίας της κινητής σύνδεσης στο Διαδίκτυο σήμερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, παρά την ανάπτυξη του Internet of Things και των συνδέσεων σε επίπεδο επιχειρήσεων, τα έσοδα από τις συνδέσεις των καταναλωτών θα συνεχίσουν να αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της αύξησης των εσόδων των παρόχων από το 5G. Πάνω από το 95% των παγκόσμιων συνδέσεων 5G το 2027 θα είναι συνδεδεμένες προσωπικές συσκευές όπως smartphones, tablet, laptops και routers.

Οι συνδέσεις

Παγκοσμίως, η υιοθέτηση του 5G από τους καταναλωτές προβλέπεται ότι θα είναι ανθεκτική στον πληθωρισμό: τουλάχιστον 510 εκατομμύρια καταναλωτές σε 37 αγορές είναι πιθανό να χρησιμοποιήσουν το 5G το 2023, σύμφωνα με το report ConsumerLab’s 5G: The Next Wave της Ericsson.

Πάντως, καθώς η υιοθέτηση της τεχνολογίας 5G αυξάνεται και εδραιώνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του κόσμου, η διαθεσιμότητα 5G αναδεικνύεται ως το νέο σημείο αναφοράς ικανοποίησης μεταξύ των καταναλωτών.

Έτσι, ενώ πολλές αγορές έχουν επιτύχει πληθυσμιακή κάλυψη 5G μεγαλύτερη από 60%, μόνο το 33% των χρηστών συνήθως αντιλαμβάνονται ότι είναι συνδεδεμένοι σε 5G περισσότερο από το 50% του χρόνου που βρίσκονται συνδεδεμένοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

6 στους 10 Έλληνες εμπιστεύονται την ΑΙ στην εξυπηρέτηση πελατών

Η Τεχνητή Νοημοσύνη κερδίζει σταδιακά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων...

Η Ευρώπη αποκτά μηχανισμό growth capital για τις εταιρείες τεχνολογίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενεργοποιεί ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για...

Έρχονται νέες εξαγορές για τη ΔΕΗ – Προχωρούν οι συζητήσεις για το mega Data Center έως 1 GW

Με ισχυρές οικονομικές επιδόσεις, επιβεβαίωση των στόχων για το...

1 στους 2 CEOs βάζει την ΑΙ στις κορυφαίες στρατηγικές προτεραιότητες

Η Τεχνητή Νοημοσύνη παύει να αποτελεί ένα ακόμη έργο...

270.000 κυβερνοεπιθέσεις με «δόλωμα» ταξιδιωτικά brands σε έναν χρόνο

Ένα ολοένα και πιο ελκυστικό πεδίο δράσης για τους...