8.5 C
Athens
Τετάρτη, 1 Δεκεμβρίου, 2021

«Σπάει ταμεία» το 5G: Έσοδα 73 δισ. δολ. στους παρόχους το 2021

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σημαντικά έσοδα από την αγορά του 5G αναμένουν τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη πενταετία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το 2021, τα έσοδα από υπηρεσίες 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ανέλθουν σε 73 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 8,5% των συνολικών εσόδων των παρόχων.

Η πρόβλεψη των εσόδων από υπηρεσίες 5G για το τρέχον έτος υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα των 20 δισ. δολ., που παρήγαγε η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς το 2020 -οπότε το 5G βρισκόταν ουσιαστικά στην εκκίνησή του. Ουσιαστικά μεταξύ 2020 και 2021 τα έσοδα από υπηρεσίες 5G αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 250%.

Οι προβλέψεις της εταιρείες Juniper Research για την πορεία της αγοράς του 5G είναι κάτι παραπάνω από θετικές, καθώς σε μία πενταετία, το 2026, αναμένεται ότι η νέα τεχνολογία κινητών δικτύων θα παράγει έσοδα της τάξης των 600 δισ. δολ. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, αυτή η ροή εσόδων δεν είναι αυτονόητα εξασφαλισμένη και οι πάροχοι οφείλουν να δουλέψουν συστηματικά, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας 5G.

Δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων, που έχουν οι διάφορες περιπτώσεις χρήσης του 5G, όπως είναι -για παράδειγμα- οι υπηρεσίες mobile παιχνιδιών εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, η κατάλληλη προετοιμασία θα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αναμένεται πραγματική έκρηξη στη χρήση δεδομένων.

Εκτίναξη της κίνησης δεδομένων

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που προκύπτουν από δίκτυα 5G. Έως το 2026 αναμένεται αύξηση της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, που δημιουργείται από συνδέσεις 5G, σε 1,5 δισεκατομμύρια Petabytes παγκοσμίως.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος η κίνηση αυτή αντιστοιχεί σε 214 εκατ. ώρες 4K video streaming. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες περιπτώσεις χρήσης δεδομένων, που θα δημιουργήσει το 5G, θα προκαλέσουν συνολική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά 270% σε διάστημα πέντε ετών.

Μάλιστα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των δεδομένων 5G θα παράγεται από ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Για να υποστηρίξουν αυτή την κυριολεκτική έκρηξη της χρήσης δεδομένων, η Juniper συνιστά στους φορείς εκμετάλλευσης να αυξήσουν την εικονικοποίηση και την ενορχήστρωση δικτύου. Παράλληλα, οι αναλυτές προτρέπουν τους παρόχους να επιταχύνουν την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών, που μπορούν να χειριστούν υψηλή παραγωγή δεδομένων, για να μειώσουν την απειλή κυκλοφοριακής συμφόρησης σε 5G κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες.

«Η απόδοση είναι το κλειδί για την παροχή μιας υπηρεσίας, που και ικανοποιεί τη ζήτηση των συνδρομητών 5G και επιτρέπει στους παρόχους να μεγιστοποιήσουν πλήρως τα έσοδα από υπηρεσίες 5G» αναφέρουν οι αναλυτές της Juniper.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

H PMM και η Viva.gr συνεργάζονται για το Public Tickets

H Public-MediaMarkt συνεργάζεται αποκλειστικά με τη Viva.gr και εμπλουτίζει την υπηρεσία ticketing, δίνοντας στους λάτρεις του πολιτισμού αλλά και του αθλητισμού τη δυνατότητα ν’...

Το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer βασικός χορηγός της εκστρατείας για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού «Sail for Pink»

To Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας της Pfizer (CDI) υποστήριξε φέτος το Άλμα Ζωής Νομού Θεσσαλονίκης και την ενέργεια “Sail for Pink” ως βασικός χορηγός (Pink...

Microsoft και ReGeneration ενώνουν δυνάμεις ξανά για το upskilling νέων σε ψηφιακές δεξιότητες

Το “The ReGeneration Initiative: Upskilling Greek Youth for the Digital Era powered by Microsoft” αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα ψηφιακού αλφαβητισμού και υλοποιείται υπό την...

Nissan Ambition 2030: ένα όραμα πέρα από την κινητικότητα

Με την ηλεκτροκίνηση να βρίσκεται στο επίκεντρο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής της, η Nissan θα προσφέρει συναρπαστικά οχήματα και τεχνολογίες που ενδυναμώνουν την κινητικότητα των...

Η BEWISE υλοποιεί έργο digital transformation για την ΠΑΕ Παναθηναϊκός

Με το βλέμμα στη διαρκή βελτίωση των υποδομών της, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανέθεσε στη Bewise S.A. το έργο της αναβάθμισης των πληροφοριακών υποδομών της...