16.6 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

«Σπάει ταμεία» το 5G: Έσοδα 73 δισ. δολ. στους παρόχους το 2021

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Σημαντικά έσοδα από την αγορά του 5G αναμένουν τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη πενταετία οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Το 2021, τα έσοδα από υπηρεσίες 5G, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να ανέλθουν σε 73 δισ. δολάρια, αντιπροσωπεύοντας ποσοστό 8,5% των συνολικών εσόδων των παρόχων.

Η πρόβλεψη των εσόδων από υπηρεσίες 5G για το τρέχον έτος υπερβαίνει κατά πολύ τα έσοδα των 20 δισ. δολ., που παρήγαγε η τεχνολογία κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς το 2020 -οπότε το 5G βρισκόταν ουσιαστικά στην εκκίνησή του. Ουσιαστικά μεταξύ 2020 και 2021 τα έσοδα από υπηρεσίες 5G αναμένεται να εκτοξευθούν κατά 250%.

Οι προβλέψεις της εταιρείες Juniper Research για την πορεία της αγοράς του 5G είναι κάτι παραπάνω από θετικές, καθώς σε μία πενταετία, το 2026, αναμένεται ότι η νέα τεχνολογία κινητών δικτύων θα παράγει έσοδα της τάξης των 600 δισ. δολ. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι αναλυτές, αυτή η ροή εσόδων δεν είναι αυτονόητα εξασφαλισμένη και οι πάροχοι οφείλουν να δουλέψουν συστηματικά, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσουν τα οφέλη της τεχνολογίας 5G.

Δεδομένων των υψηλών απαιτήσεων, που έχουν οι διάφορες περιπτώσεις χρήσης του 5G, όπως είναι -για παράδειγμα- οι υπηρεσίες mobile παιχνιδιών εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας, η κατάλληλη προετοιμασία θα είναι κρίσιμης σημασίας, καθώς αναμένεται πραγματική έκρηξη στη χρήση δεδομένων.

Εκτίναξη της κίνησης δεδομένων

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι φορείς εκμετάλλευσης θα αντιμετωπίσουν προκλήσεις για την ικανοποίηση των απαιτήσεων δεδομένων κινητής τηλεφωνίας που προκύπτουν από δίκτυα 5G. Έως το 2026 αναμένεται αύξηση της κίνησης δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, που δημιουργείται από συνδέσεις 5G, σε 1,5 δισεκατομμύρια Petabytes παγκοσμίως.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος η κίνηση αυτή αντιστοιχεί σε 214 εκατ. ώρες 4K video streaming. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι νέες περιπτώσεις χρήσης δεδομένων, που θα δημιουργήσει το 5G, θα προκαλέσουν συνολική αύξηση της κυκλοφορίας δεδομένων κινητής τηλεφωνίας κατά 270% σε διάστημα πέντε ετών.

Μάλιστα, ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των δεδομένων 5G θα παράγεται από ευρυζωνικές συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας. Για να υποστηρίξουν αυτή την κυριολεκτική έκρηξη της χρήσης δεδομένων, η Juniper συνιστά στους φορείς εκμετάλλευσης να αυξήσουν την εικονικοποίηση και την ενορχήστρωση δικτύου. Παράλληλα, οι αναλυτές προτρέπουν τους παρόχους να επιταχύνουν την ανάπτυξη υποδομών οπτικών ινών, που μπορούν να χειριστούν υψηλή παραγωγή δεδομένων, για να μειώσουν την απειλή κυκλοφοριακής συμφόρησης σε 5G κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες.

«Η απόδοση είναι το κλειδί για την παροχή μιας υπηρεσίας, που και ικανοποιεί τη ζήτηση των συνδρομητών 5G και επιτρέπει στους παρόχους να μεγιστοποιήσουν πλήρως τα έσοδα από υπηρεσίες 5G» αναφέρουν οι αναλυτές της Juniper.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η μεγάλη γιορτή του γαλλόφωνου κινηματογράφου στην Ελλάδα με την υποστήριξη της NOVA

Η NOVA, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, υποστήριξε το 23ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως τις 29...

SoftOne: Η πρώτη ελληνική εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ενσωματώνεται στην πλατφόρμα SHOPRANOS

Η SoftOne, οδηγώντας για ακόμα μια φορά τις εξελίξεις στον τομέα του επιχειρηματικού λογισμικού και των cloud εφαρμογών, ανακοινώνει ότι το SHOPRANOS  γίνεται η...

Άνδρες και γυναίκες: Οι διαφορές ως προς τον έλεγχο και την παρακολούθηση των έξυπνων συσκευών

Η νέα παγκόσμια έρευνα της Kaspersky "The smart home of almost everything: From the fridge to TV, how we’ll embrace the year of the virtual assistant...

Με 10,6% θα τρέξουν οι επενδύσεις για κυβερνοασφάλεια στην Ευρώπη το 2023

  της Νατάσας Φραγκούλη Οι αυξανόμενες ανάγκες ασφάλειας, οι νέοι κανονισμοί και ο κλιμακούμενος κίνδυνος επιθέσεων ransomware λόγω της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης συνεχίζουν να οδηγούν...

Στην Profile το έργο αναβάθμισης του συστήματος τήρησης αρχείων των Δικαστηρίων

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει ακόμα ένα έργο του Ταμείου Ανάκαμψης. Η Κοινωνία της Πληροφορίας αποφάσισε ότι ανάδοχος του έργου «Αναβάθμιση...