Έντονη κριτική στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία τρία χρόνια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, εξαπέλυσε σήμερα Τετάρτη μεσημέρι η ΝΔ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε πως τη διετία ΄15-΄16 τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών μειώθηκαν κατά 21%, η επιδότηση προς τις συγκοινωνίες, που πληρώνουν οι πολίτες με τους φόρους τους, αυξήθηκε την ίδια περίοδο κατά 18% και τα δρομολόγια, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ που κυκλοφορούν, έχουν περιοριστεί δραματικά.
«Την ίδια στιγμή που περιορίζεται το κοινωνικό έργο των συγκοινωνιών στην Αθήνα και δεν εξυπηρετούνται οι πολίτες, η κυβέρνηση έχει βρει λεφτά για να βάλει μέσα σε έναν χρόνο 400 υπαλλήλους στην εταιρεία συντήρησης του ΟΣΕ» είπε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας πως τα έξοδα προς τρίτους, του ΟΑΣΑ, αυξήθηκαν από 33 μέχρι 91%.
«Έχουμε μια κυβέρνηση που ενώ περηφανεύεται για το κοινωνικό της πρόσωπο, μειώνει το κοινωνικό έργο των αστικών συγκοινωνιών και την ίδια στιγμή κάνει κουβαρνταλίκια και χαριστικές πράξεις προς τρίτους κομματικούς της πελάτες προφανώς. Αυτή είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε, πως οι επίσημες λογιστικές καταστάσεις του ΟΑΣΑ είναι ενδεικτικές. Όπως ανέφερε, υπάρχει μείωση των εξόδων για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο, την ύδρευση, για επισκευές, συντηρήσεις και αποδοχές προσωπικού, μείωση των παραγωγικών δαπανών των αστικών συγκοινωνιών με αποτέλεσμα την πτώση του επιπέδου των συγκοινωνιών. Ιδιαίτερα όσον αφορά τα έξοδα για επισκευές και συντηρήσεις, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως υπάρχει μείωση 23%.
«Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σ’ αυτό τον τομέα κάναμε βήματα πίσω και οι αστικές συγκοινωνίες επέστρεψαν στον δρόμο των ελλειμμάτων και της υποβάθμισης του συγκοινωνιακού τους έργου» ανέφερε χαρακτηριστικά
«Αναρωτιέμαι λοιπόν τι συμβαίνει εδώ. Πού πήγαν λ.χ. οι διακηρύξεις του κ. Σπίρτζη για τις σπατάλες ασφάλειας και φύλαξης που ήταν υπερβολικές. Και η εξαγγελία του ότι θα υποκαθιστούσε με την Ελληνική Αστυνομία τις εταιρίες security» τόνισε και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «απέχθεια στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά και σε κάθε έλεγχο από την αντιπολίτευση».
Ο αρμόδιος τομεάρχης, Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πιστεύει σε μια πολιτική την οποία χαρακτήρισε ως «μπείτε όλοι δήθεν τζάμπα και ας ρημάξουν οι συγκοινωνίες και ας πληρώσει πανάκριβα μετά, ο ελληνικός λαός το κόστος», σε αντίθεση με τη ΝΔ η οποία «πιστεύει πως θα πρέπει να προστατεύονται μερικές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες όμως θα πρέπει να το δικαιούνται».
Παράλληλα ανέφερε τον τρόπο που «καταστρέφει συστηματικά η σημερινή κυβέρνηση τις συγκοινωνίες:
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει υποβαθμίσει δραματικά το επίπεδο των αστικών συγκοινωνιών.
Την ίδια ώρα, έχει οδηγήσει τις αστικές συγκοινωνίες σε ελλείμματα εκατομμυρίων.
Το εισιτήριο ξαναπήγε στο 1,40 ευρώ και ο Όμιλος εντάχθηκε στο Υπερταμείο.
Παρά το γεγονός ότι οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν, τα έσοδα τη 2ετία 2015-2016 κατακρημνίστηκαν.
Συγκεκριμένα:
– Στην τριετία 2012-2014 τα έσοδα των αστικών συγκοινωνιών από πωλήσεις εισιτήριων (χωρίς επιδότηση) παρέμειναν σταθερά με μέσο ετήσιο έσοδο στα 242,5 εκ. ευρώ.
– Στη διετία 2015-2016 τα έσοδα έπεσαν στο μέσο ετήσιο έσοδο των 192 εκ. ευρώ. Και πιο συγκεκριμένα, 201 εκ. το 2015 και 182 εκ. το 2016. Ελεύθερη πτώση.
– Από τα 242,5 εκ. στα 182 εκ., είναι πτώση της τάξης του 25%, το ένα τέταρτο των ετήσιων εσόδων του ΟΑΣΑ.
– Τα έσοδα του 2016 υπολείπονται ακόμα των εσόδων του 2009 (187 εκ. ευρώ), όταν ο ΟΑΣΑ δεν περιλάμβανε την ΑΜΕΛ και το ΤΡΑΜ!
Παράλληλα, η επιδότηση – την οποία η ΝΔ είχε μειώσει κατά 50% – αυξήθηκε εκ νέου πάνω από 18%, προσεγγίζοντας τα 120 εκ. ευρώ. Δηλαδή όλοι οι Έλληνες πληρώνουν το μπάχαλο της κυβέρνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας!
Την ίδια στιγμή, και παρά το γεγονός ότι όλα τα μη σχετιζόμενα με την παραγωγή και το προσωπικό του ομίλου έξοδα αυξάνονται, τα έξοδα προς τρίτους εκτινάσσονται κατά 91%!
Επίσης, από ένα στόλο πάνω από 2.100 αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ που παρέδωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, σήμερα κυκλοφορούν περίπου 850. Αυτό σημαίνει λιγότερα δρομολόγια, μεγαλύτερη ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό και πολύ μεγαλύτερη φθορά για τα οχήματα, δηλαδή κόστος, θέματα ασφάλειας, κι ακόμα λιγότερα δρομολόγια: ένας φαύλος κύκλος χωρίς τέλος.
Καταργήθηκε ο θεσμός των εθελοντών ελεγκτών και οι ελεγκτές που έχουν απομείνει είναι μόνο 13 (!)για ένα δίκτυο 272 γραμμών με πάνω από 12.000 δρομολόγια ημερησίως.