17.8 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

Σε τροχιά ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού σιδηρόδρομου

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει η παράδοση στην κυκλοφορία ενός από  τα πιο σημαντικά έργα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι, όπου ο ΟΣΕ ξεκινά από τις 15 Δεκεμβρίου δοκιμές ηλεκτροκίνησης.

Η ολοκλήρωση του τμήματος είχε προγραμματιστεί από τον ΟΣΕ στο τέλος του 2017, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός έθεσε υπό τάση 25 kV, από την Παρασκευή 15  Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15.00,  το σύστημα Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Σ.Σ. Τιθορέας  – Σ.Σ. Λιανοκλαδίου (χ.θ.163+880 – 217+485).

Η τάση λειτουργίας της Ηλεκτροκίνησης είναι 25.000 V – 50 Hz.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάθε προσέγγιση στην Ηλεκτροκινούμενη Γραμμή και στις πάγιες εγκαταστάσεις αυτής καθώς και η αφαίρεση εξαρτημάτων από τους πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής (Γραμμή Επαφής) είναι ¨άκρως επικίνδυνη για τη ζωή¨

Με την παράδοση του συγκριμένου έργου το «σύγχρονο» τρένο θα φτάσει μέχρι το Λιανοκλάδι.

Τα έργα περιλαμβάνουν την αποπεράτωση έργων προηγούμενων εργολαβιών και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης σε τμήμα 54χλμ. Στη νέα αυτή γραμμή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Σιδηροδρομική Σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια.

Με την παράδοση και του τμήματος μέχρι το Λιανοκλάδι, συνολικά πάνω από 200χλμ σιδηρόδρομου θα διαθέτουν διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και το δρομολόγιο μέχρι την περιοχή της Λαμίας, θα μειωθεί σε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά ενώ το δρομολόγιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα βελτιώσει τους χρόνους του και θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.

Πρόκειται για μέρος της εργολαβίας-σκούπα Τιθορέα-Δομοκός που με κόστος 415 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο που εκτελείται στη χώρα από την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ και έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014.

Το σύνολο του έργου δηλαδή και η παράδοση του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 52χλμ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τότε οι χρόνοι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο καθώς όλος ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και τα τρένα θα φτάνουν από τη μία πόλη στην άλλη σε χρόνο 3 ωρών και 25 λεπτών.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

Με την λειτουργία του νέου τμήματος θα έχουμε διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι, το οποίο θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες. Ο χρόνος θα ήταν μικρότερος αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη που δεν επιτρέπει στα τρένα να αναπτύξουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 54χλμ θα αλλάζει η ηλεκτρομηχανή με ντιζελομηχανή καθώς μιλάμε για μονό παλιό τμήμα (η νέα διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή θα λειτουργήσει το 2018) και η χρονοαπόσταση θα είναι περίπου 1 ώρα.

Η ηλεκτρομηχανή θα λειτουργεί και πάλι από τον Παλαιοφάρσαλο και μέχρι τη Θεσσαλονίκη με διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή σε μία χρονοαπόσταση περίπου μίας ώρας και 45 λεπτών.

Οι χρόνοι στα δύο ηλεκτροκίνητα τμήματα (περίπου 450 από τα 500χλμ του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη) θα ισχύσουν εφόσον έχει τεθεί σε επαναλειτουργία η σηματοδότηση (τα φωτοσήματα) που θα επιτρέψει μεγάλες ταχύτητες αλλά και ασφαλέστερες διαδρομές για τους μηχανοδηγούς.

Το έργο αποσκοπεί:

  • στη μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης σε 3,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση των έργων.
  • στην αποκατάσταση των ασυνεχειών στα διευρωπαϊκά δίκτυα, μέρος των οποίων αποτελεί και ο σιδηροδρομικός άξονα ΠΑΘΕ/Π, τμήμα του οποίου αποτελεί το παρόν Έργο.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...