31.9 C
Athens
Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Σε τροχιά ένα από τα πιο σημαντικά έργα του ελληνικού σιδηρόδρομου

Της Μαρίας Μόσχου

mariam@moved.gr

Στην τελική ευθεία μπαίνει η παράδοση στην κυκλοφορία ενός από  τα πιο σημαντικά έργα στον σιδηροδρομικό άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, από την Τιθορέα μέχρι το Λιανοκλάδι, όπου ο ΟΣΕ ξεκινά από τις 15 Δεκεμβρίου δοκιμές ηλεκτροκίνησης.

Η ολοκλήρωση του τμήματος είχε προγραμματιστεί από τον ΟΣΕ στο τέλος του 2017, ωστόσο όπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός έθεσε υπό τάση 25 kV, από την Παρασκευή 15  Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 15.00,  το σύστημα Ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Σ.Σ. Τιθορέας  – Σ.Σ. Λιανοκλαδίου (χ.θ.163+880 – 217+485).

Η τάση λειτουργίας της Ηλεκτροκίνησης είναι 25.000 V – 50 Hz.

Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάθε προσέγγιση στην Ηλεκτροκινούμενη Γραμμή και στις πάγιες εγκαταστάσεις αυτής καθώς και η αφαίρεση εξαρτημάτων από τους πυλώνες στήριξης της εναέριας γραμμής (Γραμμή Επαφής) είναι ¨άκρως επικίνδυνη για τη ζωή¨

Με την παράδοση του συγκριμένου έργου το «σύγχρονο» τρένο θα φτάσει μέχρι το Λιανοκλάδι.

Τα έργα περιλαμβάνουν την αποπεράτωση έργων προηγούμενων εργολαβιών και την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης-σηματοδότησης σε τμήμα 54χλμ. Στη νέα αυτή γραμμή περιλαμβάνεται και η Μεγάλη Σιδηροδρομική Σήραγγα Καλλιδρόμου που με μήκος 9χλμ θα γίνει η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στα Βαλκάνια.

Με την παράδοση και του τμήματος μέχρι το Λιανοκλάδι, συνολικά πάνω από 200χλμ σιδηρόδρομου θα διαθέτουν διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και το δρομολόγιο μέχρι την περιοχή της Λαμίας, θα μειωθεί σε περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά ενώ το δρομολόγιο μέχρι τη Θεσσαλονίκη θα βελτιώσει τους χρόνους του και θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.

Πρόκειται για μέρος της εργολαβίας-σκούπα Τιθορέα-Δομοκός που με κόστος 415 εκατ. ευρώ είναι το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο που εκτελείται στη χώρα από την Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ-ΤΕΡΝΑ-J&P ΑΒΑΞ και έχει ξεκινήσει από τις αρχές του 2014.

Το σύνολο του έργου δηλαδή και η παράδοση του τμήματος Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 52χλμ, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Τότε οι χρόνοι θα μειωθούν ακόμα περισσότερο καθώς όλος ο διάδρομος Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα είναι με διπλή γραμμή και ηλεκτροκίνηση και τα τρένα θα φτάνουν από τη μία πόλη στην άλλη σε χρόνο 3 ωρών και 25 λεπτών.

ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ

Με την λειτουργία του νέου τμήματος θα έχουμε διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή στο τμήμα Αθήνα-Λιανοκλάδι, το οποίο θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες. Ο χρόνος θα ήταν μικρότερος αν δεν υπήρχαν τα γνωστά προβλήματα της υποδομής στο τμήμα ΣΚΑ-Οινόη που δεν επιτρέπει στα τρένα να αναπτύξουν πολύ μεγάλες ταχύτητες.

Στο τμήμα Λιανοκλάδι-Δομοκός μήκους 54χλμ θα αλλάζει η ηλεκτρομηχανή με ντιζελομηχανή καθώς μιλάμε για μονό παλιό τμήμα (η νέα διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή θα λειτουργήσει το 2018) και η χρονοαπόσταση θα είναι περίπου 1 ώρα.

Η ηλεκτρομηχανή θα λειτουργεί και πάλι από τον Παλαιοφάρσαλο και μέχρι τη Θεσσαλονίκη με διπλή ηλεκτροκίνητη γραμμή σε μία χρονοαπόσταση περίπου μίας ώρας και 45 λεπτών.

Οι χρόνοι στα δύο ηλεκτροκίνητα τμήματα (περίπου 450 από τα 500χλμ του διαδρόμου Αθήνα-Θεσσαλονίκη) θα ισχύσουν εφόσον έχει τεθεί σε επαναλειτουργία η σηματοδότηση (τα φωτοσήματα) που θα επιτρέψει μεγάλες ταχύτητες αλλά και ασφαλέστερες διαδρομές για τους μηχανοδηγούς.

Το έργο αποσκοπεί:

  • στη μείωση του χρόνου διαδρομής της γραμμής Αθήνας – Θεσσαλονίκης σε 3,5 ώρες μετά την ολοκλήρωση των έργων.
  • στην αποκατάσταση των ασυνεχειών στα διευρωπαϊκά δίκτυα, μέρος των οποίων αποτελεί και ο σιδηροδρομικός άξονα ΠΑΘΕ/Π, τμήμα του οποίου αποτελεί το παρόν Έργο.

 

 

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

TÜV AUSTRIA TRUST IT: Νέα Εποχή στην Κυβερνοασφάλεια

Η TÜV AUSTRIA, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παροχής ολιστικών υπηρεσιών τεχνικών ελέγχων, επιθεωρήσεων, πιστοποιήσεων και εκπαίδευσης παγκοσμίως, με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει την έναρξη...

Το Υπερταμείο παράγει οφέλη για τους πολίτες και το περιβάλλον μέσω των νέων τεχνολογιών

Στόχος η σταδιακή ενσωμάτωση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών με βάση τα δεδομένα από τις θυγατρικές του Ομίλου, σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας «Αρχιμήδης» Το Υπερταμείο,...

5G+: Η Cosmote πρώτη στην Ελλάδα διαθέτει εμπορικά δίκτυο τεχνολογίας 5G Stand-Alone

Για μια ακόμα φορά, η COSMOTE κάνει πρώτη το επόμενο βήμα στον τομέα των κινητών επικοινωνιών στην Ελλάδα, προχωρώντας στην εμπορική διάθεση του δικτύου...

Nova 5G Home Internet: Νέα προηγμένη λύση σταθερής τηλεφωνίας, με ταχύτητες έως 100 Mbps

Η Nova, μέλος της United Group, του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το Nova 5G...

Πώς θα γίνει mainstream η ηλεκτροκίνηση: Αύξηση 194% στα σημεία φόρτισης έως το 2029

Της Νατάσας Φραγκούλη Στροφή προς την ηλεκτροκίνηση -αν και όχι με τους αρχικά προβλεπόμενους υπερ-ταχείς ρυθμούς- κάνει η παγκόσμια κοινότητα. Με την έλλειψη συγκροτημένων δικτύων...