23.8 C
Athens
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021

Σε τροχιά υλοποίησης σημαντικά οδικά έργα της χώρας

Διευκρινίσεις για την χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης Χαλκίδας και την σύνδεση του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, έδωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής στην Βουλή.

Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι στόχος του είναι η παράκαμψη Χαλκίδας να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027 και η δημοπράτηση του έργου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι υλοποιείται μια ευρύτερη δέσμη τριών μεγάλων οδικών έργων ύψους 240 εκατ. ευρώ, για την ανακούφιση αλλά και ανασυγκρότηση της Εύβοιας, τα οποία είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας – Ψαχνών ύψους 150 εκατ. ευρώ, η Παράκαμψη Βασιλικών ύψους 45 εκατ. ευρώ και η παράκαμψη Αμαρύνθου ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα για την παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών ανέφερε ότι το βασικό πρόβλημα στην προσπάθεια συγχρηματοδότησης του έργου είναι ότι στο τμήμα από τον Κόμβο της Νέας Λαμψάκου μέχρι την αρχή της Παράκαμψης Ψαχνών – έχει επιλεγεί τετράιχνη διατομή, κάτι το οποίο σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Κανονισμό 207 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστά μη βιώσιμο το συνολικό έργο.

Ωστόσο ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια και να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου αποφασίστηκε ο ανασχεδιασμός του επίμαχου τμήματος, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου του 2021. Συνεπώς, εκτίμησε, το έργο θα μπορεί να δημοπρατηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο, υπό την προϋπόθεση ότι τα τεχνικά χαρακτηριστικά γίνουν δεκτά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σχολίασε δε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί το 2015 – 2019 δεν το χρηματοδοτήσατε εσείς, αφού ήταν ώριμη η μελέτη;» Ενώ υπενθύμισε ότι με την «υπερήφανη διαπραγμάτευση» του 2015 κατάφερε η τότε Κυβέρνηση τελικά να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να δεχθεί όρους, που καμία άλλη Κυβέρνηση δεν είχε δεχθεί, όπως ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να αξιολογεί εάν μπορεί να ενταχθεί προς χρηματοδότηση ένα έργο.

Το πρώτο βήμα για την υλοποίηση της διασύνδεσης της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο

Όσον αφορά στην διασύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι με δική του απόφαση χαρακτηρίστηκε ως «Έργο Εθνικού Επιπέδου, Ειδικού και Σημαντικού», κάτι το οποίο αποτελεί το πρώτο και σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του. Σημείωσε δε ότι το συνολικό κόστος της διασύνδεσης εκτιμάται σε 100 εκατ. ευρώ.

«Η σύνδεση της Ιόνιας Οδού με το Αγρίνιο αποτελεί ακόμα ένα έργο, το οποίο μετά από αναμονή πολλών ετών, αρχίζει πλέον να γίνεται πράξη» υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για ένα έργο συνολικού μήκους 20,5 χλμ, εκ των οποίων το μήκος του αυτοκινητόδρομου είναι περίπου 13,5 χλμ., και η Περιφερειακή Αγρινίου είναι 7 χλμ. Προβλέπονται απαλλοτριώσεις 1.400 στρεμμάτων, το κόστος των οποίων υπολογίζεται στα 10 εκ. ευρώ, και ο εκτιμώμενος χρόνος υλοποίησης του έργου σε 24 μήνες.

Παράλληλα με αυτό, προωθείται προς ανάθεση, στο πλαίσιο εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας, η σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης του Οδικού Άξονα Λαμία – Καρπενήσι, στο τμήμα Νεοχωράκι – Ανατολικό Στόμιο Σήραγγας Τυμφρηστού, προϋπολογισμού 6 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών των διαγωνιζομένων έχει ολοκληρωθεί και απομένει η αποσφράγιση των οικονομικών Προσφορών και η ανάδειξη του αναδόχου.

Σε  εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη Μελέτη βελτίωσης της Εθνικής Οδού

Επίσης, είναι σε  εξέλιξη ο διαγωνισμός για τη Μελέτη βελτίωσης της Εθνικής Οδού, στο τμήμα Σταυρός – Καστρί, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει προτείνει προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη χρηματοδότηση της μελέτης του άξονα Λαμία – Καρπενήσι – Αγρίνιο – Αστακός με προϋπολογισμό 20 εκατ. ευρώ και η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη συζήτηση, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αφορά 100% κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μηδέν εθνική χρηματοδότηση, θέτει πολύ αυστηρά χρονοδιαγράμματα και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για την ένταξη έργων. Συνεπώς δεν αποφασίζει καμία ευρωπαϊκή Κυβέρνηση από μόνη της ποια έργα θα ενταχθούν.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Ν. Ζαρκαλής: Το Ταμείο Ανάκαμψης μπορεί να επιταχύνει τις επενδύσεις σε οπτικές ίνες

Μετά την πανδημία δεν είναι λίγοι που θεωρούν πως θα ακολουθήσει μια πρωτοφανής περίοδος ανάπτυξης, τόνισε ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της WIND Hellas,...

MediaMarkt: Νέα, πρωτοποριακή υπηρεσία «Personal Video Shopping»

Θέλετε να δείτε ζωντανά τους χώρους του ψυγείου που προτιμάτε ή το πόσο φωτεινή και λεπτή είναι η τηλεόραση που σας αρέσει; Θέλετε να...

Ο Ρόμπυ Μπουρλάς νέος CEO στην Public-MediaMarkt

Η Public-MediaMarkt (PMM), κορυφαίος omnichannel retailer οικιακών και ηλεκτρονικών συσκευών και ειδών ψυχαγωγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, ανακοινώνει σήμερα ότι αναθέτει στον κ. Ρόμπυ Μπουρλά τη θέση του CEO, έπειτα από...

Αυτές είναι οι startups που έγιναν δεκτές στο EIT Digital Venture Program 2021

Εννέα early stage startups από την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Κύπρο επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στη φετινή έκδοση του προγράμματος επιτάχυνσης που διοργανώνουν...

Κτηματολόγιο: Επιτάχυνση της εξέτασης των αιτήσεων διόρθωσης

Ψηφίστηκε ως άρθρο του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 και της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 η τροπολογία που...