Τη ζωή και τις καθημερινές συνήθειές τους πίσω θέλουν οι άνθρωποι του πλανήτη, που έναν χρόνο τώρα ζουν υπό το καθεστώς φόβου και μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας. Και σκοπεύουν να… πάρουν το αίμα τους πίσω γεμίζοντας και το καλάθι των αγορών τους με είδη μόδας. Η νέα τάση που καταγράφεται αποκαλείται revenge shopping, αφού σχεδόν έναν χρόνο τώρα η απουσία κοινωνικής ζωής έχει περιορίσει τις αγορές στα απαραίτητα.
Με εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να βρίσκονται σε διαδοχικά lockdown για περισσότερο από ένα χρόνο, είναι προφανές ότι η online αγοραστική συμπεριφορά και οι προτεραιότητες έχουν αλλάξει και στα είδη μόδας.
Δεδομένου ότι πολλοί εργάζονται από το σπίτι και δεν συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι λογικό ότι η αγορά νέων προϊόντων μόδας για αυτές τις περιπτώσεις δεν θεωρείται προτεραιότητα ή και αναβάλλεται για μελλοντικές αγορές όταν η κατάσταση αλλάξει. Καθώς πραγματοποιείται σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και προχωράει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, αναδείχθηκε μία νέα αγοραστική τάση- φαινόμενο, το revenge shopping, που χαρακτηρίζεται από την συνολική αύξηση των πωλήσεων, όχι μόνο στις ΗΠΑ και την Κίνα, αλλά και σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες.
Γεμίζουν οι wishlists
Το πρώτο βήμα των καταναλωτών προς αυτή την κατεύθυνση είναι η προσθήκη περισσότερων προϊόντων στο wishlists (λίστα αποθηκευμένων προϊόντων) τους κυρίως για είδη (όπως ρούχα εξόδου, αξεσουάρ, κοσμήματα κ.ά.) που μήνες τώρα έχουν μείνει εκτός της «μόδας σπιτιού» που λίγο έως πολύ όλοι είχαν υιοθετήσει στην καθημερινότητάς τους.
Το GLAMI καταγράφει μια αυξητική τάση στην πρόθεση αγορών των καταναλωτών, μετά το μακρύ διάστημα απουσίας κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων στην κατεύθυνση των προϊόντων εξόδου σε σχέση με τις κατηγορίες σπιτιού που όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν πρώτες σε ζήτηση.
Αγορές λόγω Πάσχα για τους Έλληνες
Οι Έλληνες, προετοιμάζονται και ενόψει του Πάσχα να αγοράσουν ρούχα και παπούτσια σε μεγαλύτερη ποικιλία κάτι που ήδη καταγράφεται και στις λίστες προϊόντων (wishlists) στο GLAMI.gr που παρατηρεί αύξηση 20% στα αποθηκευμένα προϊόντα ανά χρήστη στο τέλος Μαρτίου σε σύγκρισή με τον Ιανουάριο (μήνα χειμερινών εκπτώσεων). Με συντριπτική διαφορά τα πιο «αγαπητά» προϊόντα για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι τα φορέματα, τα κοντομάνικα μπλουζάκια και τα πουκάμισα.
Ήδη από τον Απρίλιο του 2020, οι επισκέπτες του GLAMI, λαμβάνουν τακτικές ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με προσφορές, καλύτερες τιμές και εκπτώσεις σε προϊόντα που έχουν προσθέσει στις λίστες τους (wishlists), καθιστώντας πολύ πιο εύκολη την παρακολούθηση των προσφορών σε αγαπημένα fashion κομμάτια.
Revenge shopping σε παγκόσμιο επίπεδο
Το revenge shopping ή η revenge δαπάνη μπορεί να περιγραφεί ως η τάση του γενικού συνόλου του πληθυσμού που απαλλαγμένο από τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας θα προχωρήσει σε «έκρηξη αγορών», ειδικά σε είδη πολυτελείας.
Στην Κίνα όπου τα περιοριστικά μέτρα άρθηκαν ήδη από το καλοκαίρι του 2020 παρατηρήθηκε αύξηση της δαπάνης ακόμη και 90% όπως καταγράφει το BusinessofFashion.com.
Επίσης, υπολογίζεται ότι οι Αμερικανοί έχουν διαθέσιμα $1.7 τρισ. για revenge shopping σε ρούχα και παπούτσια αλλά και φαγητό και εξόδους σύμφωνα με το bloomberg.com. Τέλος, το National Retail Federation των ΗΠΑ προβλέπει αύξηση των λιανικών πωλήσεων μεταξύ 6,.5% και 8,2% για το 2021, που αν αποδειχθεί, θα είναι η γρηγορότερη αύξηση που έχει καταγραφεί από το 2004, σύμφωνα με το Forbes.com.