17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Σε «Techco» μετατρέπονται οι «Telco» – Cosmote, Vodafone και Nova «φλερτάρουν δυνατά» με την τεχνολογία

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Στα χωράφια των tech μπαίνουν δυνατά οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες της χώρας μας υλοποιώντας σημαντικά ψηφιακά έργα και έχοντας ήδη συστήσει εταιρείες υποδομών. Τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης άλλαξαν τις ισορροπίες στην χώρα μας με τους παρόχους να διεκδικούν και να κερδίζουν σταδιακά τον τίτλο των τεχνολογικών εταιρειών – techco – αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερα έργα του Δημοσίου.

Το icloud και το Σύζευξις, είναι κάποια από τα έργα που αναλαμβάνουν Cosmote, Vodafone και Nova, εξασφαλίζοντας στις τηλεπικοινωνιακές εταιρείες νέες δραστηριότητες και πηγές εσόδων εκτός της τηλεφωνίας, έχοντας αναλάβει έργα ψηφιοποίησης άνω των 800 εκατ. ευρώ το α’ 5μηνο του 2023.

Καθώς τα έσοδα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων από τη βασική τους δραστηριότητα (κινητή, ίντερνετ, τηλεόραση και υπηρεσίες φωνής) βρίσκονται σε τέλμα, παραμένοντας σταθερά στα 5 δισ. ευρώ από το 2017, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών αναζητούν εναλλακτικές πηγές εσόδων με τα έργα ICT (Information and Communications Technology) να αναδεικνύονται σε «χρυσό παιδί».

Για το λόγο αυτό οι τρεις τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν συστήσει εξειδικευμένα τμήματα ή ξεχωριστές εταιρείες για τα έργα ICT, με στόχο την ανάληψη έργων, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Τα κοινά έργα

Πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης χωρίζονται σε άνω των τριών τμημάτων, ενώ υπάρχουν και έργα που υλοποιούνται με συμφωνίες πλαίσιο, με αποτέλεσμα να  κατανέμονται σε πολλές εταιρείες-κοινοπραξίες.

Έτσι, project όπως η ψηφιοποίηση αρχείων του ΕΣΥ, αξίας 235,6 εκατ. ευρώ ή για την προστασία δεδομένων (12 εκατ. ευρώ), που πρόσφατα βρήκαν αναδόχους, κατέληξαν σε 8 και 12 οικονομικούς φορείς αντίστοιχα, με όλους τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να αναλαμβάνουν τμήμα των έργων.

Επίσης, ένα ακόμα μεγάλο έργο που έχουν οριστεί ανάδοχοι και οι τρεις είναι η ψηφιοποίηση αρχείων δικαστηρίων, συνολικού προϋπολογισμού 97 εκατ. ευρώ, το οποίο κατακυρώθηκε σε συνολικά 8 οικονομικούς φορείς.

Τον Μάρτιου του 2023, μπήκαν από τους τρεις παρόχους οι τελικές υπογραφές και στη σύμβαση για το ελεύθερο WiFi, αξίας 18 εκατ. ευρώ.

ΟΤΕ – Cosmote

O Όμιλος ΟΤΕ από το 2012, έχει ξεκινήσει να αναλαμβάνει και να υλοποιεί έργα ICT, από την οποία πλέον τα έσοδά αυξάνονται σημαντικά.

Τα έργα ICT συμπεριλαμβάνονται στην κατηγορία “Λοιπά Έσοδα” του ΟΤΕ, στα οποία συγκεντρώνονται τα έσοδα από εναλλακτικές πηγές, όπως οι πωλήσεις συσκευών κινητής, η ακίνητη περιουσία, η ακαδημία, κ.α.

Όπως αναφέρει ο ΟΤΕ στα οικονομικά αποτελέσματα του 2022, τα συνολικά έσοδα του ομίλου στην Ελλάδα ανήλθαν σε 3,45 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 3,6% σε σχέση με το 2021, αντανακλώντας τις θετικές επιδόσεις, μεταξύ άλλων στα έργα ICT, που σημείωσαν ισχυρή αύξηση 26,4%.

Τα λοιπά έσοδα στα όποια συμπεριλαμβάνονται τα έσοδα από τα έργα πληροφορικής στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 14,4%, φτάνοντας τα 645,3 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη σημαντική αύξηση κατά 31,9% στα έργα system solutions, καθώς ο ΟΤΕ αξιοποιεί την εμπειρία του στην υλοποίηση μεγάλων έργων για επιχειρήσεις και δημόσιους οργανισμούς, με τον όμιλο να αναμένει συνεχή ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του στον τομέα του ICT τα επόμενα χρόνια, λόγω και της σταδιακής υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο ΟΤΕ πρόσφατα πρόσθεσε στο portfolio του, το έργο για την Παροχή Νεφο-Υπολογιστικών Υποδομών και υπηρεσιών (Cloud Services), προϋπολογισμού πάνω από 160 εκατ. ευρώ, ενώ έχει δείξει ενδιαφέρον και για την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των δικαστηρίων της χώρας. Έχει οριστεί επίσης ως ανάδοχος στο έργο του CRM αξίας 53 εκατ. ευρώ, το οποίο το έχει αναλάβει σε κοινοπραξία με την Unisystems, ενώ συμμετέχει στην ένωση εταιρειών «EY – OTE -Real Consulting» για το έργο «Υλοποίηση Κεντρικού Κόμβου Διαχείρισης & Ανάλυσης Πολυδιάστατων Δεδομένων Μεγάλου Όγκου (BigData)», αξίας 14,9 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει υλοποιήσει επίσης τα τελευταία χρόνια, έργα, όπως η Άυλη Συνταγογράφηση και η αντίστοιχη εφαρμογή myHealth για κινητά τηλέφωνα, το Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών με Covid-19, η πλατφόρμα ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων και ψηφιακής υπογραφής και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης “112”, ενώ παράλληλα έχει αναπτύξει λύσεις για την υλοποίηση έργων «Έξυπνων Πόλεων».

Υπενθυμίζουμε πως ο ΟΤΕ έχει αναλάβει το έργο ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 700 εκατ. ευρώ (870 εκατ. ευρώ με το ΦΠΑ) για το ευρυζωνικό δίκτυο Ultra fast Broadband σε κοινοπραξία με την Grid Telecom και Τέρνα Ενεργειακή. Είναι επίσης μεταξύ των αναδόχων για το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ ενώ εκτός από τα μεγάλα έργα ICT που έχει αναλάβει και στον ιδιωτικό τομέα, ο ΟΤΕ έχει και διεθνή παρουσία σε έργα για Οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνείς Οργανισμούς όπως για τον Οργανισμό eu-LISA.

Nova

Έντονο είναι το ενδιαφέρον για την Πληροφορική και για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και της Nova.

Μάλιστα ο όμιλος Βαρδινογιάννη και η Nova δημιούργησαν κοινή εταιρεία που θα κινηθεί στον χώρο της πληροφορικής και των τεχνολογιών της πληροφορίας (ΙCT). Πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία «Nova Information & Communication Technologies ΑΕ» που ιδρύθηκε πρόσφατα.

Η Nova έχει χρηστεί μέσα στο εξάμηνο ως προσωρινός ανάδοχος για το έργο αποθήκευσης φυσικών αρχείων του δημόσιου, συνολικής αξίας 40 εκατ. ευρώ, έχει υπογράψει την σύμβαση αντικατάστασης των συμβατικών με ψηφιακά υδρόμετρα στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Κορίνθου ύψους 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ πήρε και κομμάτι για την τηλεϊατρική, αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Επίσης ήταν η μόνη εταιρεία που κατέθεσε προσφορά σε διαγωνισμό για την ψηφιοποίηση των Γενικών Αρχείων του Κράτους, έργο αξίας 48 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει  αναλάβει ή πρόκειται να αναλάβει διάφορα έργα τεχνολογίας, όπως:

  • είναι η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ,
  • το “Smart City” που παρέδωσε σε συνεργασία με τις Samsung Hellas, Eyeonix και 3D στον δήμο της Θεσσαλονίκης.
  • το “Ηλεκτρονικό Πινάκιο” (υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων) που ανέλαβε σε συνεργασία με τη Space Hellas, ύψους 16,5 εκατ. ευρώ.
  • τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ιστορικού Μουσείου Επανάστασης Ολύμπου και την ψηφιοποίηση των Αρχείων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την Profile, ύψους 27,7 εκατ.

Η εταιρεία, μάλιστα μέχρι σήμερα έχει αναλάβει σημαντικά έργα τεχνολογίας και έχει εκδηλώσει κα ενδιαφέρον για άλλα μεταξύ των οποίων η Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων (OpenData) για τον ΑΔΜΗΕ, το «SmartCity», στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, και άλλα.

Vodafone

Εξίσου σημαντική βαρύτητα προσδίδει και η Vodafone στα έργα πληροφορικής / τεχνολογίας διεκδικώντας και αναλαμβάνοντας πολλούς διαγωνισμούς ψηφιοποίησης το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Μάλιστα προχώρησε και στη σύσταση νέας εταιρείας αποκλειστικά για δίκτυα οπτικών ινών που έχει ως σκοπό να φέρει το δίκτυο οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (FFTH) προχωρώντας το επενδυτικό πλάνο της Vodafone ύψους 600 εκατ. ευρώ.

Από πλευράς της Vodafone, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε έργα ψηφιοποίησης που ανέρχονται συνολικά στα 600 εκατ., υποδομών και cloud (130 εκατ.), smart cities (90 εκατ.), κυβερνοασφάλειας (50 εκατ.), στις επεκτάσεις του Σύζευξις ΙΙ και στη ψηφιακή μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας.

Εκτός των…κοινών έργων, στη Vodafone κατακυρώθηκαν μέσα στο εξάμηνο δύο διαγωνισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν στην υλοποίηση έργων ψηφιακού μετασχηματισμού στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ο πρώτος αφορά την προμήθεια, υλοποίηση και συντήρηση των συστημάτων του ΑΔΜΗΕ, που θα τρέξει σε κοινοπραξία με την Netcompany –Intrasoft αξίας 24 εκατ. ευρώ ενώ ο δεύτερος για την παροχή κύριας και εφεδρικής υποδομής καταστροφών ως υπηρεσία, ύψους 3,6 εκατ. ευρώ.

Επίσης έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων άνω των 50 εκατ. ευρώ για την ψηφιοποίηση της δημόσιας εκπαίδευσης, ενώ μαζί με την Osmos Hellas συμφερόντων Πάρη Μουράτογλου, ήταν η μοναδική που κατέθεσε προσφορά για τον διαγωνισμό των «Έξυπνων Γεφυρών» του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αξίας 157,9 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο πλαίσιο η ένωση εταιρειών Vodafone-Q&R σύνηψε συμφωνία πλαίσιο για την ψηφιοποίηση αρχείου υποθηκοφυλακείων για το Εθνικό Κτηματολόγιο», συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ.

Η Vodafone ανακηρύχθηκε ανάδοχος του έργου «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων» της Ειδικής Υπηρεσίας Κρατικών Ενισχύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προϋπολογισμού ύψους 6,9 εκατ.ευρώ.

«Μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών»

Επιπλέον, η Vodafone είναι οριστικός ανάδοχος του ψηφιακού έργου «Μετασχηματισμός διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», ύψους 4,8 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ,

Επιπλέον, το Vodafone Business συμμετέχει στον διεθνή διαγωνισμό της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο στο πλαίσιο του μεγάλου έργου της ψηφιοποίησης των αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας, έχοντας καταθέσει προσφορά για τα δύο από τα πέντε συνολικά τμήματα του διαγωνισμού, σε συνεργασία με τις εταιρείες Geoanalysis, Cosmos Business Systems και Quality & Reliability. Ακόμη, είναι ανάδοχος τεσσάρων εκτελεστικών συμβάσεων του μεγάλου έργου ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, ύψους 51 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του Υποέργου 1 (Υπηρεσίες διασύνδεσης και τηλεφωνίας) και έχει προχωρήσει σε σημαντικές σχετικές επενδύσεις για την κατασκευή δικτύων οπτικών ινών και την επέκταση του Vodafone Giga Network σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει μόλις το δημόσιο εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις της υλοποίησής του.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...