Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου, 2026

Σε νέα απεργία 3 και 4 Φεβρουαρίου προχωρούν οι οδηγοί ταξί

- Advertisement -

Προς νέα απεργιακή κινητοποίηση προσανατολίζονται οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές, σε συνέχεια των προηγούμενων δράσεών τους.

Συγκεκριμένα οι οδηγοί ταξί θα πραγματοποιήσουν νέα 48άωρη απεργία την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη, 3 και 4 Φεβρουαρίου, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) Θύμιος Λυμπερόπουλος. Την Τρίτη μάλιστα οι αυτοκινητιστές θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντας ως αίτημα τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι λέει η ανακοίνωση του ΣΑΤΑ

Ο κλάδος των ταξί απορρίπτει κάθε συζήτηση με τον Υπουργό Μεταφορών, θεωρώντας τον μοναδικό και πλήρη υπεύθυνο για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Με πρόσχημα την ηλεκτροκίνηση, ο Υπουργός αλλοιώνει βάναυσα την ελάχιστη μίσθωση των Ε.Ι.Χ., μειώνοντάς την από 90€ στα 50€! Αυτό που μέχρι τώρα αποτελούσε σαφή διαχωρισμό (ελάχιστη μίσθωση και ελάχιστη χρέωση για τις υπηρεσίες των Ε.Ι.Χ με αυτές του ταξί) από 1/1/2027 παύει να υφίσταται . Ο κ. Κυρανάκης βάζει την υπογραφή του σε ένα νόμο (ερανιστικό) που οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του κλάδου και στην εγκατάλειψη των επαγγελματιών αυτοκινητιστών ταξί στο έλεος ιδιωτικών συμφερόντων.

Τι λέει το επίμαχο άρθρο : “Από 1ης Ιανουαρίου 2027 τα νέα οχήματα των επιχειρήσεων της παρ. 1 εντός των διοικητικών ορίων της Περιφέρειας Αττικής και της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτείται να είναι οχήματα μηδενικών εκπομπών. Για τα Ε.Ι.Χ. με οδηγό μηδενικών εκπομπών σε περιοχές του προηγούμενου εδαφίου το ελάχιστο τίμημα της μίσθωσης ορίζεται στα πενήντα (50) ευρώ.”.
Οι αυτοκινητιστές κατηγορούν τον υπουργό ότι ψεύδεται για τον αριθμό και την έκταση του δικτύου των φορτιστών, ενώ ζητούν και αυξήσεις στα κόμιστρα, λόγω των μεγάλων ανατιμήσεων σε καύσιμα, ασφάλιστρα και κόστος συντήρησης.

Κατόπιν αυτών, ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς μόνο εκείνος «μπορεί να δώσει λύση στα δίκαια αιτήματα των ταξιτζήδων, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Και δεν είναι μόνο η ηλεκτροκίνηση. Η παράνομη πρακτική πλατφορμών, η υπερφορολόγηση , η έλλειψη ελέγχων για την καταπολέμηση της υποκλοπής μεταφορικού έργου από τα Ε.Ι.Χ , το πρόβλημα της εκκρεμούς έκδοσης και ανανέωσης ειδικών αδειών ταξί είναι ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η βιωσιμότητα του κλάδου».

Ο ΣΑΤΑ ολοκληρώνει την ανακοίνωσή του, εκφράζοντας τη βαθιά του συγγνώμη προς το επιβατικό κοινό για την ταλαιπωρία που θα προκύψει από την απεργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Απλά Ψηφιακά 197: Οι νέες επενδύσεις του Evercurious VC (Ι. Πουλάκη) και οι φήμες...

Για την στήριξη που προσφέρει το Evercurious VC στο...

MoveD.gr: Νέα εικόνα, σταθερή δέσμευση στην αξιόπιστη ενημέρωση

Αγαπητοί αναγνώστες, Το MoveD.gr αλλάζει εμφάνιση και περνά σε μια...

Απλά Ψηφιακά 198: Η Wocap και ο νέος τρόπος δημιουργίας ρευστότητας, η ΕΕΤΤ και...

Toυς τρόπους με τους οποίους η Wocap αξιοποιεί τη...

Έκρηξη παραπόνων σε ταχυδρομεία και τηλεπικοινωνίες το 2024

Καθυστερήσεις εβδομάδων στα ΕΛΤΑ, ανεξήγητες χρεώσεις στη σταθερή και...

Συναρπαστικό θέαμα με Stoiximan Super League, Premier League και διοργανώσεις UEFA στα κανάλια Novasports

Καθηλωτική δράση από τα γήπεδα της Ελλάδας και της...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Η AEGEAN επενδύει σε συμμετοχή 45% στην εταιρεία APELLA

Η AEGEAN γνωστοποιεί ότι η θυγατρική της εταιρεία Olympic...

Η HP ανοίγει το επόμενο κεφάλαιο της έξυπνης εργασίας

Η HP Inc. (NYSE: HPQ) παρουσίασε τη σειρά HP...

Νέα μελέτη: Τα κλειστά βιομηχανικά συστήματα κοστίζουν έως 11,28 εκατ. δολάρια ετησίως στις μεσαίες επιχειρήσεις

Τα κλειστά βιομηχανικά συστήματα αυτοματισμού προκαλούν σημαντικές οικονομικές απώλειες...