Δεύτερη στην ΕΕ η Ελλάδα στην ταχύτητα εξάπλωσης των ηλεκτρονικών πληρωμών

- Advertisement -

Ριζικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες πληρώνουν για τις αγορές τους έχουν σημειωθεί σε μια δεκαετία με τις ηλεκτρονικές πληρωμές να γίνονται ο κανόνας, μετασχηματίζοντας όχι μόνο την καθημερινή κατανάλωση, αλλά και τη σχέση κράτους, επιχειρήσεων και φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με νέα μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη ταχύτερη εξάπλωση της χρήσης καρτών πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Ένωση την περίοδο 2015–2024, σε μια εξέλιξη με σαφές οικονομικό και δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Η αλλαγή αυτή αποτυπώνεται ξεκάθαρα στο μείγμα των συναλλαγών. Το μερίδιο των διαδικτυακών πληρωμών έναντι των συναλλαγών με φυσική παρουσία αυξήθηκε από λιγότερο από 1:5 πριν από την πανδημία, σε περίπου 1:3 κατά τη διάρκειά της και σε 1:2 μετά το πέρας της. Παράλληλα, οι καταναλωτές χρησιμοποιούν πλέον τις κάρτες τους για συναλλαγές μικρότερης μέσης αξίας στα φυσικά καταστήματα, αλλά υψηλότερης μέσης αξίας στο Διαδίκτυο.

Σημείο καμπής αποτέλεσε το 2022, όταν η αξία των πληρωμών με ελληνικές κάρτες ξεπέρασε για πρώτη φορά το σύνολο των αναλήψεων μετρητών, με τη σχετική αναλογία να παραμένει έκτοτε σχετικά ισορροπημένη.

Η εξάπλωση των ψηφιακών πληρωμών δεν περιορίζεται στη συμπεριφορά των καταναλωτών, αλλά έχει άμεσο και μετρήσιμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Η ανάλυση των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δείχνει ότι η υψηλότερη χρήση καρτών πληρωμής και το χαμηλότερο μερίδιο αναλήψεων μετρητών συνδέονται συστηματικά με μικρότερο «κενό» εσόδων από ΦΠΑ.

Η επίδραση στο «κενό ΦΠΑ»

Στην Ελλάδα, η θετική αυτή επίδραση ενισχύθηκε περαιτέρω το 2024, μετά τη διασύνδεση των τερματικών POS με τις φορολογικές αρχές. Σύμφωνα με τη μελέτη του ΙΟΒΕ, η συμβολή της επέκτασης των πληρωμών με κάρτες στα έσοδα ΦΠΑ το 2024 εκτιμάται σε τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ, καθώς κάθε 10 ευρώ νέων δαπανών με κάρτα αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο σε 0,5 ευρώ προηγουμένως αδήλωτων εσόδων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα αναδεικνύεται σε μία από τις ταχύτερα μεταβαλλόμενες αγορές πληρωμών στην Ευρώπη. Ενδεικτικά, μεταξύ 2014 και 2024, η χρήση καρτών αυξήθηκε σωρευτικά περίπου 25 φορές ως προς τον αριθμό συναλλαγών και 10 φορές ως προς την αξία τους.

Η επιτάχυνση αυτή αποδίδεται σε μια αλληλουχία παραγόντων: την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών μετά το 2014, τη θεσμοθέτηση κινήτρων και υποχρεώσεων για ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω διαδοχικών νομοθετικών παρεμβάσεων, την πανδημία, αλλά και διοικητικά μέτρα όπως η σύνδεση των POS με την ΑΑΔΕ.

Ανομοιομορφία

Ωστόσο, η διείσδυση των καρτών δεν είναι ομοιόμορφη σε όλο το φάσμα της κατανάλωσης. Περίπου το 40% της συνολικής αξίας των πληρωμών με κάρτα εξακολουθεί να πραγματοποιείται σε σούπερ μάρκετ, βενζινάδικα και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας. Ταυτόχρονα, έντονη αύξηση καταγράφεται τα τελευταία χρόνια σε υπηρεσίες όπως η εστίαση, οι παραγγελίες μέσω ταχυδρομείου και οι υπηρεσίες στοιχημάτων, ιδίως μετά την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων.

Αντίθετα, η χρήση καρτών παραμένει αναλογικά χαμηλή σε κρίσιμες κατηγορίες υπηρεσιών, όπως νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, συντήρηση κατοικιών, φροντίδα παιδιών και ευρύτερες εκπαιδευτικές υπηρεσίες, χωρίς σαφή τάση σύγκλισης. Στον αντίποδα, σε κατηγορίες όπου εφαρμόστηκε υποχρεωτική αποδοχή ηλεκτρονικών πληρωμών, όπως οι υπηρεσίες ταξί, η χρήση καρτών αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας μάλιστα το μερίδιο της αντίστοιχης κατανάλωσης.

Πάντως, παρότι η Ελλάδα έχει πλέον προσεγγίσει τον μέσο όρο της Ευρωζώνης ως προς τη χρήση καρτών σε σχέση με την ιδιωτική κατανάλωση, εξακολουθεί να κατατάσσεται 19η μεταξύ των 27 κρατών-μελών και να εμφανίζει το 14ο μεγαλύτερο «κενό» ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

Cosmote: Δωρεάν απεριόριστα data και φέτος το τριήμερο του Αγ. Πνεύματος

Δωρεάν απεριόριστα data και αυτό το τριήμερο του Αγίου...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις...

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

«Hellas Space 2.0»: Το νέο εθνικό διαστημικό πρόγραμμα των 350 εκατ. ευρώ για το...

Greece In Orbit – Η Ελλάδα σε Τροχιά Το πρώτο...

Η ελληνική παρουσία πίσω από τη νέα γενιά AI: Οι δύο founders που «τρέχουν»...

Η παγκόσμια κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης μετριέται πλέον σε...

Από τη δήλωση του αποτυπώματος άνθρακα προϊόντος σε επαληθεύσιμα δεδομένα: Γιατί η LG electronics...

Στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, οι προσδοκίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Πάνω από 92.000 κυβερνοεπιθέσεις μέσω ψεύτικων AI εφαρμογών

Η παγκόσμια έκρηξη της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν αλλάζει μόνο...

Το 93% των επενδύσεων σε υποδομές – Μόλις το 7% στην ανάπτυξη εργαζομένων

Με την τεχνητή νοημοσύνη να αλλάζει με καταιγιστικούς ρυθμούς...

Απλά Ψηφιακά 215: Η ευκαιρία της οπτικοακουστικής βιομηχανίας (Λ. Χριστόπουλος) και οι επόμενες κινήσεις στο διάστημα

Για τη συμβολή του οπτικοακουστικού τομέα στην ελληνική οικονομία,...

Physical AI: 400.000 εγκαταστάσεις έως το 2030 σε βιομηχανία και logistics

Σε φάση εκρηκτικής ανάπτυξης εισέρχεται η αγορά της Φυσικής...

Γνωστική AI: Η νέα μάχη για τη νοητική ιδιωτικότητα – Οι τέσσερις απειλές

Μια νέα γενιά κινδύνων για την ιδιωτικότητα, την ανθρώπινη...