15 C
Athens
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2023

Σε άνοδο σταθερή τηλεφωνία και ευρυζωνικές συνδέσεις

Η ενίσχυση των ευρυζωνικών συνδέσεων, και ιδίως αυτών που προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, ήταν μάλλον αναμενόμενη λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού. Αλλά η υγιεινομική κρίση δείχνει να έδωσε ώθηση και στις σταθερές τηλεφωνικές συνδέσεις!

Σύμφωνα με τα στοιχεία από την παρουσίαση που έκανε η διοίκηση του ομίλου ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη με τους οικονομικούς αναλυτές, ο συνολικός αριθμός των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα έφθασε στο τέλος του 2020 στα 4,852 εκατομμύρια. Οι νέες συνδέσεις μέσα στο 2020 έφθασαν στις 55 χιλιάδες, αριθμός που είναι αρκετά υψηλός, δεδομένου κιόλας ότι τα τελευταία χρόνια είχε παρατηρηθεί μία σημαντική πτώση στον αριθμό των σταθερών τηλεφωνικών συνδέσεων. Αξιοσημείωτο είναι, μάλιστα ότι η περίοδος που υπήρξε θετικό πρόσημο στις καθαρές νέες συνδέσεις ήταν το β’ και το γ’ τρίμηνο (30 και 23 χιλιάδες αντίστοιχα) όταν στο γ’ τρίμηνο το πρόσημο ήταν αρνητικό (-7 χιλιάδες). Στοιχείο που δείχνει ότι το πρώτο και το δεύτερο lockdown έπαιξαν σημαντικό ρόλο.

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς, ο ΟΤΕ έχει το 55% των συνολικών σταθερών τηλεφωνικών γραμμών, ενώ στις καθαρές νέες συνδέσεις έχει πάρει τη μερίδα του λέοντος: 19 από τις 30 χιλιάδες νέες συνδέσεις στο β’ τρίμηνο και 20 από τις 23 χιλιάδες στο δ’ τρίμηνο.

 

Ευρυζωνικότητα

Εξαιρετικά υψηλοί ήταν και οι ρυθμοί αύξησης όσον αφορά τις ευρυζωνικές συνδέσεις με την τάση πάντως να είναι προς τις υψηλότερες ταχύτητες, κάτι αναμενόμενο δεδομένου των αυξημένων αναγκών που δημιούργησαν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας με την «έκρηξη» των conference calls αλλά και την τηλε-εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ομίλου ΟΤΕ, στο τέλος του 2020 ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων ανήλθε στα 4,263 εκατ. έναντι 4,095 εκατ. στο τέλος του 2019. Δηλαδή, μέσα στο 2019 είχαμε 168 χιλιάδες καθαρές νέες ευρυζωνικές συνδέσεις, αριθμός αρκετά εντυπωσιακός δεδομένου κιόλας ότι το ποσοστό διείσδυσης είναι πλέον σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Το 88% των γραμμών σταθερής τηλεφωνίας χρησιμοποιείται και για πρόσβαση στο Διαδίκτυο όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις αρχές του 2019 ήταν στο 83%.

Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι τα περιθώρια των παρόχων για νέες συνδέσεις είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, οπότε αναμένεται να δούμε μεγαλύτερο ανταγωνισμό στον τομέα της αναβάθμισης των συνδέσεων. Το μερίδιο της Cosmote είναι περίπου στο 50% με 2,145 εκατ. ευρυζωνικές συνδέσεις.

Σε επίπεδο τριμήνου, το β’ και το δ’ ήταν εκείνα με την υψηλότερη άνοδο. Συγκεκριμένα, στο α’ τρίμηνο του 2020 οι καθαρές νέες συνδέσεις έφθασαν στις 39 χιλιάδες (εκ των οποίων 30 χιλιάδες είχε η Cosmote), στο β’ τρίμηνο ήταν στις 57 χιλιάδες (44 χιλιάδες της Cosmote), στο γ’ τρίμηνο έφθασαν στις 25 χιλιάδες (24 χιλιάδες της Cosmote) και στο δ’ τρίμηνο ήταν στις 46 χιλιάδες (41 χιλιάδες η Cosmote).

 

Υψηλότερες ταχύτητες

Ταυτόχρονα, φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης. Ο όμιλος ΟΤΕ αναφέρει ότι το 44% των συνολικών συνδέσεων του (περίπου 945 χιλιάδες) έχουν ταχύτητες άνω των 50 Mbps, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2019 ήταν στο 37%.

Όμως, το 14% των ευρυζωνικών συνδέσεων της Cosmote αφορά πλέον ταχύτητες από 100 Mbps και άνω, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πριν από ένα χρόνο ήταν στο 7%. Μία τάση που αναμένεται να ενισχυθεί δεδομένου ότι προχωρά με ταχείς ρυθμούς και η εξάπλωση του δικτύου οπτικών ινών μέχρι το σπίτι (fiber to the home), το οποίο προσφέρει βελτιωμένη εμπειρία όσον αφορά στην ποιότητα της σύνδεσης, ενώ υπάρχει και κρατική επιδότηση που το κάνει μία ιδιαίτερα καλή επιλογή για όσους χρειάζονται υψηλής ταχύτητας συνδέσεις.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

PYLON Hybrid: Η μοναδική all in one λύση της ελληνικής βιομηχανίας πληροφορικής

O Όμιλος EPSILON NET, ο καταλύτης του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, και η Epsilon SingularLogic, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του Ομίλου με...

Ο Όμιλος Quest ολοκλήρωσε τoν 5ο κύκλο του Quest Mini MBA

Ολοκληρώθηκε ο 5ος κύκλος του Quest Mini MBA, του προγράμματος επιμόρφωσης εργαζομένων, που έχει σχεδιασθεί από το Alba Graduate Business School αποκλειστικά για τις...

Πέντε ανανεωμένες ζώνες και τεράστιες επιλογές κινηματογραφικού περιεχομένου στα Novacinema

  ​Με «World Cinema», «Bloody Cinema», «Family Cinema», «Classic Cinema», και «Sunday Premiere», οι συνδρομητές θα απολαμβάνουν μοναδική κινηματογραφική εμπειρία θέασης Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023. Novacinema,...

Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα...

«Γκάζι» για την ανάπτυξη έξυπνων πόλεων με ΙοΤ και Ταμείο Ανάκαμψης

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Με στόχο οι μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να μετατραπούν σε έξυπνες εξασφαλίζοντας το ψηφιακό αύριο της Ελλάδας η χώρα αποκτά...