23.7 C
Athens
Κυριακή, 11 Ιουνίου, 2023

Σε ανάπτυξη ο κλάδος των startups στην Ελλάδα – “Hot” οι Βιοεπιστήμες

 • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Με την Αττική να παραμένει το κέντρο προσέλκυσης της πλειονότητας των startups   εταιρειών, ήδη στο Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων έχουν καταγραφεί 490 επιχειρήσεις. Ο κύκλος εργασιών για το 2020 ανήλθε σε 41,9 εκατ. ευρώ. Οι Βιοεπιστήμες κατά κύριο λόγο είναι ο τομέας που έλκει τις startups στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα απασχολούν και τους περισσότερους εργαζομένους.

Αυτό ανέφερε ο Δρ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Αρμόδιος για Έρευνα & Καινοτομία, μιλώντας στο StartupNow Forum με τίτλο «Elevate Greece: Παρόν & Μέλλον».

«Η Πολιτεία διαθέτει μέσω της πλατφόρμας μια σαφή και χαρτογραφημένη εικόνα του οικοσυστήματος καινοτομίας και έχει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να σχεδιάζει πολιτικές προσαρμοσμένες στις ειδικότερες ανάγκες του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων», σημείωσε ο υφυπουργός.

Το «προφίλ» των ελληνικών startups

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

 • Από τις 490 ελληνικές startups, που είναι εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο Elevate Greece, το 67% κατοικοεδρεύει στην περιοχή της Αττικής.
 • Στη δεύτερη θέση είναι η Κεντρική Μακεδονία, με ποσοστό 14,5% των νεοσύστατων εταιρειών να έχει έδρα τη συγκεκριμένη περιφέρεια.
 • Ακολουθεί η περιφέρεια της Κρήτης, η οποία φιλοξενεί το 6,4% των startups της χώρας, που είναι εγγεγραμμένες στο Elevate Greece.
 • Ακολουθεί η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, που φιλοξενεί το 3,8% των ελληνικών νεοσύστατων εταιρειών της χώρας κι ακολουθούν οι υπόλοιπες περιφέρειες με πολύ χαμηλά ποσοστά.

Οι Βιοεπιστήμες με ποσοστό 14,9% βρίσκονται στην πρώτη θέση των δραστηριοτήτων των ελληνικών startups, και ακολουθούν:

 • ο τουρισμός με 9,81%,
 • το περιβάλλον και η ενέργεια με 8,32%,
 • η αγροδιατροφή με 7,89%,
 • η ανάλυση δεδομένων με 6,18%,
 • η διαφήμιση και το μάρκετινγκ  με επίσης με 6,18%,
 • οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με 4,69%,
 • η λιανική πώληση με 4,05%,
 • οι κατασκευές με 3,84% και
 • οι μεταφορές με 2,99%.

Σε επίπεδο απασχόλησης οι Βιοεπιστήμες αποτελούν τον βασικό τροφοδότη της αγοράς των startups, εισφέροντας το 12,8% των εργαζομένων, η ανάλυση δεδομένων (8,31%), η λιανική πώληση (7,28%), ο τουρισμός (6,73%), ενώ ακολουθούν διαφήμιση και μάρκετινγκ, αγροδιατροφή, ναυτιλιακά, περιβάλλον και ενέργεια, εκπαίδευση, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Χρηματοδοτήσεις

Το τομέας των βιοεπιστημών είναι και στην πρώτη θέση με τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις. Ακολουθούν η ανάλυση δεδομένων, η αγροδιατροφή, η εκπαίδευση, η διαφήμιση και το μάρκετινγκ, ο τουρισμός, οι μεταφορές, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό.

Στον τομέα των βιοεπιστημών, οι βασικοί τομείς δραστηριοποίησης είναι το λογισμικό με 13%, η τεχνητή νοημοσύνη επίσης με 13%, ενώ ακολουθούν οι εφαρμογές με 11%, η ανάλυση δεδομένων με 10%, η κατηγορικές «άλλο» απεικονιστική και αναλογικό νέφος κατέχουν η κάθε μία 9%, οι αισθητήρες με 8%, η κατηγορία IoT με 7%, η κατηγορία υλικό/εξαρτήματα με 6%, με 2% τα δίκτυα και οι 3D εκτυπώσεις και με 1% η νανοτεχνολογία.

Κίνητρα για τις startups

Προκειμένου να συνεχιστεί η ανοδική πορεία του κλάδου το Elevate Greece, όπως είπε ο κ. Δήμας, παρέχει εξειδικευμένα κίνητρα στις νεοφυείς επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων:

 • Επενδυτικοί Άγγελοι (Angel Investors): Παρέχεται 50% έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα για επενδύσεις σε Νεοφυείς Επιχειρήσεις.
 • Προαίρεση Μετοχών (Stock Options): Παροχή κινήτρων σε εργαζομένους να αγοράσουν μετοχές των Startup.
 • Δράση ΕΣΠΑ: Ενίσχυση ρευστότητας των Νεοφυών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία μέσω επιστρεπτέας προκαταβολής.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Emirates: Νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου για μείωση των πλαστικών μιας χρήσης

Η Emirates αναλαμβάνει μια νέα πρωτοβουλία ανακύκλωσης κλειστού βρόχου, μέσω της οποίας εκατομμύρια πλαστικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται εν πτήσει, όπως πλαστικοί δίσκοι σερβιρίσματος, μπολ...

MyRoomie: Ο απόλυτος οδηγός για συγκατοίκηση

Καλώς ήρθατε στον δυναμικό κόσμο του flatsharing, μιας συναρπαστικής και οικονομικής διαβίωσης που κερδίζει σε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα....

PwC Ελλάδας: Εγκαινιάζει το νέο Ψηφιακό Κέντρο της στα Ιωάννινα

Το νέο Ψηφιακό της Κέντρο στην πόλη των Ιωαννίνων εγκαινιάζει η PwC, ενισχύοντας την παρουσία της στη χώρα μας με ένα ακόμα γραφείο-δορυφόρο. Το Digital Center...

Η OPPO παρουσιάζει το νέο A98 5G με εκπληκτικές επιδόσεις μπαταρίας

Η OPPO εισάγει στη ελληνική αγορά το OPPO A98 5G, τη νεότερη προσθήκη στην οικογένεια smartphones της σειράς A. Η νέα συσκευή διαθέτει μπαταρία ναυαρχίδας...

Απλά Ψηφιακά 99: Τα drones και οι λύσεις που προσφέρουν (Πλειάδες), τα σχέδια του ΟΤΕ και της Apple

To project που ετοιμάζει η ομάδα του Pleiades IoT cluster, Drones Inspection αλλά και τους στόχους αυτού, ανέλυσαν στον Δημήτρη Μαλλά και τη Νίκη...