21 C
Athens
Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου, 2021

«Ευάλωτοι» οι ηλικιωμένοι στο διαδίκτυο – Συμβουλές για την ασφάλειά τους

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια και λόγω της πανδημίας, για πολλούς ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας οι τεχνολογικές εξελίξεις του σήμερα αντιπροσωπεύουν μια απαιτητική πρόκληση. Το ζήτημα της ψηφιακής ένταξης και το ψηφιασμό χάσμα απασχολούν τις κοινωνίες, όχι μόνο λόγω των αποκλεισμών που επιφέρουν, αλλά και λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν για τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες των νέων τεχνολογιων.

Πριν από την πανδημία, ο αριθμός των ηλικιωμένων που είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο ήταν αρκετά μικρός

Σύμφωνα με την έκθεση του PewResearch, στις ΗΠΑ το 2019, το ένα τρίτο των ενηλίκων 65 ετών και άνω δήλωναν ότι δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ το διαδίκτυο, ενώ οι μισοί από τους ερωτηθέντες δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο από το σπίτι τους. Η πανδημία έχει επιταχύνει τη διαδικασία ψηφιοποίησης και τώρα ο αριθμός των ηλικιωμένων που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι μεγαλύτερος από ποτέ.

Παρ’ όλα αυτά, πολλοί ηλικιωμένοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες και προβλήματα με την πρόσβαση στο διαδίκτυο και τη χρήση των gadget. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη της Kaspersky, το 64% των millennials έχει βοηθήσει έναν ηλικιωμένο συγγενή παρέχοντάς του κάποια μορφή τεχνικής υποστήριξης.

Το γεγονός αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ασφάλεια των ηλικιωμένων στο διαδίκτυο. Ενώ οι παλαιότερες γενιές προσπαθούν να προστατευτούν χωρίς εξωτερική υποστήριξη, συχνά δεν διαθέτουν την κατάλληλη γνώση προκειμένου να το κάνουν. Αυτό είναι κάτι που αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, καθώς σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky, το 69% των millennials που συμμετείχαν σε αυτή δήλωσαν ότι τους ανησυχεί το ενδεχόμενο οι γονείς τους να πέσουν θύματα διαδικτυακής απάτης.

Oι μεγαλύτερες γενιές ενθουσιάζονται με την εμφάνιση νέων τεχνολογιών

Για αυτόν τον λόγο, η Kaspersky, επιθυμώντας να βοηθήσει τα μεγαλύτερης ηλικίας μέλη των οικογενειών να αποκτήσουν μεγαλύτερη εξοικείωση με την περιήγηση στο διαδίκτυο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο να πέσουν θύματα ενός απατεώνα, ετοίμασε έναν μικρό οδηγό με χρήσιμες συμβουλές:

  • Πριν κάνετε οποιεσδήποτε διαδικτυακές αγορές, επικοινωνήστε με ένα αξιόπιστο άτομο – έναν σύντροφο ή μέλος της οικογένειάς σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε εάν ο ιστότοπος/το προϊόν είναι ασφαλές ή αν πρόκειται για απάτη.
  • Ποτέ μην κοινοποιείτε προσωπικές πληροφορίες μέσω τηλεφώνου ή διαδικτυακά. Για παράδειγμα, οι απατεώνες μπορούν να σας παρουσιαστούν ως υπηρεσία τραπεζικής ασφάλειας και να ζητήσουν έναν κωδικό από μια τραπεζική κάρτα ή να σας ζητήσουν να μοιραστείτε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης για το e-banking σας.
  • Εάν κάποιος άγνωστος σας ζητήσει να συμμετάσχετε σε μια κλήρωση για να κερδίσετε ένα έπαθλο ή χρήματα, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να είναι απατεώνας. Πριν κάνετε οτιδήποτε, συζητήστε το με συγγενείς ή μέλη της οικογένειας.

  • Εάν κάποιος άγνωστος σας πει διαδικτυακά ότι τα αγαπημένα σας πρόσωπα αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται χρήματα – πριν πραγματοποιήσετε μεταφορά χρημάτων, επικοινωνήστε με το άτομο ή τα μέλη της οικογένειας/ φίλους για να μάθετε όλες τις πληροφορίες προσωπικά. Οι απατεώνες συχνά προφασίζονται τέτοιου τύπου σοβαρά περιστατικά για να αποσπάσουν χρήματα από ηλικιωμένους συγγενείς.
  • Εάν χρησιμοποιείτε υπολογιστή ή tablet, βεβαιωθείτε ότι όλες οι ενημερώσεις που εγκαθιστάτε προέρχονται από επίσημο προγραμματιστή. Εάν λάβετε μια τέτοια ειδοποίηση ενώ βρίσκεστε στο πρόγραμμα περιήγησής σας, προσέξτε. Πιθανότατα πρόκειται για κακόβουλο σύνδεσμο.
  • Ποτέ μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για πολλούς λογαριασμούς. Η επαναχρησιμοποίηση κωδικών πρόσβασης για διαφορετικούς λογαριασμούς ενέχει πολλούς κινδύνους. Αντ’ αυτού, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε έναν πρωτότυπο κωδικό για κάθε ξεχωριστή περίσταση. Χρησιμοποιώντας αξιόπιστες λύσεις ασφαλείας, πλέον είστε σε θέση να διατηρήσετε και να θυμηθείτε όλους σας τους κωδικούς πρόσβασης.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

22YM HONDA ADV350: Ένα νέο scooter κάνει την είσοδό του στην οικογένεια της Honda

Το ADV350 συνδυάζει το adventure στυλ του X-ADV με τα χαρακτηριστικά αντοχής που προσφέρουν το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, το ανεστραμμένο πιρούνι (USD) 37mm και...

Ένα κινητό γραφείο συσκέψεων από την Nissan, κάνει τον χρόνο του ταξιδιού πιο άνετο και αποτελεσματικό

Το τελευταίο διάστημα, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, ο τρόπος που εργαζόμαστε έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά. Καθώς η εξ αποστάσεως εργασία γίνεται πιο...

Smartwatches: Το 64% των Ελλήνων πιστεύει ότι κάνουν τη ζωή μας καλύτερη

Στις smart εφαρμογές και συσκευές στρέφονται οι καταναλωτές, για  τη σωματική και  και ψυχική τους ανάκαμψη  μετά την πανδημία, σύμφωνα με έρευνα της IPSOS η οποία διεξήχθη σε 10 χώρες με...

Η Samsung Electronics ανακοίνωσε το νέο εργοστάσιο τσιπ στο Τέξας

Η μεγαλύτερη επένδυση της Samsung στις ΗΠΑ θα ενισχύσει την παραγωγή τσιπ προηγμένης τεχνολογίαςΗ Samsung Electronics Co., Ltd., ανακοίνωσε σήμερα την κατασκευή μιας νέας...

Just Go Zero Coffee: Polygreen και everest κάνουν μαζί πράξη την κυκλική οικονομία

 Δεύτερη ζωή για τον καφέ εξασφαλίζουν οι 2 εταιρίες μέσα από ένα καινοτόμο πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας για την πλήρη αξιοποίηση των υπολειμμάτων τουΗ...