17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Ρομπότ, drones και μικροτσίπς: Η Ελλάδα γράφει ιστορία στο IndustrialTech

  • Της Νατάσας Φραγκούλη

Βιομηχανικά ρομπότ, μικροτσίπς, wearable συσκευές, drones, συστήματα Internet of Things. State of the art τεχνολογίες, που μετασχηματίζουν πλήρως μια σειρά από βιομηχανικούς κλάδους, ανήκουν στον κλάδο του λεγόμενου IndustrialTech, ο οποίος σηκώνει, παγκοσμίως, χρηματοδοτήσεις της τάξης των 6 δισ. δολαρίων σε ετήσια βάση, και ο οποίος έχει πλέον -και- ελληνικό χρώμα.

Περισσότερες από 113 ελληνικές startups βάζουν την Ελλάδα στον χάρτη της παγκόσμιας βιομηχανικής τεχνολογίας, η οποία μέσα στην τελευταία τριετία έχει τριπλασιαστεί διεθνώς, και βρίσκεται σε πρώτη ζήτηση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τις ελληνικές startups του κλάδου, που πλέον ωριμάζουν, μπαίνουν στο ραντάρ των επενδυτών και γίνονται στόχοι εξαγορών.

«Στην Ελλάδα, εξαγορές εταιρειών, όπως οι Augmenta, Myrmex και Think Silicon, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, ακολουθώντας από κοντά κορυφαία ευρωπαϊκά IndstrialTech Hubs, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας», αναφέρει το L-Stone Capital σε ανάλυσή του, που χαρτογραφεί το οικοσύστημα του IndustrialTech.

Δεν είναι τυχαίο ότι έξι από τις 113 ελληνικές startups του κλάδου έχουν γίνει στόχος εξαγορών τα τελευταία χρόνια. Η Think Silicon με αντικείμενο την αγορά των μικροτσίπς που εξαγοράστηκε από την Applied Materials, η Myrmex από τον κλάδο της εφοδιαστικής αλυσίδας που πέρασε στην Ocado Group, αλλά και η Seervision από τον χώρο της video τεχνολογίας, που πέρασε πρόσφατα στην Q-SYS.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει η βολιώτικη Augmenta, με αντικείμενο την αγροτεχνολογία, που εξαγοράστηκε φέτος από την CNH Industrial, η MC chargers, από τον χώρο της ηλεκτροκίνησης, που πέρασε στην COSMOS ALUMINIUM και η Smart Wires, από τον χώρο της ενέργειας, που μπήκε χρηματιστήριο του Nasdaq.

Αγαπημένα παιδιά των επενδυτών

Παρά τη μείωση στους Series A γύρους στην αγορά, φαίνεται ότι οι ελληνικές IndustrialTech startups, δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα με τη χρηματοδότησή τους. Μέσα στο 2023, τρεις εταιρείες σήκωσαν Pre-Seed γύρους (σε σχέση με 4 το 2022), έξι σήκωσαν Seed γύρους (3 το 2022) και πέντε ακόμα εξασφάλισαν Series A χρηματοδότηση (2 το 2022).

Το 47% των εταιρειών του κλάδου στην Ελλάδα είναι bootsrapped με ίδια κεφάλαια. To 14% εξ αυτών έχει σηκώσει Pre-Seed γύρο χρηματοδότησης και οι περισσότερες από αυτές έχουν λιγότερο από οκτώ χρόνια παρουσίας στην αγορά. Συγκεκριμένα, τρεις εταιρείες (Agroverse, Aidplex και Swam Aero), σήκωσαν τους γύρους τους μέσα στο 2023.

Ένα ποσοστό 9% των ελληνικών εταιρειών του κλάδου έχει χρηματοδοτηθεί από angel επενδυτές ή έχει λάβει κάποιου είδους επιχορηγήσεις, ένα ίδιο ποσοστό έχει σηκώσει Series A γύρο χρηματοδότησης.

Ελληνικό αίμα στο IndustrialTech

Όσον αφορά το προφίλ των ελληνικών εταιρειών του IndustrialTech, το 9% των startups είναι B2C ενώ το υπόλοιπο 91% είναι B2B. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι νέες σε ηλικία: το 53% ιδρύθηκε μεταξύ του 2015-2019, το 29% είναι κάτω των 3 ετών, ενώ ένα 12% ιδρύθηκε μεταξύ 2010 και 2014,

Όσον αφορά στην τοποθεσία τους, το 63% των startups έχει τη βάση του στην Ελλάδα, ενώ το 37% έχει έδρα στο εξωτερικό. «Όσο ο κλάδος μεγαλώνει, ολοένα και περισσότερες ελληνικές starτups θα αδράξουν την ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν σε αυτόν τον χώρο», καταλήγει η μελέτη.

Αναφορικά με το αντικείμενό τους, το 18% των ελληνικών startups βιομηχανικής τεχνολογίας δραστηριοποιείται στον κλάδο των βιομηχανικών κατασκευών, εκ των οποίων πάνω από τις μισές, χρησιμοποιούν Ρομποτικές τεχνολογίες, Drones, ή κάποιου άλλου είδους IoT συσκευή. Το 14% είναι Ιατρικές (MedTech) startups, που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους wearable ή ιατρική συσκευή.

Ένα 11% είναι αγροτεχνολογικές (AgriTech) startups, οι οποίες προσφέρουν λύσεις με Ρομπότ ή Drones  ή χρησιμοποιούν IoT τεχνολογίες για να βελτιστοποιήσουν τις υπηρεσίες τους.

Στο μεταξύ, το 9% ανήκει στον EnergyTech, ένα ακόμη ακόμα 9% χρησιμοποιεί συσκευές IoT (6%) ή Ρομποτικές εφαρμογές (3%) σε διάφορους άλλους κλάδους. Κλάδοι όπως το Mobility (5%), Semiconductors (5%) καθώς και η Διαστημική και Αεροπορία (4$) ακολουθούν, ενώ ένα 3% των startups αντιπροσωπεύει τους κλάδους του Φαγητού (FoodTech), της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, του Αθλητισμού, της Πράσινης Τεχνολογίας, της Νανοτεχνολογίας και της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η αγορά παγκοσμίως

Σύμφωνα με την έκθεση του Deelroom,  «2022 State of European Industrial Tech», σε συνεργασία με τον Speedinvest, ο κλάδος της Βιομηχανικής Τεχνολογίας (IndustrialTech), έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος τα τρία τελευταία χρόνια, αντλώντας κεφάλαια αξίας $6 δισ. ανά έτος.

Η ραγδαία αυτή αύξηση, πέρα από φυσική εξέλιξη του τεχνολογικού μετασχηματισμού, οφείλεται τόσο στη πανδημία όσο και στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που επιτάχυναν ακόμα περισσότερο την ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου.

«Αυτός ο υπεραυτοματισμός αναμένεται να επηρεάσει και να εξαπλωθεί σε όλους τους τομείς της Βιομηχανικής Τεχνολογίας όπως οι Ρομποτικές Αποθήκες, η κατασκευή πρόσθετων υλικών, οι τεχνολογίες Ενέργειας και Μπαταριών, καθώς και Πράσινες Τεχνολογίες όπως η απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα» αναφέρει η ανάλυση του L-Stone Capital.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει το σχετικό report, παρά τη μείωση στις αποτιμήσεις των εταιρειών του κλάδου, οι οποίες ακολούθησαν τη γενικότερη καθοδική πορεία της αγοράς, πρόσφατες χρηματοδοτήσεις και εξαγορές, όπως αυτές των Climeworks, Celonis και Magna, αποδεικνύουν ότι ο κλάδος αναπτύσσεται ταχύτατα.

Συγκεκριμένα, μόνο το 2022, στον κλάδο του IndustrialTech, 5 νέες ευρωπαϊκές εταιρείες έγιναν unicorns, ενώ οι αξίες των εξαγορών στον χώρο ξεπέρασαν το $1 δισ.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...