20.7 C
Athens
Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Η τεχνητή νοημοσύνη έρχεται στον δημόσιο τομέα – Εκπόνηση μελέτης

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Στην  εταιρεία «ENHANCE + ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Ι.Κ.Ε.» ανέθεσε η Κοινωνία της Πληροφορίας την εκπόνηση μελέτης για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα και δη στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να αναλύσουν μεγάλο όγκο δεδομένων και να παρέχουν πληροφορίες που θα βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στο δημόσιο τομέα ώστε να λαμβάνουν τεκμηριωμένες και γρήγορες αποφάσεις. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την παροχή καλύτερων υπηρεσιών για τους πολίτες. Επίσης, μπορούν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα, να μειώσουν το κόστος και να αποδεσμεύσουν ανθρώπινους πόρους, επιτυγχάνοντας την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων και χρονοβόρων εργασιών.

Πληροφοριακά συστήματα που αξιοποιούν αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να παρέχουν στους πολίτες εξατομικευμένες υπηρεσίες και καλύτερη επικοινωνία, το οποίο οδηγεί σε υψηλότερη ικανοποίηση των πολιτών και αύξηση της εμπιστοσύνης στους οργανισμούς του δημόσιου τομέα. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμα να βοηθήσει τους οργανισμούς του δημόσιου τομέα να παρακολουθούν και να αναλύουν δεδομένα που σχετίζονται με την απόδοση, τα οικονομικά και τη συμμόρφωσή τους, συμβάλλοντας σε αυξημένη διαφάνεια και λογοδοσία στις λειτουργίες τους.

Αντικείμενο Σύμβασης

Λαμβάνοντας υπόψιν την σημασία ένταξης της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα και μεταξύ άλλων φορέων και στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, για την παραγωγή περισσότερων και καλύτερων δημόσιων υπηρεσιών με πιο αποδοτικό τρόπο κρίνεται σκόπιμη η υλοποίηση του παρόντος έργου που αφορά την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα/Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: προκλήσεις και εμπόδια».

Η εν λόγω μελέτη θα αποτυπώνει αναλυτικώς όλους εκείνους τους παράγοντες που καθίστανται τροχοπέδη για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις διοικητικές διαδικασίες των 28 κρατών-μελών αλλά και της χώρας μας.

Σκοπιμότητα

Σκοπός της εν λόγω μελέτης είναι η αναλυτική καταγραφή των παραγόντων που εμποδίζουν την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στις διοικητικές διαδικασίες των 28 κρατών-μελών αλλά και της χώρας μας, και ακολούθως η παρουσίαση τρόπων υπερκέρασης αυτών των εμποδίων σε εθνικό επίπεδο και με έμφαση σε φορείς όπως το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Η συνολική αξία είναι 29.990 ευρώ , μη περιλαμβανομένου ΦΠΑ (24%) και η συνολική διάρκεια του έργου ορίζεται σε δύο (2) μήνες.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επανάσταση στην λειτουργία του δημόσιου τομέα

Η υλοποίηση έργων τεχνητής νοημοσύνης στον δημόσιο τομέα μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη βελτίωση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών. Υπενθυμίζεται ότι τον δρόμο για νέες προηγμένες υπηρεσίες, που θα αλλάξουν τον τρόπο που λειτουργεί το Δημόσιο και οι υπηρεσίες του, άνοιξε νόμος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που ψηφίστηκε το 2022.

Ιδιαίτερη έμφαση είχε δοθεί στην εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στις δομές του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η σύσταση συμβουλευτικών επιτροπών εμπειρογνωμόνων για την παρακολούθηση της εφαρμογής της εθνικής στρατηγικής για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Επίσης, προβλέπεται η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων να ενημερώνουν σχετικά με τη χρήση εφαρμογών ΑΙ τους τους εργαζόμενους, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη λήψη εργοδοτικών αποφάσεων αλλά και τους καταναλωτές, όταν τέτοιες εφαρμογές χρησιμοποιούνται για τη διαμόρφωση προφίλ καταναλωτή.

Επιπλέον, είχε εισαχθεί  η θέσπιση υποχρέωσης των μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων για τήρηση μητρώου εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης  και πολιτικής δεοντολογικής χρήσης δεδομένων

Οι τομείς που θα έχει αντίκτυπο

Οι τομείς όπου τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο είναι:

  • Υγειονομική περίθαλψη: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση ασθενειών, στην ανακάλυψη φαρμάκων, στην παρακολούθηση ασθενών και στην εξατομικευμένη θεραπεία. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την κατανομή των πόρων και να μειώσει το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.
  • Μεταφορές: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της κυκλοφορίας, να βελτιστοποιήσει τις διαδρομές, να μειώσει τη συμφόρηση, να βελτιώσει τις υπηρεσίες δημόσιων μεταφορών καθώς και να ενισχύσει την ασφάλεια και να μειώσει τα ατυχήματα.
  • Δημόσια ασφάλεια: Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόβλεψη και την πρόληψη του εγκλήματος, στη βελτίωση της απόκρισης σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και στη βελτίωση της δημόσιας ασφάλειας.
  • Κοινωνικές υπηρεσίες: Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών όπως η πρόνοια, η στέγαση και η βοήθεια για την απασχόληση. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στον εντοπισμό ευάλωτων πληθυσμών και στην παροχή στοχευμένων παρεμβάσεων.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα τηλεοπτικής πειρατείας με 13.000 πελάτες και κέρδη 25 εκατ. ευρώ

Εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν στην παροχή υπηρεσιών συνδρομητικής τηλεόρασης, εξαρθρώθηκε από αστυνομικούς της Ασφάλειας Πατρών. Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη...

Novacinema: Μεγάλες πρεμιέρες τον Οκτώβριο με «Hitman’s Bodyguard 2», «Plane» και νέες σειρές

O Οκτώβριος έρχεται να σε cineπάρει στα Novacinema, τον απόλυτο κινηματογραφικό προορισμό, καθώς και στο Novalifε, το αγαπημένο κανάλι ψυχαγωγίας! Μεγάλες πρεμιέρες, συναρπαστικές νέες...

MyRoomie: Νέα υπηρεσία B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα στη μετεγκατάσταση υπαλλήλων

Η MyRoomie, η κορυφαία εφαρμογή για συγκατοίκηση στην Ελλάδα, ανακοίνωσε σήμερα το λανσάρισμα μιας νέας υπηρεσίας B2B για να βοηθήσει τις εταιρείες να διαχειριστούν...

Απλά Ψηφιακά 111: Τα σχέδια του Public Group (Ρόμπυ Μπουρλάς) και οι εξελίξεις στα 5G δίκτυα

Τον μετασχηματισμό μετά και την απορρόφηση των Media Markt, καθώς και τα σχέδια για την συνέχεια των καταστημάτων Public και γενικότερα της εταιρείας ανέλυσε...

Κατενάτσιο στο fintech παίζουν οι επενδυτές

Σημαντική μείωση στην παγκόσμια χρηματοδότηση του τομέα του fintech σημειώθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η συνολική χρηματοδότηση και ο αριθμός των συναλλαγών πέριξ...