28.1 C
Athens
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2023

Public Group: Επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ και νέες συνεργασίες και εξαγορές στο προσκήνιο

  • Γράφει η Μαρία Μόσχου

Νέες συνεργασίες και συμμετοχές σε εταιρείες από τομείς αιχμής, όπως το last mile delivery, το fintech, το edtech (education technology) και τα audiobooks έρχονται να προστεθούν στην δράση του Public Group το επόμενο διάστημα ανοίγοντας ουσιαστικά νέους ορίζοντες με βάση τις ανάγκες του πελάτη.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Public Group, Ρόμπυ Μπουρλάς ανακοίνωσε επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ στην διετία 2022 – 2023 από τα οποία τα 20 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτήσουν τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος καινοτομίας, με επενδύσεις σε scaleup εταιρείες όπου ήδη έχουν ξεκινήσεις συζητήσεις και σύντομα αναμένονται τελικές αποφάσεις.

Οι νέες  επενδύσεις στις scale up εταιρείες θα έρθουν συμπληρωματικά στο χαρτοφυλάκιό του Ομίλου που  περιέχει ήδη τις τοποθετήσεις στην iRepair, στο Douleutaras, στη σουηδική Klarna, αλλά και την εμπορική συνεργασία με την Box Now, το μεγαλύτερο δίκτυο smart lockers στη χώρα (1.000 lockers αυτή τη στιγμή όπου οι πελάτες των Public και Media Markt θα μπορούν να παραλαμβάνουν τα προϊόντα που αγοράζουν 24 ώρες το 24ωρο).

Public στο… τετράγωνο

Τα άλλα 100 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην οργανική ανάπτυξη του Ομίλου για την ενοποίηση των δύο brands Public και Media Markt κάτω από την μάρκα “Public”, σε μια στρατηγική με την ονομασία “Public²”, και τον μετασχηματισμό του δικτύου με νέας γενιάς καταστήματα, τα οποία θα φιλοξενούν πλέον και τις οικιακές συσκευές.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Μπουρλάς οι  πωλήσεις παρουσιάζουν αύξηση 10% στο εννεάμηνο του 2022, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021, μία από τις υψηλότερες αποδόσεις στην χώρα μας σε σχέση με τις αντίστοιχες εταιρείες του κλάδου, Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλος περιμένει τζίρο 500 εκατ. ευρώ σε Ελλάδα και Κύπρο από 440 εκατ. ευρώ το 2021.

Οι νέες επενδύσεις

Ο κ. Μπουρλάς αναφερόμενος στις επενδύσεις των 20 εκατ. ευρώ που προορίζονται για επενδύσεις σε scale up εταιρείες, τόνισε ότι τα 10 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό το ποσό η συμμετοχή στον γύρο χρηματοδότησης των 800 εκατ. ευρώ της fintech Klarna.

Ακόμα 10 εκατ. ευρώ θα δεσμευτούν έως τα τέλη του 2023, με τον όμιλο να σχεδιάζει αύξηση του συνολικού ποσοστού για επενδύσεις σε υποσχόμενες εταιρείες που αλλάζουν το τοπίο στο retail.

«Θέλοντας να είναι ένα βήμα μπροστά από τις ανάγκες του πελάτη και να φέρνει άμεσα καινοτομίες στην αγορά, το Public Group έχει αναπτύξει ένα μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη οικοσύστημα καινοτομίας, που περιλαμβάνει επενδύσεις από 1 και 5 εκατ, ευρώ καινοτόμες, ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, συνεπενδύσεις με Venture Capital Funds, καθώς και το δικό του hub καινοτομίας, το Public Next, και συμμετοχές στο Endeavor Catalyst Fund IV και το Venture Friends 3» τόνισε ο κ. Μπουρλάς.

Παράλληλα προϊδέασε ότι πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί επένδυση και στον κλάδο του Education Technology, όπου στο Public Group δίνουν ιδιαίτερη σημασία.

Η συμφωνία με τη Box Now

Στο ίδιο πλαίσιο ανακοινώθηκε η αποκλειστική εμπορική συμφωνία με τη Box Now, την οποία οι πελάτες του Ομίλου Public θα κάνουν χρήση των περίπου 1.000 αυτομάτων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων (smart lockers) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Η συνεργασία αυτή μαζί με το κέντρο  κέντρο logistics, έκτασης 40 στρεμμάτων, που έχει τη δυνατότητα παράδοσης 100.000 προϊόντων την επόμενη ημέρα (υπηρεσία Next Day Delivery) δημιουργούν σημαντικό προβάδισμα του Ομίλου στο delivery των προϊόντων της.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Όμιλος σχεδιάζει την δημιουργία 10 logistics hubs σε καταστήματα Media Markt που έχουν τεράστιους αποθηκευτικούς χώρους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο όμιλος και στο εσωτερικό σύστημα παραγωγής καινοτομίας, με το Public Next, το οποίο απασχολεί σήμερα 20-25 άτομα και θα κλείσει τη χρονιά με 100 εργαζόμενους, στην πλειοψηφία τους μηχανικούς υπολογιστών και προγραμματιστές.

Πάνω από 25% του τζίρου είναι ψηφιακές πωλήσεις

Όπως είπε ο κ. Μπουρλάς στόχος είναι η επιτάχυνση στη βελτίωση της εμπειρίας πελάτη αλλά και στις online αγορές  οι οποίες τον Σεπτέμβριο του 2022 αντιπροσωπεύουν το 25% του τζίρου.

Παράλληλα ανέφερε ότι μία στις δύο αποδείξεις είναι ψηφιακή ενώ μία στις 4 συναλλαγές γίνεται με self check out δηλαδή μέσα από το κινητό χωρίς να στήνεται ο πελάτης στην ουρά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στις γιορτές μειώνοντας το φόρτο στα ταμεία.

Τέλος τόνισε ότι ήδη στα καταστήματα  πωλούνται  1 εκατ. προϊόντα, ενώ στόχος είναι νέα προϊόντα φυσικά και ψηφιακά.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία»

Η Samsung Electronics Hellas και ο Δήμος Αμαρουσίου συνδιοργανώνουν το πρόγραμμα σεμιναρίων «Καινοτομία σε κάθε ηλικία», με στόχο την εκπαίδευση των πολιτών άνω των...

Intrakat: Σημαντική η συμβολή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών στην προστασία του περιβάλλοντος

Ιδιαίτερα σημαντική αποδεικνύεται η συμβολή της «Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Σερρών (ΜΕΑ)» στην αποκομιδή και διαχείριση σύμμεικτων απορριμμάτων, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της, τόσο για...

H διαφορετικότητα στο εργατικό δυναμικό είναι το κλειδί της επιτυχίας

Οι εταιρείες παρουσιάζουν ένθερμα τα οφέλη της ύπαρξης ενός εργατικού δυναμικού βασισμένου στο diversity. Ωστόσο, εσωτερικά, πολλές εταιρείες καλλιεργούν κουλτούρες και συνθήκες που δεν...

Στα 590 δισ. δολάρια οι κρατικές ψηφιακές επενδύσεις το 2023

Της Νατάσας Φραγκούλη Βαριά ψηφιακή ατζέντα υλοποιούν -και- το 2023 οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Παρά τη γενική οικονομική αβεβαιότητα και τις πληθωριστικές πιέσεις, οι...

Ψηφιοποιείται η Δικαιοσύνη από 8 «δυνατά» σχήματα της αγοράς

Γράφει η Μαρία Μόσχου  Οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι της χώρας, καθώς και σημαντικά ονόματα από το χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών αναλαμβάνουν την ψηφιοποίηση...