17 C
Athens
Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Η ελληνική startup Dialectica πρώτος ένοικος του Pireaus Tower

  • Γράφει η Νατάσα Φραγκούλη

Μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ελληνικές startups, η Dialectica, η οποία εδώ και πέντε χρόνια διπλασιάζει ετησίως τον τζίρο της, έχει αποκτήσει παρουσία σε πέντε χώρες και μετρά 550 υπαλλήλους στην Ελλάδα και 800 συνολικά, θα είναι ο “anchor tenant” του Pireaus Tower, του πρώτου υπερσύγχρονου ουρανοξύστη της χώρας. Η έλευση της Dialectica στον Πειραιά προσθέτει κομμάτια στο παζλ του τεχνολογικού οικοσυστήματος που γεννιέται στην πόλη.

Αν και οι εκτιμήσεις ήταν ότι τον ρόλο του “anchor tenant” («εμβληματικού εκμισθωτή») στον εγκαταλειμμένο εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια Πύργο του Πειραιά, μια από τις μεγαλύτερες αστικές αναπλάσεις της πόλης, θα καταλάβει κάποια ναυτιλιακή εταιρεία, ο πρώτο ένοικος είναι τελικά από τον χώρο της τεχνολογίας.

Το προφίλ tech hub που χτίζει ο Πειραιάς ενισχύεται από την έλευση της ελληνικής startup στον Piraeus Tower, τον πρώτο υπερσύγχρονο, βιώσιμο ουρανοξύστη της πόλης.  Την κινητικότητα, που αναπτύσσεται στον Πειραιά πέριξ του χώρου της τεχνολογίας, επιβεβαίωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος (το κτίριο τοπόσημο αναπτύσσεται από κοινοπραξία των DIMAND, EBRD, Prodea Investments). Ο κ. Ανδριόπουλος σχολίασε ότι πρακτικά στην περιοχή δημιουργείται ένα οικοσύστημα πέριξ του κλάδου της τεχνολογίας.

Η startup που τρέχει με χιλια 

Ο ρόλος του «εμβληματικού εκμισθωτή» του Pireus Tower, που αποκτά η Dialectica, μισθώνοντας έξι ορόφους γραφείων, συνολικής επιφάνειας 6.210 τ.μ., στον Πύργο του Πειραιά, που θα είναι έτοιμος σε έναν χρόνο από σήμερα, απηχεί τα μεγαλεπήβολά πλάνα της εταιρείας για την ελληνική και διεθνή αγορά.

Η ελληνική startup, που ξεκίνησε την επιχειρηματική της διαδρομή πριν από επτά χρόνια σε ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας με 3 άτομα προσωπικό, έχει σήμερα διεθνή παρουσία με πέντε γραφεία σε Αθήνα, Λονδίνο (όπου βρίσκεται η έδρα της), Μόντρεαλ, Βανκούβερ και Νέα Υόρκη.

Αποκλειστικά με οργανική ανάπτυξη και χωρίς εξωτερική χρηματοδότηση, η εταιρεία με συνιδρυτή και CEO τον Γιώργο Τσαρούχα, κοιτάζει ήδη προς νέες αγορές, με την Ιαπωνία, τη Νότιο Κορέα, την Ασία, αλλά και την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, να έχουν κομβικό ρόλο στα πλάνα της επέκτασής της.

Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Τσαρούχας, σε ενημερωτική συνάντηση με δημοσιογράφους, η ελληνική startup έχει ανοιχτές τις αντένες της για πιθανές εξαγορές τεχνολογικών partners, ενώ εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής της σε κάποιο χρηματιστήριο των ΗΠΑ, πιθανώς τον Nasdaq.

Το τεχνολογικό hub της Αθήνας

Η Dialectica, που συστηματικά βρίσκεται στη λίστα των Financial Times με τις «ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες της Ευρώπης», όπως τόνισε ο CEO της εταιρείας, την τελευταία πενταετία διπλασιάζει ετησίως τον τζίρο της, πετυχαίνοντας ανάπτυξη της τάξης του 100%. Για το 2021, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 50 εκατ.ευρώ, με τις εκτιμήσεις της διοίκησης να βάζουν τον πήχη της ανάπτυξης ποσοστιαία στο 40% για το 2022.

Ταυτόχρονα, η εταιρεία, που βραβεύεται από το Great Place to Work ως ένα από τα καλύτερα εργασιακά περιβάλλοντα της Ευρώπης, θα συνεχίσει να διευρύνει το απασχολούμενο δυναμικό τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Dialectica θα κλείσει το 2022 με περίπου 900 εργαζόμενους, ενώ στόχος είναι την επόμενη διετία ο αριθμός αυτός να ανέλθει σε 1.200.

Η εγχώρια ομάδα της Dialectica ξεπερνά τους 550 υπαλλήλους, ένα μίγμα ταλαντούχων ανθρώπων, από 30 διαφορετικές εθνικότητες, με τη συντριπτική πλειοψηφία τους να είναι μεταξύ 22 και 27 ετών. Η Αθήνα και το τεχνολογικό hub, που είναι εγκατεστημένο στην πόλη, απασχολεί 60 άτομα, με στόχο αυτά να φτάσουν τα 100, και αποτελεί την ατμομηχανή παραγωγής καινοτομίας για τη Dialectica, αφού αναπτύσσει εσωτερικά τεχνολογικά προϊόντα αιχμής.

Mια αγορά 80 δισ. δολαρίων

Με όραμα να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων παγκοσμίως, η Dialectica δίνει πρόσβαση σε θεσμικούς επενδυτές, private equity fund, henge funds, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις σε real-time πληροφορίες, για να αξιολογήσουν επενδυτικές συμφωνίες εκατομμυρίων.

Πλέον διαθέτει μια data base με μισό εκατομμύριο experts, η οποία διαρκώς διευρύνεται. Το αντικείμενο της Dialectica είναι το Business Intelligence, κομμάτι της αγοράς του Knowlendge Brokering (υπηρεσίες παροχής πρωτογενούς έρευνας), μια αγορά η οποία το 2021 είχε αξία της τάξης των 2 δις.δολ., η οποία «τρέχει» με 15-20% ανάπτυξη ετησίως.

Το Knowlendge Brokering είναι τμήμα της παγκόσμιας αγοράς market research (υπηρεσίες και προϊόντα έρευνας αγοράς), η αξία της οποίας υπολογίζεται σε 80 δισ. δολ. και στόχος της Dialectica είναι να διεκδικήσει μερίδιο και από αυτή την αγορά.

Μεγάλη η ζήτηση για τον Piraeus Tower

H Dialectica, που θα μισθώσει τους έξι εκ των 22 ορόφων, συνολικής επιφάνειας 6.210 τ.μ., ενώ έχει option για άλλους τρεις ορόφους επιφάνειας 3.100 τμ., βρισκόταν σε επαφές με την Dimand τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Ο βιώσιμος σχεδιασμός του κτιρίου, η στρατηγική θέση του στην αφετηρία της Αθηναϊκής ριβιέρας, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον μεγαλύτερο συγκοινωνιακό κόμβο, και η προσβασιμότητά του σε άτομα με αναπηρία και εμποδιζόμενα άτομα, είναι μερικοί από τους λόγους που οδήγησαν την Dialectica να επιλέξει τον Πύργο Πειραιά για τη μεταστέγαση των γραφείων της.

Κοινοποιηση αρθρου

Τελευταια Νεα

Η Revolut κυκλοφορεί τα RevPoints στην Ελλάδα, το πρώτο της πανευρωπαϊκό πρόγραμμα επιβράβευσης πελατών

Η Revolut, η διεθνής υπερ-εφαρμογή χρηματοοικονομικών με πάνω από 35 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως, ανακοινώνει σήμερα την κυκλοφορία των «RevPoints», ένα πρόγραμμα επιβράβευσης σε πόντους....

33η εθελοντική αιμοδοσία της Τράπεζας Αίματος OKTABIT & χριστουγεννιάτικο παζάρι για το «Χαμόγελο του Παιδιού»

H ΟΚΤΑΒΙΤ για ακόμα μια χρονιά λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα διοργανώνει 2 δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς και με χαρά προσκαλεί τους συνεργάτες της...

Βραβεία για 27 καινοτόμες ευρωπαϊκές εταιρείες στον Μεγάλο Τελικό του EIT Jumpstarter

Με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες με καινοτόμες ιδέες πραγματοποιήθηκε ο φετινός Μεγάλος Τελικός του EIT Jumpstarter στην Αθήνα. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν περισσότερες από 50...

Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ευρώπη έρμαιο των χάκερ λόγω έλλειψης προϋπολογισμού

Το 14% των εταιρειών στην Ευρώπη έχει βιώσει περιστατικά στον κυβερνοχώρο λόγω ανεπαρκών επενδύσεων στον τομέα τα τελευταία δύο χρόνια. Ο κατασκευαστικός κλάδος ήρθε...

The Best TV: H τηλεόραση που έγραψε και συνεχίζει να γράφει ιστορία παίζει αποκλειστικά στο Vodafone TV

Ιστορίες που άλλαξαν τους κανόνες της τηλεόρασης από τα μεγαλύτερα στούντιο, βραβευμένες σειρές που μένουν σταθερές μέσα στα χρόνια, βρίσκονται διαθέσιμες με όλους τους...