Ψηφιακό είναι το μέλλον και του τομέα της ενέργειας

- Advertisement -
  • της Νατάσας Φραγκούλη

Υπό συνθήκες ραγδαίου ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται -και- ο κλάδος της ενέργειας, με τις επιχειρήσεις του τομέα να στρέφονται συστηματικά σε επενδύσεις στην τεχνολογία, αυξάνοντας μάλιστα τους ψηφιακούς προϋπολογισμούς τους.

Τα στελέχη του κλάδου αποδίδουν στην τεχνολογία ρόλο-κλειδί για την εξασφάλιση της μακροχρόνιας ανάπτυξης και ως εκ τούτου σχεδιάζουν αύξηση των επενδύσεων σε καινοτόμες τεχνολογίες. Μάλιστα, το 86% των CEOs στην ενέργεια βλέπει το disruption στην τεχνολογία περισσότερο ως ευκαιρία παρά απειλή, φανερώνοντας μια ισχυρή αίσθηση αισιοδοξίας σχετικά με την τεχνολογική καινοτομία και τις μελλοντικές επιπτώσεις της.

Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από την έρευνα CEO Outlook της KPMG για το 2021. Η έκθεση για το 2021 δείχνει σημαντική αύξηση του αριθμού των CEOs του κλάδου της ενέργειας, που θεωρούν τον περιβαλλοντικό κίνδυνο ως την μεγαλύτερη απειλή για την ανάπτυξη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον τομέα του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού.

Σχεδόν το ένα τρίτο των CEOs υποστηρίζει ότι η πρόσληψη και η διατήρηση των εργαζομένων αποτελεί την κορυφαία λειτουργική προτεραιότητά. Ειδικότερα, ο «πόλεμος των ταλέντων» βρέθηκε στο προσκήνιο για τους CEOs της ενέργειας ως η κορυφαία λειτουργική προτεραιότητα, με το 29% να υπογραμμίζει την προσέλκυση και διατήρηση του ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού ως το κλειδί για την επίτευξη των στόχων ανάπτυξης τα επόμενα τρία χρόνια.

Πόλεμος ταλέντων

Η προσέλκυση και διατήρηση ταλαντούχου ανθρώπινου δυναμικού επίσης φαίνεται να δίνει ώθηση στις προσλήψεις, με το 86% των επικεφαλής του κλάδου της ενέργειας να σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό απασχολούμενων την περίοδο αυτή.

Εν τω μεταξύ, περισσότερο από το ένα τέταρτο των CEOs πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο όφελος για έναν οργανισμό με ποικιλομορφία και χωρίς αποκλεισμούς είναι η ικανότητα προσέλκυσης ταλέντων, συμπεριλαμβανομένων των Gen Z και των millenials – που έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ανταπόκρισης σε αυτήν την κατηγορία.

Συνεργασίες με startups

Οι συνεργασίες επίσης συγκεντρώνουν την προσοχή του κλάδου, με περισσότερους από τους μισούς (59%) CEOs να σχεδιάζουν τη συμμετοχή τους σε κοινοπραξίες του κλάδου με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το ένα τρίτο (37%) των ηγετικών στελεχών του κλάδου αναζητούν συνεργασίες με καινοτόμες start-up εταιρείες στους τομείς του FinTech, InsurTech ή HealthTech.

Επίσης, 50% των CEOs εξετάζουν τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών τους προγραμμάτων επιτάχυνσης (accelerators) και θερμοκοιτίδων (incubators). Επιπλέον, η διάθεση για στρατηγικές δραστηριότητες στην αγορά και επενδύσεις σε νέες ευκαιρίες ανάπτυξης παραμένει αμετάβλητη.

Σε ποσοστό 26% οι επικεφαλής του κλάδου λένε ότι οι Εξαγορές & Συγχωνεύσεις θα ενταχθούν στους στρατηγικούς στόχους τους τα επόμενα τρία χρόνια. Ταυτόχρονα, περισσότεροι από το ένα τρίτο (31%) των CEOs διερευνούν στρατηγικές συμμαχίες με τρίτους.

Επιπλέον, το ένα τέταρτο (25%) των CEOs του κλάδου εξετάζει εναλλακτικές οργανικής ανάπτυξης, όπως η καινοτομία, η Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), οι κεφαλαιουχικές επενδύσεις, η ανάπτυξη νέων προϊόντων και οι προσλήψεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΘΕΜΑΤΑ

ΔΕΗ: Σε τελική ευθεία το mega data center στη Δυτική Μακεδονία-Ωριμάζουν οι συζητήσεις με...

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το σχέδιο της ΔΕΗ για...

Το δημοφιλές παιχνίδι λέξεων Wordle στα Ελληνικά από τον Διομήδη Σπινέλλη

Πολλοί γνωρίζουν και παίζουν - κάποιοι μετά μανίας -...

Citrix Executive Leadership Forum: Η τεχνητή νοημοσύνη, η κυβερνοασφάλεια και η ψηφιακή κυριαρχία στο...

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που δημιουργεί η νέα...

Πρόγραμμα Υποτροφιών Πιλότων από την Aegean

Συνεχίζοντας το επιτυχημένο πρόγραμμα υποτροφιών υποψήφιων πιλότων που ξεκίνησε...

Δωρεάν αναβάθμιση ταχυτήτων ανόδου στα προγράμματα Vodafone Full Fiber 300, 500 Mbps και 1...

Από 08/12/24 αυξάνονται αυτόματα και δωρεάν οι ονομαστικές ταχύτητες ανόδου (upload) σε όλες τις...

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Ηθική και διακυβέρνηση της Τεχνητής Νοημοσύνης στο επίκεντρο

Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετασχηματίζει ήδη την οικονομία, τη δημόσια...

Οι καταναλωτές «κλειδώνουν» την τιμή του ρεύματος

Τα νοικοκυριά έχουν πάψει εδώ και καιρό να επιλέγουν...

Η Ιαπωνία εντάσσεται στο Horizon Europe των 93,5 δισ. ευρώ

Η Ιαπωνία αποτελεί πλέον επίσημα το 23ο συνδεδεμένο κράτος...

O Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη στο πλευρό της ΑΝΙΜΑ για τη διάσωση άγριων ζώων που επλήγησαν από τις πυρκαγιές

Ο Όμιλος Επιχειρήσεων Σαρακάκη, σταθερός και υπερήφανος υποστηρικτής του...